5 умствени трика за подобряване на спортното представяне

Физическата активност осигурява големи ползи за ума. Но знаете ли как да използвате ума си, за да подобрите спортните си резултати?
5 умствени трика за подобряване на спортното представяне
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Cristian Minich

Последна актуализация: 09 август, 2022

Като цяло, когато се занимаваме с атлетична дейност, всички достигаме точка на изтощение и нямаме търпение да се приберем вкъщи. Тази умора обаче понякога е умствена и можем да сменим чипа, за да положим малко повече усилия. В тази възможност разглеждаме 5 умствени трика за подобряване на спортното представяне.

Мозъкът, като център на нервната система, е този, който изпраща заповеди и контролира почти всички процеси в тялото и ума. То е свързано с производителността и пряко влияе на представянето ни във всяка дейност, както ежедневна, така и спортна.

Използването на ума в наша полза е от решаващо значение за постигане на цели или успех в спорта. То ни предразполага по добър начин и фокусира върху целите, което ще ни накара да открием способността си да превъзхождаме и да постигаме много повече, отколкото сме мислили.

Психическата сила е ключова при физическата активност

Психологическата сила е основополагаща за спортното представяне. Не става дума само за елитни спортисти, но всеки, който практикува спорт и се стреми да се усъвършенства, трябва да притежава убеденост, постоянство и положителни мисли, за да постигне целта си.

Нека видим някои важни аспекти, които трябва да имаме предвид, за да използваме ума си в полза и да подобрим представянето си.

  • Самочувствие: доброто самочувствие е определящ фактор. Самочувствието ще ни помогне да постигнем най-доброто си представяне. Освен това е ключово да можете да го поддържате и да не го губите дори в неблагоприятни моменти. Например, проучване, наречено „ Окситоцин на слюнката, когнитивна тревожност и самочувствие при предсъстезателни спортисти, приложено върху 56 млади футболисти, установява, че победителите са имали значително по-ниски резултати за когнитивна тревожност и по-високи резултати за самочувствие от губещите.
  • Бъдете постоянни: никога не се отказвайте, а опитвайте отново и отново, докато постигнете целта си. Мислете позитивно и опитайте нови техники или стратегии.

И още

  • Преодоляване на разочарованието: средата на спортиста е много важна в този аспект, както и неговата или нейната личност. Семейната среда, приносът на добрия треньор и помощта на психолог могат да бъдат решаващи. Ако сме самокритични към нашето представяне, е по-вероятно да преодолеем себе си и да постигнем успех.
  • Управлявайте емоциите: гневът или разочарованието само ще попречат на шансовете за постигане на целта, тъй като ще повлияят на концентрацията и представянето. Спортистите се нуждаят от положителни мисли, за да превъзхождат и да постигнат върховите си резултати.
  • Да се забавляваме: да бъдем успешни или да получаваме ползи от тренировките са общи цели за спортистите, но те могат да бъдат пагубни, ако искаме да ги постигнем на всяка цена. Първият мотив за спазване на дисциплината трябва да бъде да се забавлявате добре и да се наслаждавате, особено когато става въпрос за деца. Ако тази мотивация се загуби, вероятно ще се откажем от дейността.
Трикове за подобряване на спортното представяне
Фокусирането на мислите върху спортната практика е от ключово значение за доброто представяне.

5 умствени трика, които могат да подобрят спортното представяне

Практикуването на спорт помага за стимулиране на мозъка. Тренировките и състезанията осигуряват по-добро оксигениране на невронните връзки. Това ни позволява да обновим идеите си, да постигнем по-добра концентрация и да изведем мозъка до максимума на неговите възможности. Следователно, както и ефектът на обратна връзка, можем да го използваме в наша полза, за да подобрим нашите атлетични способности.

Документ, озаглавен „ Как спортната психология наистина подобрява спортните постижения? “ твърди следното:

„Малцина в сферата на състезателната атлетика биха оспорили значението на психическата подготовка преди едно състезание, както и необходимостта от поддържане на това конкретно мислене по време на състезание.

В допълнение към горното, добавя, че тренирането на умствените умения се изразява в по-добро спортно представяне, но че „много спортисти, треньори и спортни администратори все още не са склонни да търсят услугите на квалифициран спортен психолог, дори ако смятат, че това може да помогне. “

Кои са тези 5 умствени трика за повишаване на спортните резултати?

1. Мотивирайте себе си за подобряване на спортното представяне

Трябва да подготвим ума си по най-добрия начин, преди да се изправим пред упражненията. Трябва да се съсредоточим върху факта, че можем да го направим и да изчистим негативните мисли, които ни предразполагат по лош начин.

2. Помислете да направите още едно повторение

Става дума за предразполагане на мозъка да направи още едно повторение от тези, които обикновено правим. Например, ако ще изпълнявате 10 лицеви опори, опитайте се да мислите, че ще направите 11.

В главата ни ще има убеденост да положим повече усилия от предвиденото и следователно ще бъде по-лесно да завършим поредицата.

3. Превишете два пъти броя на повторенията

Състои се в това да започнете да правите упражнение, без да задавате определен брой повторения. Когато сме направили определено количество упражнения и чувстваме, че може да сме в средата на поредицата, трябва да се ментализираме, за да удвоим това число.

Идеята е, че мозъкът е предразположен да има допълнителна енергия за постигане на целта. Например, ако правим скокове бърпи и след първите 5 мислим, че ще стигнем до 10, тогава трябва да се предразположим да можем да стигнем до 15.

4. Мисленето, че товарът е по-лек

С тази стратегия можем да улесним упражнението и да повдигнем с по-малко усилия реалното тегло на товара. Идеален е, когато ще вдигнем максимално тегло, известно като 1RM или максимум на повторение. Например, ако ще изпълняваме мъртва тяга с товар от 100 килограма, трябва да предразположим, че ще вдигнем 90.

5. Окончателната награда като стимул – трик за подобряване на спортното представяне

Винаги идва момент, когато сме изтощени и нямаме търпение да завършим деня. Според нашата предразположеност това обикновено се случва точно в последните минути или в последното упражнение, в което трябва да положим последно усилие.

Ключът е да изчистите мисълта за умората и да се съсредоточите върху завършването, за да получите наградата. Например горещият душ, когато се приберете вкъщи или знаейки, че давате всичко от себе си, за да постигнете желаната фигура.

Тренировка
Психологическата подкрепа е ключова за спортистите, за да преодолеят своите психически бариери и да достигнат максималния си потенциал.

Преодоляването на себе си е ключът

Надминаването на представянето ни във всяка дейност е синоним на мотивация и отправна точка за продължаване на подобряване на нашите качества. Доказано е, че умственият капацитет, приложен към спорта, е също толкова важен, колкото уменията, техниката и стратегията за постигане на целите.

Както на професионално, така и на любителско ниво, добрата предразположеност, самочувствието и постоянството са ключови аспекти за подобряване, които освен това са в съзнанието ни. Време е да смените чипа и да работите върху когнитивния контрол, за да постигнете най-добра производителност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • La Fratta I, Franceschelli S, Speranza L, Patruno A, Michetti C, D’Ercole P, Ballerini P, Grilli A, Pesce M. Salivary oxytocin, cognitive anxiety and self-confidence in pre-competition athletes. Sci Rep. 2021 Aug 19;11(1):16877. doi: 10.1038/s41598-021-96392-7. PMID: 34413428; PMCID: PMC8376920. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34413428/
  • Gee CJ. How does sport psychology actually improve athletic performance? A framework to facilitate athletes’ and coaches’ understanding. Behav Modif. 2010 Sep;34(5):386-402. doi: 10.1177/0145445510383525. PMID: 20935240. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20935240/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.