6 здравословни закуски подходящи за работа

Често ли огладнявате докато сте на работа? Ако искате да задоволите апетита си и да избегнете пълните с калории готови продукти, днес ще ви дадем няколко предложения за здравословни закуски.
6 здравословни закуски подходящи за работа
Marta Guzmán

Написано и проверено от диетолог Marta Guzmán.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Искате да внимавате с какво се храните, но на работа има само вендинг автомати с нездравословни продукти? Днес ще ви дадем 6 варианта за здравословни закуски – сладки и солени, които се приготвят лесно и са подходящи за работа.

Тези закуски са перфектни, когато започнете да огладнявате преди обяд или следобед. Така няма повече да се надпреварвате с глада и ще саботирате вендинг машините!

Затова ви съветваме да опитате тези 6 здравословни закуски!

6 идеи за здравословни закуски подходящи за работа

Здравословен зеленчуков чипс за закуска

Ако обожавате пържени картофи, зеленчуковите чипсове са перфектният им заместител. Изберете любимите си зеленчуци (моркови, тиквички, цвекло и т.н.) и след това:

  • Нарежете ги на тънки лентички.
  • Разпределете ги върху хартия за печене.
  • Намажете ги със зехтин и ароматни билки (риган, черен пипер, розмарин, къри и т.н.).
  • Печете ги около 20 минути на средна температура.
  • Оставете ги да изстинат, за да станат хрупкави.
  • Сложете чипса в найлонова торбичка, за да е готов за работа. Така ще трае няколко дена.
    Зеленчуковият чипс е чудесен заместител на традиционния продукт.

Домашно приготвеният зеленчуков чипс и много по-здравословен от този предлаган в магазините. Освен това ще засити глада ви между храненията.

Кисело мляко с плодове, канела и тъмен шоколад

Най-добре е да изберете класическо кисело мляко или такова без добавена захар или подсладители. Можете да заложите на пълномаслено, нискомаслено мляко, гръцки йогурт или натурален соев продукт в зависимост от личните ви предпочитания и нужди.

Благодарение на сладкия вкус на плодовете, канелата и тъмния шоколад, получената смес ще бъде апетитна. Друго важно нещо е да използвате тъмен шоколад с поне 70% какао.

  • Можете да използвате различни плодове, за да се насладите на разнообразие от вкусове.
  • Объркайте всичко и сипете млякото в пластмасов съд, за да е готово за работа.

Здравословни бисквити с овесени ядки и банани

Ако сте от хората, които обичат да похапват бисквити между храненията, ето една различна рецепта за лесни и здравословни бисквити само с две съставки.

  • Намачкайте един добре узрял банан с вилица и го смесете с инстантна овесена каша (около 30 г).
  • По желание можете да добавите малко канела на прах, орехи и изсушени плодове като стафиди.
  • След това разделете полученото тесто на малки порции с помощта на супена лъжица.
  • Поставете ги на хартия за печене, печете 15-20 минути на 180º и след това изчакайте бисквитите да изстинат.

Ще се изненадате колко са вкусни! Съхранявайте ги в плътно затворен стъклен съд.

Бейби моркови с котидж сирене

Тази закуска е здравословна и нискокалорична. Трябва да знаете, че котидж сиренето не е точно сирене, а вид млечен продукт от суроватка. Получава се при ферментирането на суроватката останала при правенето на сирене.

Това е добър вариант, ако искате да отслабнете, тъй като съдържа малко мазнини. Идеален е и ако и целите натрупването на мускулна маса, тъй като котидж сиренето съдържа четири пъти повече протеини от прясното мляко.

Можете да го хапвате с бейби моркови, които са удобни за носене, или пък с чери домати.

Котидж сиренето е прекрасет вариант на здравословна закуска за работа.

Котидж сиренето се прави от суроватка. Затова е богато на протеини. Можете да го съчетаете с моркови, домати и други сурови зеленчуци.

Пудинг с чиа и плодове

Добър вариант за предиобедна или следобедна закуска на работа.

Можете да го носите в малко стъклено бурканче. Семената чиа са богати на фибри и полиненаситени мастни киселини, като омега 3 и 6 мазнини. Редица научни изследвания показват, че семената чиа спомагат намаляването на риска от заболявания като хипертония, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Освен това съдържат разтворими фибри, които при контакт с течности, образуват гелообразно вещество, удължаващо усещането за ситост.

  • За да си приготвите пудинг от чиа трябва да смесите 3 супени лъжици семена с 200 мл мляко или плодова напитка.
  • Оставете сместа в хладилник за няколко часа, за да стане като желе.
  • Накрая добавете за украса плод по ваш избор: манго, ягоди, киви и т.н.
  • Пригответе пудинга от вечерта и го сложете в хладилника, за да е готова за работа на следващия ден.

Едамаме

Типично за азиатската кухня, едамамето става все по-популярен здравословен снакс, към който лесно се привиква. За да си го приготвите трябва просто да пуснете зелените зрънца (без да ги размразявате)във врящо вода със сол за около 3-5 минути, да ги подсушите и сте готови! И един съвет от нас – поднесете ги със семена, паприка или соев сосi.

Защо е полезно да ядете едамаме? Те са изключително богати на растителни протеини и микроелементи като калций, желязо, фосфор и манган, както и на витамини – C, B9 и K. Освен това съдържат изофлавони, полезни за здравето.

Опитайте някоя от тези 6 здравословни закуски подходящи за работа  още утре!

Насладете се на тези 6 здравословни закуски и поставете основите на нов начин на хранене в офиса! Без съмнение тези варианти ще ви помогнат да се погрижите за фигурата и здравето си.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ried K., Fakler P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Jayachandran M., Chen J., Chung SS., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
  • Marcinek, K., & Krejpcio, Z. (2017). Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications-a review. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny68(2).
  • Chadha, R., Bhalla, Y., Jain, A., Chadha, K., & Karan, M. (2017). Dietary soy isoflavone: A mechanistic insight. Natural product communications12(4), 1934578X1701200439.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.