Четири суперхрани за здравето на очите

23.04.2019
Знаете ли, че морковите са богати на антиоксиданти, витамин А и лутеин? Всички тези хранителни вещества могат да подобрят здравето на очите ви.

Много хора страдат от проблеми с очите като пресбиопия, късогледство или катаракта. Понякога тези състояния са свързани с естествения процес на стареене. Въпреки това някои вредни навици също могат да повлияят на здравето на очите ви. Грижите ли се за зрението си? Чували ли сте за тези четири суперхрани за здравето на очите?

Основи на диетата за здравето на очите

Грижата за очите е от съществено значение за поддържането им здрави. Ключов фактор в грижата за тях е начинът ви на хранене. Здравето на очите е свързано с определени хранителни вещества като:

В тази статия ще разгледаме някои от храните, които съдържат тези вещества в изобилие и са чудесни за очите ви.

Суперхрани за здравето на очите

Зелени листни зеленчуци

Зеленолистни зеленчуци за здравето на очите

Манголдът и другите зеленолистни зеленчуци помагат да защитите зрението си поради съдържанието си на натурални антиоксиданти.

Зелените листни зеленчуци като спанак, кейл, манголд и броколи подсилват здравето на очите ви. Това се дължи на съдържащия се в тях витамин А, който предпазва роговицата.

Освен това те осигуряват и други витамини като лутеин, който предпазва очите от ултравиолетовата светлина, и зеаксатин, който допринася за зрителното съзряване. Те са идеални за очното ви здраве.

Вижте и тази статия: Броколито и невероятните му ползи за здравето

Моркови

Моркови

Морковите са богати на витамин А и са една от най-полезните суперхрани за здравето на очите ви.

Клетките на ретината на очите могат да се увредят поради недостиг на витамин А. Това може да доведе до проблеми със зрението при здрави хора. Независимо от това учените от университета „Дюк“ отчитат, че този проблем може да бъде решен.

Как?

Чрез компенсиране на ниските нива на витамин А, посредством консумация на бета каротин, който стимулира синтеза на този витамин. Една от храните, които могат да ви помогнат, са морковите, тъй като те са с високо съдържание на бета каротин.

Трябва да знаете обаче, че това може да помогне само при хора, които не консумират достатъчно витамин А. Въпреки това трябва обезателно да включите морковите в менюто си.

Чушки

Чушки за здравето на очите

 

Чушките също могат да помогнат да подобрите зрението си.

Може да включите чушките в диетата си за оптимално здраве на очите. Те са отличен източник на витамини А и C. Както споменахме вече, витамин А помага да поддържате здрави клетките на очите си.

Освен това витамин C може да спомогне за намаляване риска от инфекции на очите и е мощен антиоксидант срещу стареенето на клетките. Чушките са богати също и на витамин B6, лутеин, заексатин, бате каротин и ликопен. Всички тези хранителни вещества подобряват здравето на очите ви.

Вижте и: 6 съвета за поддържане здравето на очите

Ягоди

Ягоди

Ягодите са богати на витамин C, антиоксидант, който е необходим на тялото ви, за да поддържа очите ви здрави и да ги предпазва от заболявания, свързани със стареенето и възпаленията.

Разнообразието от антиоксиданти, които се съдържат в ягодите, могат да ви помогнат да избегнете проблеми с очите като сухотата в очите, дегенерацията на макулата и нарушеното зрение. Ежедневната консумация на ягоди може да намали риска от проблеми с очите, свързани с напредването на възрастта.

Включването на тези храни в менюто ви може да ви помогне да поддържате очите си здрави за по-дълго време. Това е чудесен метод, ако сте решили да положите необходимите грижи за зрението си.