Декорация в етно стил: съвети как да я приложите у дома

Това е тенденция с разнообразие от форми, цветове и материали, която е фокусирана върху топлината и силната връзка с природата. Открийте как да декорирате в етно стил вашия дом!
Декорация в етно стил: съвети как да я приложите у дома

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 29 септември, 2022

Има тенденции в интериорния дизайн, които добавят разграничение и естетика към пространствата. Една от тях е резултат от комбинацията от елементи от много култури. Това превръща декорацията в етно стил в универсална опция, с разнообразие от варианти и възможност за комбиниране на подстилове.

Основното в тази тенденция е да се генерира усещане за топлина чрез силни и жизнерадостни цветове. Комбинират се детайли от различни цивилизации и култури.

От африкански стил до мексикански, през арабски или бохо, всички опции са приемливи в рамките на декорацията в етно стил. За прилагането му са подходящи природни материали, текстил и майсторство.

Какво представлява декорацията в етно стил и какви са нейните характеристики?

Това е тенденция в интериорната декорация, базирана на елементи, които създават екзотична атмосфера. Целта е да се създадат светли пространства, със силни цветове и аксесоари, които създават усещане за топлина.

Предпоставката на тази тенденция е да се даде приоритет на природните материали и майсторството, характерно за комбинация от култури. За да постигне това, се използва серия от техники, които създават ориенталска атмосфера, съчетана с естествени детайли, по-типични за африканската декорация.

Например дава се приоритет на щампи, дървени предмети и тапицерия. Въпреки че може да изглежда рустикална, декорацията в етнически стил е синоним на топлина и елегантност.

Въпреки че може да се прилага в почти всяка част на дома, най-често се използва в дневни и спални. Множеството културни естетики, включени в тази тенденция, я правят много гъвкава, тъй като е възможно да се включат елементи в широка гама от цветове, размери и вкусове.

Килимите са чудесни за декор в етно стил
Ориенталските килими могат да добавят нотка на оригиналност и екзотика към тази декорация.

Културни стилове, включени в декорацията в етно стил

Етно декорацията е сложна за определяне, тъй като е съставена от комбинация от ориенталски, африкански и американски тенденции. Всички те обаче са пресечени от естествени и ръчно изработени детайли.

  • Африкански стил. Свързан с разнообразната фауна, която съществува на континента. Включва елементи, които се отнасят до дивата природа като стволове, камъни, клони, пера и животински орнаменти.
  • Стил на инките. Каменни или керамични предмети, както и наситени цветове.
  • Стил на ацтеките. Възглавниците и мебелите от този стил са широко използвани в декорацията в етно стил. Типичният зелен цвят е свързан с перата от кетцал.
  • Ориенталски стил. В ориенталския стил преобладават червеното и черното.
  • Арабски стил. Идентифициран с геометрични фигури, арки, килими и възглавници.

Прочетете и тази статия: Декорации за маса: направете си сами

Идеалните елементи за изпълнение на декор в етно стил

За да включите тази тенденция в дома, трябва да започнете с някои характерни предмети. От текстила до мебелите и орнаментите, важно е да обърнете внимание на цветовете, шарките и типичните материали.

Цветова гама

Както повечето тенденции в интериорния дизайн, етническият стил се характеризира с определена цветова палитра. За да го приложите в дома, земните тонове, като червеникаво, теракота и бронз, трябва да бъдат водещи. Могат да се включат и кафяво и бежово.

Контрастите с други по-неутрални цветове са често срещани. Силните тонове и комбинации постигат създаването на колоритни среди, характерни за етническия стил, където трябва да се подчертае топлината и хармонията.

Материали и формати

Друг аспект, който трябва да се вземе предвид, е използването на ръчно изработени материали, като кожи и кожа за килими. Също така кадифе, вълна, лен и коприна за други текстилни изделия. Ценно е да се включат дърво, мед или сребро, особено ако отразяват майсторството на изработката.

Що се отнася до дизайните, изобилстват геометрични и зигзагообразни форми, типични за ацтекската и африканската култури. Триъгълници и ромбове могат да бъдат включени под формата на шарки в килими и гоблени, както и на мебелите.

Стволове и природни обекти

Един от най-добрите начини за отразяване на контакта с природата в декорацията на дома е чрез стайни растения. В етническия стил те също присъстват. Използването на пънове е доста типично. Същите могат да функционират като помощни маси, седалки или плотове за поставяне на орнаменти.

Сред стайната растителност в етно стил са и кактусите. Преди всичко заради зеления цвят, който носи близост до естествената среда. Също така, поради силната си връзка с мексиканската култура. Препоръчително е да ги поставите в глинени или дървени саксии.

Гоблени

Интериорът в етно стил трябва да включва поне няколко гоблена по стените. Пространствата, които заемат, формите и цветовете са разнообразни, но са типичен декоративен елемент на тенденцията.

Възглавници

И фотьойлите в спалнята, и в хола трябва да включват възглавници сред аксесоарите си. Това е добра възможност да включите тази тенденция в естетиката на дома.

Конкретните дизайни зависят от личния ви вкус, но е важно да включват геометрични фигури, зигзаг, кръгове и цветове, които са в тон с етно модата.

Кошници в декорацията в етно стил

Материал, който не може да липсва в стая в този стил е ракитата. Независимо дали за изработка на кошници или за изработка на лампи и орнаменти, този елемент от естествен произход носи рустикалност и майсторство.

столове от юта етнически стил
Ракитата се съчетава много добре с етническия стил. Има мебели и орнаменти, изработени от този универсален материал.

Типични скулптури

Предметите, свързани със занаятите, са идеални аксесоари за постигане на етнически профил в декорацията на дома. Например кръгли чинии, фигури на инките или африкански маски са някои перфектни опции за окачване на стени или пставяне на рафтове.

Трябва да преобладават материали като дърво или керамика.

Орнаменти за декорация в етно стил

Има редица предмети, използвани като орнаменти, които са много характерни за етно течението. Един от тях е ръчно изработената чиния, обикновено боядисана в два контрастни цвята. Например черно и бяло или кафяво и бяло.

Друг обичаен артикул за окачване на стената е африканската шапка, известна още като juju или tyn. Снимки на животни и сламени предмети също се отнасят към тази култура и се вписват в етническата тенденция. Дори някои музикални инструменти от ориенталски произход стоят добре на стените.

На закрито и на открито

Въпреки че етническият стил е ориентиран към вътрешната среда, възможно е да се адаптира към вътрешни дворове и тераси. Това се дължи на факта, че повечето от използваните предмети, орнаменти и мебели придават рустикалност, която е идеална за външна среда.

Близостта на тази тенденция с природата и майсторството прави възможно пренасянето й в пространства като терасите. По-специално дървените мебели или плетените предмети са изключително практични за откритите пространства. По този начин декорацията в етно стил отваря широка гама от възможности.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.