Лечебни свойства на кактуса Нопал

· 30.08.2018
Това растение е богато на калций, фосфор, калий, натрий както и на въглехидрати, азотни съединения, фибри, витамини А, В, С и К, хлорофил, рибофлавин и протеини

Нопалът е растение от семейство Кактусови, което вирее в Америка и расте в дивата природа. Не се отглежда трудно. Можете да го засадите във всякакъв вид почва. Именно поради това е толкова популярен в родния си континент. Доказано е, че кактусът Нопал притежава изключителни свойства, които го превръщат в естествено средство за лечение на различни болести. Научете повече за лечебните свойства на Нопала от тази статия.

Хранителните свойства на Нопала

Това растение е богато на калций, фосфор, калий, натрий както и на въглехидрати, азотни съединения, фибри, витамини А, В, С и К, хлорофил, рибофлавин и протеини. Досега са направени редица проучвания и изследвания доказващи, че Нопалът е изключително полезен за човешкото здраве. Той спомага доброто функциониране на жлезите, нервната, имунната, кръвоносната, храносмилателната и дихателната системи.

Това растение намира и редица приложения за външна употреба: използва се често за направата на козметични продукти, кремове и разкрасителни процедури както за кожата, така и за косата. Този кактус присъства в състава на сапуни, шампоани, балсами, овлажняващи продукти, гелове, лосиони, пудри, сенки за очи и т.н. В традиционната медицина се използва за лечението на рани и леки кожни изгаряния.

кактусът Нопал е източник на различни ценни хранителни вещества
Кактусът Нопал може да се консумира по различни начини: под формата на сокове, сосове, прах, бонбони, близалки, като добавка към ястия, салати, конфитюри, супи, бульони, в комбинация със зърнени храни, плодове и ленено семе. Заради богатото си съдържание на хранителни вещества Нопалът се използва като фураж. Основните му разклонения са нежни и приличат на зеленчук. Нопалът спокойно може да бъде маринован, например. Често се използва за приготвянето на смутита в комбинация с плодове.

Полезните за здравето качества на Нопала

 • Мощен антибиотик: Нопалът намалява и дори напълно спира растежа и развитието на различни бактерии. Използва се под формата на компреси (от основните разклонения). Оказва благотворно въздействие върху кожата за лечението на рани и инфекции.
 • Лекува атеросклероза: това възпаление на сърдечно-съдовата система, причинено от натрупването на плака върху кръвоносните съдове, може да бъде лекувано с това растение, тъй като то притежава антиоксидантно и противовъзпалително действие. Редовната консумация на пресен сок от Нопал или приемането му под формата на прах предпазва от появата на подобни заболявания.кактусът Нопал спомага борбата с рака
 • Спира разпространението на рака: Нопалът съдържа много фибри, разтворими и неразтворими. Последните поемат водата и помагат на храната „да мине“ по-лесно през храносмилателния тракт. Нопалът подобрява работата на храносмилателната система и контролира концентрацията на клетките, която може да доведе до рак на дебелото черво. В този смисъл консумацията на Нопал действа предпазващо от такъв тип заболявания.
 • Помага за регулиране на холестерола: благодарение на съдържанието си на аминокиселини, витамин В3 и фибри. Нопалът също така предпазва от повишаване нивото на кръвната захар и превръщането й в мазнини, затова намалява нивото на „лошия“ холестерол и триглицеридите. Освен това елиминира жлъчните киселини, които впоследствие се трансформират в холестерол.

Други полезни качества на Нопала

 • Подобрява работата на дебелото черво: заради активните си съставки, този вид кактус ограничава усвояването на мазнините и въглехидратите. Той поддържа оптимално нивото на кръвната захар и контролира теглото. Нопалът съдържа фибри, които абсорбират глюкозата в червата. Освен това поддържа дебелото черво в добро здравословно състояние.кактусът Нопал е отлично средство в борбата срещу диабета
 • Регулира диабета: с други думи нивото на кръвната захар при хората, които страдат от това заболяване. Благодарение на 18-те аминокиселини в това растение, организмът ни разполага с повече енергия и се изтощава по-трудно, а това означава, че нивото на глюкозата също намалява. Нопалът укрепва черния дроб и панкреаса. Повишава чувствителността към инсулина, стимулира движението на глюкозата към всички клетки в тялото. Освен това забавя усвояването на въглехидратите, като по този начин намалява производството на инсулин.
 • Подобрява функционирането на храносмилателната система: заради наличието на витамини от В групата (В1, В2 и В3) и витамин С както и калций, калий, магнезий, натрий и желязо. Благодарение на антиоксидантната му сила, Нопалът предлага отлична защита срещу токсините, които приемаме с храната и намалява отрицателното въздействие при приемането на алкохол и някои „тежки“ храни.
 • Предпазва от запек: фибрите в Нопала спомагат храносмилането, както споменахме по-горе, освен това предотвратяват появата на проблеми като запек.

Още невероятни качества на това растение

 • Съюзник срещу затлъстяването: заради високото количество на фибрите в Нопала, това растение помага за забавяне на процеса на абсорбиране на приетата храна и веществата, попадащи в кръвта. По този начин се улеснява тяхното изхвърляне. Нопалът позволява на течностите да стигнат до кръвоносната система по-бързо, а така се намалява образуването на целулит и задържането на излишни течности в организма. Препоръчваме ви да приемате Нопала под формата на сокове например с портокал. Неразтворимите фибри ви засищат за дълго и ви предпазват от изяждането на излишно количество храна. Освен казаното Нопалът регулира движението на червата.
 • Укрепва имунната система: това растение съдържа много витамини –  А, В и С. Освен това в състава му откриваме минерали и много аминокиселини, които помагат за изхвърлянето на токсините. Пречистват черния дроб и неутрализират негативното въздействие на замърсяването от околната среда, цигарения дим, приема на алкохол и т.н. Благодарение на фитохимикалите в състава си, Нопалът позволява на тялото да се защитава само срещу вирусите и атаките на различни бактерии.
 • Предпазва от увреждане на нервната система: спомага пълноценната почивка на тялото и ума, подобрява настроението и може да ви помогне при проблеми като депресия и емоционален дисбаланс.
 • Този кактус е отличен диуретик: сокът от Нопал се използва от години като средство за лечение на възпалителните процеси на отделителната система и за намаляване на болката в бъбреците и пикочния мехур.

Снимките са предоставени от Razi Marysol Machay, Diógenes el Pacífico, David de la Luz, Javier Lastras, Roberto González и Luis Daniel Carbia Cabeza.