5 симптома на дефицит на омега 3 и омега 6 мастни киселини

Омега 3 и 6 са две есенциални мастни киселини, които организмът ни не произвежда, но от които се нуждае, за да извършва определени функции. Ако имате недостиг на тези мастни киселини, тялото ви определено може да ви го подскаже. Научете повече за това в тази статия!
5 симптома на дефицит на омега 3 и омега 6 мастни киселини
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Омега 3 и омега 6 есенциални мастни киселини са съществена част от всяка здравословна диета.

Това е така, понеже организмът ни не може да ги синтезира, а те са основни компоненти на структурата на клетките ни.

Навярно не сте се замисляли на тази тема досега. Колкото и странно да звучи, много от хората често забравят за тяхното значение. Тези мастни киселини могат да бъдат открити в следните храни:

Обикновено се притесняваме да консумираме посочените продукти, тъй като ни “карат да пълнеем”, но в действителност организмът ни се нуждае от редовен прием на тези полезни мазнини.

Това се дължи на факта, че те благоприятстват множество функции и процеси, които са жизненоважни за здравето ни, включително метаболизма.

Днес искаме да ви предложим да увеличите приема си на омега 3 и омега 6 есенциални мастни киселини. Ще забележите разликите, а тялото ви ще ви бъде благодарно!

Какво представляват всъщност омега 3 и омега 6 мастни киселини?

Богати на омега 3 и омега 6 мастни киселини храни.

Знаем, че в днешно време съществуват много продукти, които са изкуствено обогатени с омега 3 и омега 6. Има смутита, млека и масла с тези добавени компоненти.

Не можем да отречем, че те също са от полза. Имайки предвид обаче, че тялото не ги произвежда, най-добрият вариант е да изберете натурални източници, като например сьомга, ядки, ленено семе или броколи.

  • Линолеичната киселина (омега 6) е най-добре познатата дълговерижна мастна киселина, която се среща най-вече във всички видове семена, сушени плодове и в растителни мазнини като слънчогледовото олио.
  • От друга страна, омега 3 мастни киселини се съдържат в мазната риба, морските дарове, бобовите растения, зехтина, ядките и бадемите.

Както омега 6, така и омега 3 мастни киселини, са структурни елементи на клетъчните мембрани и са необходими за извършването на огромен брой органични процеси.

Освен това те са важен източник на енергия.

Симптоми на дефицит на омега 3 и омега 6 мастни киселини

Суха кожа е симптом на дефицит на омега 3 и омега 6 мастни киселини

1. Суха кожа

Без съмнение един от най-характерните клинични признаци на дефицит на мастни киселини е сухата кожа. Това е много често срещано явление при децата, ако не се хранят правилно.

Често кожните проблеми са пряк резултат от недостатъчния прием на омега 3 и омега 6. При това положение сме по-податливи на инфекции и евентуалните ни наранявания заздравяват по-трудно.

2. Преждевременно раждане

Макар и причините за нарасналия брой преждевременни раждания да не са напълно ясни, фактори като възрастта на майката, тютюнопушенето, стресът и ниските нива на омега 3 и омега 6 са някои от възможните причини.

Този тип мазнини благоприятстват правилното развитие на плода по време на бременността.

Те притежават изключителни качества, които гарантират правилната функция на клетките и процесите, които са необходими, за да може бебето да остане в утробата до достигане на термина за раждане.

Знаем, че режимът на хранене е от ключово значение по време на бременност и елементи като витамин D, калций и есенциални мастни киселини безспорно са изключително ползотворни.

3. Сърдечни проблеми

Консумацията на храни, богати на омега 6, ви помага да предпазите сърцето си по ефикасен начин. Те ви дават енергия и допринасят за намаляването на холестерола и триглицеридите.

На свой ред, омега 3 мастни киселини понижават риска от тромбоза, намаляват растежа на атеросклеротична плака и спомагат за регулиране на възпалението.

Важно е да вземете под внимание това и да се опитате да консумирате тези по-натурални източници на такъв тип мазнини.

4. Прекомерна умора

Липсата на омега 3 и омега 6 мастни киселини води до умора.

Никога не бива да забравяте следното: в нито една диета за отслабване не трябва и не може да изключвате напълно консумацията на мазнини, особено омега 3 и омега 6 мастни киселини.

Сред многото проблеми, до които би довело това, е острата липса на енергия.

Много от калориите, които консумирате, трябва да идват от мазнини, така че е важно да ги включвате ежедневно в менюто си, но в разумни и правилни количества.

Така ще имате повече енергия.

5. Повишен риск от развитие на възпалителни заболявания

Липсата на омега 3 и омега 6 мастни киселини повишава риска от възпаления

Когато говорим за възпалителни заболявания, имаме предвид болести като ревматоидния артрит.

Основното предимство на храните, богати на омега 3 мастни киселини, е че облекчават възпалените стави и сутрешната скованост. Те намаляват подуването и болката, действайки като ефикасно натурално противовъзпалително средство.

Не забравяйте обаче, че е важно да ги ядете ежедневно. Ползите се крият в постоянството.

Знаем, че сте чували да се говори за омега 3 и омега 6 многократно.

Важно е да запомните, че тук не става въпрос за мода в храненето, а за доброто ви здраве и качество на живот.

Така че още днес увеличете приема си на тези богати на полезни мазнини храни!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Desnoyers M, Gilbert K, Rousseau G. Cardioprotective Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Dichotomy between Experimental and Clinical Studies. Mar Drugs. 2018 Jul 10;16(7):234.
  • Kendall AC, Kiezel-Tsugunova M, Brownbridge LC, Harwood JL, Nicolaou A. Lipid functions in skin: Differential effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on cutaneous ceramides, in a human skin organ culture model. Biochim Biophys Acta Biomembr. 2017 Sep;1859(9 Pt B):1679-1689.
  • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. Importance of maintaining a low omega-6/omega-3 ratio for reducing inflammation. Open Heart. 2018 Nov 26;5(2):e000946.
  • Balta I, Stef L, Pet I, Iancu T, Stef D, Corcionivoschi N. Essential Fatty Acids as Biomedicines in Cardiac Health. Biomedicines. 2021 Oct 14;9(10):1466.
  • Spector AA, Kim HY. Discovery of essential fatty acids. J Lipid Res. 2015 Jan;56(1):11-21.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.