Лечение и възстановяване на разкъсаните връзки на Алексия Путелас

Звездата на испанския женски футбол ще пропусне Европейското първенство и контузията й може да я остави неактивна още 6 месеца. Какъв ще бъде нейният план за лечение и рехабилитация?
Лечение и възстановяване на разкъсаните връзки на Алексия Путелас

Последна актуализация: 22 август, 2022

Новината за разкъсването на предна кръстна връзка на футболната звезда Алексия Путелас шокира футбола. Тъй като дебютът на испанския национален отбор на Европейското първенство за жени почти наближава, най-добрият играч в света ще отсъства.

Като носителка на Златната топка и възхвалявана от всички, всички искаха да я видят в действие. Една от най-страховитите контузии сред жените футболистки обаче прекъсна мечтата й.

Колко сериозно е разкъсването на предната кръстна връзка, претърпяно от Алексия Путелас? Тежестта не е малка и времето за възстановяване ще е дълго. Ще го обясним по-добре в тази статия.

Какво се случи с Алексия Путелас?

Съобщава се, че звездата на испанския женски национален отбор по футбол е пострадала по време на тренировка. Докато отборът й е в Англия, за да оспорва Евро 2022 за жени, тя ще трябва да пропусне мачовете.

Кралската испанска футболна федерация (RFEF) публикува официално изявление, за да изясни, че проблемът на Алексия Путелас е разкъсване на предна кръстна връзка и че тя вече е под лекарско наблюдение:

Тестовете, извършени на испанската националка във вторник следобед, 5 юли 2022 г., в болница „Крал Едуард VII“ в Лондон, потвърдиха разкъсване на предната кръстна връзка на лявото й коляно. -RFEF

Тази диагноза предполага месеци без активност за спортистката. Независимо от предложените лечения и успеха, който може да имат, спирането на нейната кариера ще бъде печално известно.

Футболистките страдат от повече контузии в коляното

Статистиката показва, че травмите на коленните връзки са по-чести при жените футболисти, отколкото при мъжете, които се занимават със същия спорт. И това е все по-често предмет на дебат сред специалистите по спортна медицина.

Има ли нещо, което може да се направи, за да се балансират статистиките? Има ли фактори, които правят жените по-податливи на тези наранявания?

На теория хормоналният проблем е решаващ. В дните преди овулацията, които биха били между 11 и 14 дни от редовния менструален цикъл, жените са по-податливи към скъсване на връзки. Това показват изследвания от 2021 г.

В относително изражение и обхващайки всички спортове, знаем, че жените нараняват предната кръстна връзка на коляното до четири пъти повече от мъжете. Въпреки това, тъй като събитията се случват и в други моменти от менструалния цикъл, са изложени повече хипотези.

Някои автори, след като изследваха биомеханиката на женското коляно, установиха, че предната кръстна връзка при жените е по-малка от тази при мъжете. В допълнение, женските кости имат различна структура и начин на свързване една с друга, в средата на движението, което би благоприятствало нараняванията на връзките.

Травми на коляното при спортистки
Жените спортисти нараняват коленете си повече от мъжете.

Как се лекуват тези наранявания?

При елитни футболисти със значително разкъсване на предната кръстна връзка на коляното, какъвто би бил случаят с Алексия Путелас, подходът ще бъде хирургичен. Медицинските и физически мерки не са достатъчни, за да върнат спортистката на терена.

Ето най-често срещаните опции. Ако има авулсионна фрактура, която придружава разкъсването на лигамента (т.е. част от лигамента е „взела“ костта със себе си, когато се е отделила), тогава ще бъде направено възстановяване на областта.

Всъщност най-честата процедура е да се направи реконструкция на скъсания лигамент с присадка. Тази част, която ще замени увредената тъкан, може да дойде от самия пациент (от част от пателарното сухожилие, например) или от трупен донор (в който случай се нарича алографт).

За съжаление честотата на рецидиви е доста висока. Много пъти спортистите нараняват повторно коляното си след възобновяване на дейността или установяват, че нямат същата функционалност в долните си крайници.

За да се предотвратят усложнения, са изпробвани различни варианти относно идеалното време за операция. Някои експерти препоръчват незабавна намеса, въпреки че все повече и повече хора избират да изчакат благоразумно време, за да намалее възпалението и тъканите да заздравеят по-добре след това.

Може би най-малко желаното усложнение при професионалните футболисти е нестабилността на коляното. Това се отнася до неспособността на ставата да поддържа тежестта на тялото при бягане, което значително затруднява играта.

Лечението и възстановяването на руптурата на предна кръстна връзка на Алексия Путелас
Най-честите наранявания при жените футболистки изглежда се дължат на биомеханични и хормонални причини.

Какъв ще бъде планът за възстановяване на Алексия Путелас след операцията на кръстните връзки?

След като бъде оперирана, Путелас ще трябва да следва строг план за рехабилитация, ако иска да се върне на терена в добро състояние. Публикация в British Journal of Sports Medicine определя средните срокове, предвидени за всяка фаза:

  • Малки изометрични упражнения през първата седмица, придружени с опора на оперирания крак (но без директно носене на тежестта).
  • През първия месец след операцията тя ще трябва да прави пасивни движения с нараненото коляно. Професионалист ръководи ставата, докато прави това, така че да не остане неподвижна и може да се опита да понесе тежестта. Патериците или поне една от тях могат да бъдат премахнати до края на първия месец.
  • През втория месец започват ексцентрични упражнения за тонизиране на мускулатурата на крайника. Идеята е да се ходи без опора. Може да се добави и проприоцептивна работа.
  • Третият месец е за мускулна сила. Пациентът може да се качи на велоергометър, за да придаде динамика на движенията.
  • През четвъртия месец трябва да има успешно излекуване, поради което интензивността на рехабилитационните й упражнения ще бъде увеличена.

След този последен етап атлетът може да обмисли връщане към лека спортна дейност. Като повтаря тренировъчните жестове, но без да се излага на допълнителни наранявания. На този етап рехабилитацията не е приключила.

Така че си струва да се каже, че останалата част от годината ще бъде много трудна за коляното на Алексия Путелас и за нейната предна кръстна връзка. Въпреки че е наблюдавана от най-добрите професионалисти в областта, тя все още е пациент, преживяващ една от най-лошите контузии в света на футбола.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Martin, Dan, et al. “Injury incidence across the menstrual cycle in international footballers.” Frontiers in sports and active living 3 (2021): 616999.
  • Leyes, Javier Yanguas, Lluís Til Pérez, and Cristina Cortés de Olano. “Lesión del ligamento cruzado anterior en fútbol femenino. Estudio epidemiológico de tres temporadas.” Apunts. Medicina de l’Esport 46.171 (2011): 137-143.
  • Romero-Moraleda, Blanca, et al. “Revisión de los factores de riesgo y los programas de prevención de la lesión del ligamento cruzado anterior en fútbol femenino: propuesta de prevención.[Review risk factors and prevention programs of the anterior cruciate ligament injury in female football: prevention proposal].” RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte. doi: 10.5232/ricyde 13.48 (2016): 117-138.
  • Vaquero Martín, J., J. A. Calvo Haro, and F. Forriol Campos. “Reconstrucción del ligamento cruzado anterior.” Trauma (Majadahonda) (2008): 22-38.
  • van Melick, Nicky, et al. “Evidence-based clinical practice update: practice guidelines for anterior cruciate ligament rehabilitation based on a systematic review and multidisciplinary consensus.” British journal of sports medicine 50.24 (2016): 1506-1515.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.