Плодовете: най-добрите натурални диуретици

Плодовете: най-добрите натурални диуретици

Последна актуализация: 26 януари, 2019

Искате ли да разберете кои плодове са най-добрите натурални диуретици? Диуретиците помагат на течностите в тялото ни (като урината) да забързат придвижването си.

Целта е да се елиминират токсините и инфекциите възможно най-бързо и лесно.

Методът на диуретиците се използва редовно от хора, които планират да отслабват. Приложението на диуретиците обаче трябва да става умерено и с внимание.

Тъй като прекаляването с тях може да предизвика проблеми, препоръчваме ви преди да подходите към даден диуретик, да се посъветвате със специалист.

Въпреки че много хора се съмняват в това, плодовете притежават диуретични свойства. Те се справят толкова добре с това действие, че е възможно да изваете фигурата си, само и единствено благодарение на тяхната консумация.

Това е така, тъй като те регулират теглото на тялото като премахват от него излишното количество течности.

За да постигнете диуретичен ефект чрез приема на плодове, препоръчително е да ядете по две порции на ден.

Най-добрите плодове – натурални диуретици

 • Червени боровинки
 • Диня
 • Ананас
 • Плодове от хвойна
 • Киви
 • Папая
 • Портокали
 • Фурми
 • Манго
 • Грозде
 • Ягоди

Всички тези плодове са изключителни ефективни диуретици, ако ги включите в хранителното си меню. Освен това ще снабдят тялото ви с определени витамини и минерали, които са жизнено важни за функционирането на тялото ви.

Например, калий, който повлиява отлично възстановяването на кожата.

Как да постигнете резултати

Динята е сред най-добрите плодове - натурални диуретици

Нищо изненадващо в това, което ще ви кажем – ако ядете някой от тези плодове от време на време, трудно ще постигнете бърз резултат.

Особено ако ядете тези плодове в комбинация с храни, които са вредни за здравето – наситени мазнини и прости захари.

Ако наистина искате да се възползвате от диуретичните свойства на тези плодове, препоръчително е да ги консумирате между храненията, но не в комбинация с друга храна, а самостоятелно.

Важно да подчертаем е, че диуретичните свойства на посочените плодове не намаляват обема ма мастната тъкан.

Те подпомагат стремежа на хората, които искат да отслабнат бързо. Също така е добре да знаете, че всяка храна, приемана в прекомерно количество, вреди.

Преяждането с тези храни в продължителен период от време може да доведе до натрупване на калий в кръвта и оттам до дехидратация.

Затова бъдете премерени в действията си, подбирайте препоръчителното количество плодове и няма да изпитате никакъв дискомфорт по пътя към желаното тегло.

Ако искате да консумирате натурални диуретици, просто си купете някой плод с такива свойства.

Съчетайте консумацията на плодовете с оптимално пиене на вода и достатъчно физическа активност, за да поддържате тонуса на тялото.

Физическото натоварване допринася за извеждането на излишните течности от тялото, поддържа фигурата ни стегната и забързва кръвообращението и метаболизма.

Съветваме ви да почувствате хармонията в тялото си. Да прецените сами кой плод най-добре ще се справи с извеждането на излишните течности.

Можете да постигнете положителен ефект и чрез минимално редуциране на количеството приемана храна на всяко хранене.

Леките, но редовни упражнения също помагат. Ако следвате съветите ни, ще постигнете положителен резултат съвсем скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Satish Kumar, B. N., Vrushabendra Swamy, B. M., Swamy, A., & Murali, A. (2010). A review on natural diuretics. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences.
 • Guglin, M. (2011). Diuretics as pathogenetic treatment for heart failure. International Journal of General Medicine. https://doi.org/10.2147/IJGM.S16635
 • Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal. https://doi.org/10.3945/an.112.002154

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.