Как Рамадан влияе върху представянето на Карим Бензема?

Нападателят на Реал Мадрид спазва Рамадан, но не спира да вкарва голове. Влияе ли продължителното гладуване върху физиката му?
Как Рамадан влияе върху представянето на Карим Бензема?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 23 януари, 2024

Да се чудим дали Рамадан има някакъв негативен ефект върху Карим Бензема изглежда няма смисъл. В крайна сметка в неотдавнашен мач срещу Челси той отбеляза три гола, след като вече постеше от шест дена.

Тази година е специална за Шампионската лига в този смисъл. Има много играчи мюсюлмани, които спазват Рамадан точно по време на ключови състезания.

Какво се случва с тялото, когато гладува толкова дълго? Могат ли спортистите да издържат тази липса на храна и да продължат да се представят на същото ниво на игра? Нека да разгледаме тези въпроси в тази статия.

Какво е Рамадан?

Рамадан е името на деветия месец от мюсюлманския календар. Това е свещен период от време за тези, които изповядват тази вяра и включва строг пост за вярващите.

Този месец не винаги съвпада със западния календар. Всъщност се изчислява въз основа на лунните фази. Подобно нещо се случва и с датата на еврейската и християнската Пасха.

През 2022 г. Рамаданът започва на 1 април и ще продължи до 1 май, което съвпада с важни мачове за Карим Бензема и други елитни спортисти, които се състезават в Шампионската лига. За тях съществува морално задължение да се съобразяват с религиозните практики, които трябва да се извършват през това свещено време.

През тези 30 дни се извършва много стриктно гладуване от изгрев до залез. При повечето вярващи мюсюлмани дори не могат да се консумират течности, докато слънцето грее навън.

Преди изгрев и след залез се разрешава да се пие вода. Истината обаче е, че Рамадан не е само ограничаване на приема на вода и храна, но и навлизане в състояние на духовен размисъл, така че сексуалните отношения и всяка друга физическа активност, която включва отклоняване на вниманието от медитацията и молитвата, също са ограничени.

За да се съобразят с религията си и да продължат да се представят за своите отбори, мюсюлманските играчи в европейските лиги следват различни стратегии. Мохамед Салах, египетският нападател на Ливърпул, тренира преди зазоряване по време на Рамадан, например.

Мохамед Салах спазва Рамадан.
Салах, нападателят на Ливърпул, открито заяви как променя ежедневието си по време на Рамадан.

Връзката на Бензема с Рамадан

Преди няколко дни, преди мача срещу Челси, в който Карим Бензема не беше засегнат от рамаданския пост, той даде изявление за френски вестник. А именно:

“Това няма влияние. Рамаданът е част от живота ми и моята религия прави Рамадана задължителен. За мен е много важно и се чувствам добре, когато постя.”

Семейството на нападателя е с алжирски корени и изповядващо исляма. Бащата е предал принципите на тази вяра на сина си и се опитал да му помогне да ги следва, дори живеейки в средата на  западното общество.

Преди мачове е обичайно играчът да носи слушалки, с които слуша сури от Корана. По този начин те изпълняват още едно от изискванията на неговата вяра, което е познаването на свещените текстове.

Възможно ли е да постите един месец и да бъдете спортист на високо ниво?

Мнозина поставят под съмнение здравния аспект на Рамадан, и то не само в случая на Карим Бензема, но и на всеки човек, който го практикува. Полезно ли е това продължително гладуване? Или поглъща твърде много от ресурсите на тялото?

Преди всичко трябва да стане ясно, че начинът, по който тренираното тяло се справя с липсата на храна, не е същият като този на някой, който не тренира редовно. Човешките тела имат други механизми, за да се справят с недостига, когато са силни.

Карим Бензема може да отбелязва голове по време на Рамадан, защото спазва стриктни упражнения и диета през останалата част от годината, за да се подобрява всеки ден. Когато преминава през едномесечното гладуване, тялото му има други ресурси, за да противодейства на липсата на хранителни вещества и хидратация.

Какво се случва по време на един месец гладуване?

Формата на гладуване, предложена от Рамадан, е много различна от това, което познаваме като периодично гладуване. Тридесет дни без твърда храна и само малко течности преди и след изгрев и залез е нещо сериозно, което трябва да се обмисли.

Първото нещо, което тялото ще направи, е да използва глюкозата като източник на енергия. Това може да е достатъчно за 3 или 4 дни. След това ще трябва да прибягва до мазнини и мастни киселини, за да функционират като гориво.

След като мастният ресурс е изчерпан, тялото може да унищожи мускулната тъкан, за да получи енергия. Това е критична и нездравословна точка. В този случай има голяма разлика между елитните спортисти и другите хора.

Телата на спортистите са подготвени да работят с различен основен метаболизъм, с по-висока ефективност при производството на енергия и с подобрена способност за реагиране при физически стрес. С други думи, футболистите могат да преминат през Рамадан, без да забележат разлики в представянето.

Всъщност проучване от 2009 г. на млади мюсюлмански футболисти показа, че няма значителни промени във физическите тестове, докато практикуват Рамадан. По-важното е, че Международната футболна федерация (ФИФА) удостовери, че няма здравословни проблеми за футболистите, които гладуват  в продължение на месец в контролирана среда, придружени от своите треньори и клубове.

Футболна топка
Спортни изследователи увериха, че спортистите не нарушават представянето си по време на Рамадан.

Какво е контролирана среда за Рамадан във футбола?

„Контролираната среда“, която се предлага за футболисти, които спазват Рамадан, трябва да следва някои препоръки за грижа. Това са научни предложения за намаляване на ефекта от продължителното гладуване върху спортните постижения.

Един от най-подходящите съвети, потвърдени от медицинската наука, е да промените графика за тренировки. Най-добре е спортистите да имат тренират по залез слънце, за да могат да попълнят хидратацията си по залез слънце.

По същия начин те трябва да имат режим на сън, който е променен по време на Рамадан. Те ще трябва да си осигурят достатъчно часове, така че циркадният им ритъм да не се променя твърде много при гладуване. Това ще попречи мускулите да се използват като гориво.

Изглежда, че Рамадан не изтощава Карим Бензема

Трите гола срещу Челси казват всичко. Рамадан ни най-малко не оказва влияние върхупредставянето на Карим Бензема.

Това обаче не може да се дължи на късмет. Нападателят на Реал Мадрид промени подхода си към тренировките и диетата си преди няколко години, за да стане неудържим голмайстор днес.

Тялото, умът и духът са едно цяло в този човек, който е в състояние да уважава традициите си, без да засяга благото на отбора си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kirkendall, Donald T., et al. “The influence of Ramadan on physical performance measures in young Muslim footballers.” Journal of sports sciences 26.S3 (2008): S15-S27.
  • Zerguini, Yacine, Qanta A. Ahmed, and Jiri Dvorak. “The Muslim football player and Ramadan: Current challenges.” Journal of sports sciences 30.sup1 (2012): S3-S7.
  • Maughan, Ronald J., et al. “Achieving optimum sports performance during Ramadan: some practical recommendations.” Journal of sports sciences 30.sup1 (2012): S109-S117.
  • Chtourou, Hamdi, et al. “Effects of Ramadan fasting on physical performances in soccer players: A systematic review effets du jeûne de Ramadan sur les performances physiques des footballeurs: Revue systématique.” Tun Med 97 (2019): 1114-1131.
  • Aziz, Abdul Rashid, et al. “Effects of Ramadan fasting on the physical activity profile of trained Muslim soccer players during a 90-minute match.” Science and Medicine in Football 2.1 (2018): 29-38.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.