Защо канализирате емоциите си чрез храната

Храната ни прави щастливи и ни кара да забравим проблемите си за малко.
Защо канализирате емоциите си чрез храната

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Когато сте отегчени, депресирани или притеснени, се храните повече. Проектирате емоциите си и чувствата върху храненето и това не винаги е здравословно.

Тук ще ви разкрием защо канализирате емоциите си чрез храната.

Храненето е свързано с емоциите

Не контролирайте емоциите си чрез прекомерно количество храна

Това не е новина. Отвъд физическата необходимост от храненето, често храната се превръща в магически чар за нашата неудовлетвореност, тъга и горчивина.

От друга страна виждате, че храната се свързва с партита, тържества и събирания с близки във всяка култура. Всъщност едно хубаво ястие заедно с добър разговор може да бъде толкова добро, колкото и терапията.

Много е трудно да не свързвате храната с чувствата, защото това е навик, който идва с поколенията. Проблемът възниква, когато чувствата, които асоциирате с храната, не са полезни или удовлетворяващи.

Хранителните разстройства се основават на тази “нездравословна връзка” с храненето. Храната може да се превърне в нужда, отрицание или проекция на емоционални проблеми, които все още не сме решили.

Хранене поради безпокойство, депресия или скука може да ви успокои, но това е само временно.

Освен това трябва да знаете, че изборът на храна, който правите, не е обективен, когато го избирате поради емоциите си. Вие сте склонни да избирате нездравословни, сладки, пържени, солени или с високо съдържание на мазнини храни.

Ако добавите това към факта, че тези видове храни често съдържат добавки, много е трудно да приемате плодове или зеленчуци вместо шоколадовите бисквитки, когато сте тъжни.

След това, следващия път, когато се нуждаете от успокоение, ще се обърнете към храните, от които сте зависими.

Кога и защо използвам храната, за да насочвам чувствата си?

Има много причини да избирате определени храни, въпреки че има някои причини, които са по-чести:

Стрес

Стресът влияе върху емоциите ни и нуждата от храна

Стресът идва със загубата на контрол, когато става въпрос за вида и количеството храна, която ядете. Някои хора ядат повече, когато са подложени на стрес, други ядат по-малко.

Това, което знаем, е, че тази емоция не позволява да отделите време, за да приготвяте по-полезни ястия, което води до избора на храни, които са вредни за вашето здраве.

Лош вид на тялото

Това е най-често срещаната ситуация с тийнейджърите. Тук съществуват прекалено строги или ограничаващи диети или другата крайност – преяждане със сладки и мазнини, поради депресивните чувства, които създават лош вид на тялото. Естествено това води до наднормено тегло или затлъстяване.

Скука

Лежите на дивана или в леглото, без да правите нищо, така че отивате в кухнята, отваряте хладилника и започвате да ядете лакомо, сякаш това е единственото забавление.

Това също се случва, когато правите нещо досадно или просто гледате телевизия.

Лошо настроение или гняв

Хората канализират емоциите си чрез храна

След като сте се карали или сте били тъжни, ядете повече, особено сладки храни. В края на краищата, стереотипният образ на депресията е човек в легло с голяма кутия сладолед.

Това повдига въпроса: защо избираме да ядем нездравословни храни, за да канализираме емоциите си? Какво ни кара да избираме висококалорични, високомаслени, солени или сладки храни вместо нещо здравословно?

Ако искаме да разберем това, трябва да поговорим за центъра за възнаграждения на мозъка. Има преживявания, които натискат един вид “бутон” в ума ви, който ви мотивира да повтаряте определено поведение.

Всеки път, когато правите нещо, което е трудно и изисква много усилия накрая “си правите подарък” отивате на шопинг, да ядете или си правите друг вид малък подарък.

Три неща, които активират този “бутон” в мозъка ви са:

  • Секс
  • Социални взаимоотношения
  • Храна

Тези мисли свързват вашата емоционална лимбична система с вашите центрове за удоволствие чрез допамин. Този невротрансмитер се освобождава и произвежда хормони като ендорфини, които отговарят за предизвикване на удоволствие, удовлетворение и щастие.

Точно както при другите пристрастяващи вещества (алкохол, цигари, наркотици), храната ви прави щастливи, когато я ядете и забравите проблемите си за малко.

Но защо избираме нездравословни храни, за да оправим чувствата си? Това е въпрос на оцеляване.

  • В древни времена нашите предци са живели седмици без да се хранят.
  • Когато най-накрая са си набавяли храна, мозъкът им дава приоритет на по-високите калорични храни, за да запълнят отново енергийните си резерви.

С други думи яденето на мазнини или захар активира (и все още активира) центъра за награди на мозъка.

Как да се предпазим от канализиране на емоциите си чрез храната

Как да се предпазим от канализиране на емоциите си чрез храната

Това е процес и може да отнеме месеци, но си струва да опитаме. Малко по малко трябва да намалите консумацията на висококалорични храни и да изберете по-полезните.

Много ефективен трик е да поставите кошница с плодове веднага щом влезете в кухнята. Друга техника е да отидете в магазина за хранителни стоки след като сте се нахранили, така че да не купувате без да мислите.

Може би е добра идея да скриете вашата нездравословна храна и, разбира се да отделите време, за да приготвите добре балансирани ястия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.