8 съвета за борба със запекa при жените

Според лекарите, последното хранене за деня трябва да бъде не по-късно от 2 часа преди лягане.
8 съвета за борба със запекa при жените
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 26 ноември, 2018

Проблемите със стомашно-чревния тракт определено са един от най-често срещаните проблеми, свързани със здравето на човек. Повече от 20% от хората страдат от него, особено жените. Той причинява подуване на корема, болки и газове. Ето защо ще ви дадем 8 съвета за борба със запека в тази наша статия.

Според статистиката, жените са по-склонни да страдат от запек отколкото мъжете. Ще ви дадем няколко обяснения и конкретни насоки, така че да можете да го предотвратите. Нека да ги разгледаме по-подробно.

Защо проблемите със запека се появяват главно при жените?

проблемите със запека се появяват главно при жените

Хормонални влияния

Още веднъж, хормоните ви са отговорни и предразполагащи ви да имате запек. Всичко това се дължи на промени в тялото, получени по време на менструация. Промените, които засягат червата ги карат да се движат по-малко,и да са по-бавни при дефекация.

Модата на диетите

Понякога хората започват  диети. Много ограничителни диети, които не включват фибри и не осигуряват достатъчно хранително разнообразие в ястията. В крайна сметка това засяга здравето на дебелото черво.

Трябва да се има предвид, че когато следвате някаква диета, трябва да го правите с повишено внимание.

Насоки за борба със запека

  1. Пълноценна закуска

наблегнете на пълноценната закуска, ако сте повели борба със запека

Трябва да се следват конкретни препоръки за здравословно хранене. Закуската е определено незаменимо хранене за деня. Тя осигурява добро количество фибри. Важно е да включвате пълнозърнести храни, като овесени ядки, трици, натурален портокалов сок, млека на растителна основа.

Просото също е страхотно. Плодове като сливи, както и някакъв вид билкови чайове и настойки от лайка или мента, също биха могли да помогнат за справяне  със запека.

  1. Леки вечери

избирайте леки вечери, ако водите борба със запека

Хората понякога правят грешката да ядат късно тежка вечеря. Това би могло да бъде заради работата или някои други задължения. Обикновено се случва, защото се прибирате късно и вече сте озверели от глад. Това е грешка.

Трябва да знаете, че през нощта стомахът ви забавя функциите си. Това прави стомашно-чревната система много по-бавна. Малко по малко, всичко това ще доведе до появата на  запек. Според лекарите, последното хранене за деня трябва да бъде не по-късно от 2 часа преди лягане.

  1. Избирайте зеленчуците добре

проблемите със запека се решават с повече консумация на зеленчуци, например патладжан

Ние всички знаем, че зеленчуците и бобовите растения са отлични са регулиране на запека. Уверете се колко добре ще ви подействат и на вас.

Имайте предвид, че броколите, карфиола и зелето предизвикат метеоризъм и не са най-добрия избор при такива проблеми.

Салатите вечер и през нощта понякога не са добра идея, тъй като листните зеленчуци също могат да причинят газове. Но всеки човек реагира различно, така че вие най-добре знаете кое би могло да ви причини проблеми. Патладжаните, например,  по принцип са един много добър избор.

  1. Плодове със техните кори

ябълковите кори помагат в борбата със запека и килограмите

Когато е възможно, консумирайте плодовете с кората. Например, ако огладнеете в средата на деня, изяжте една необелена ябълка.

По време на закуска, когато правите портокалов сок, не изваждайте пулпата. Тя е с отлично действие за стомашно-чревната система. Круши, киви, ягоди, грозде и сливи са също могат да помогнат при запек.

  1. Бъдете внимателни с диетите

пийте повече вода, ако искате да се оттървете от проблемите със запека

Всеки път, когато искате да започнете диета, се уверете, че тя съдържа разнообразни ястия и обхваща основните хранителни вещества. Важно е и да има  високо количество на минерали, витамини, протеини и фибри.

Фибрите, както и количеството течности, са от съществено значение. Никога не трябва да се отказвате от пиенето на поне 2 литра вода на ден, заедно с натуралните сокове.

  1. Да на зехтина

включете зехтин в борбата със запека

В малки количества, но го използвайте  за приготвянето на вашите ястия. Това може да е единствения препоръчителен източник на мазнини, който ще ви помогне. Зехтинът в умерени количества ще подобри движението в храносмилателната ви система и ще ви предпази от запек.

Така че не се страхувайте да го добавяте.

  1. Бъдете внимателни със забранените храни

откажете се от сладкишите, ако водите борба със запека

С цел да се преборите с последиците от запека,  трябва да се избягва всяка храна, която е трудно смилаема за организма.

Запомнете тези храни, които са вредни: рафинирано брашно, пържени храни, подправени храни, промишлени стоки, бонбони.

Всичко това осигурява много допълнителни захари и мазнини, които втвърдяват изпражненията и затрудняват нормалното им преминаване. Консервираните сирена и ориз имат подобен ефект, така че е добре да се употребяват умерено, с цел да се избегне запек.

  1. Малко упражнения

спортът помага в борбата със запека

Това не е толкова трудно. Опитайте се в продължение на най-малко половин час всеки ден да ходите, да карате  велосипеди, да плувате … много по-лесно ще е , ако се прави с някой приятел.

Правете някакви упражнения в рамките на възможностите си, защото това ще помогне на стомашно-чревната ви система. Без съмнение, това е добре за здравето и за профилактика не само срещу запек, но и срещу други заболявания.

Така че, какво чакате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.