Как цветовете могат да повлияят на настроението

Цветовете могат да повлияят на настроението. Например, според хромотерапията, оранжевото повишава енергийните ни нива, както и притока на кръв към мозъка, което би благоприятствало умствената дейност.
Как цветовете могат да повлияят на настроението
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Често носите дрехите си, без да мислите, че изборът ви може да повлияе на това, което хората около вас могат да мислят за вас. Въпреки това, удивително е, че цветовете могат да повлияят на настроението – вашето и на другите хора.

Когато очите ни гледат обект, отразената дължина на вълната на светлината навлиза през роговицата и след това стимулира клетките на ретината. След като клетките са възбудени от светлината, те изпращат съобщения през зрителния нерв.

След това мозъкът създава образ на съобщенията, които получава. Но тези образи също се тълкуват в светлината на нашия опит или се свързват с минали преживявания.

Така виждаме света около нас. Свят, пълен с образи и цветове, които ни носят усещания за вкус, удоволствие или неудоволствие. Нека разберем как цветовете могат да повлияят на настроението.

Научете как цветовете могат да повлияят на настроението

1. Червено

Червеното е цветът с най-дълга дължина на вълната в светлинния спектър. Тъй като привлича много внимание, се използва в различни пътни знаци по света.

В тази връзка при изследванията върху оптиката бихме могли да отбележим, че червеният и жълтият цвят на флага на Испания са избрани по този начин през XVIII век, за да може да се вижда отдалеч, привличайки вниманието на корабите в морето. И да не се бърка със знамена на други нации.

От друга страна се твърди, че червеното може да насърчи силни физически и емоционални реакции. Използвайки този цвят, вие ще привлечете вниманието на хората и ще предадете чувство на страст и енергия.

Според резултатите от изследване на хроматичните емоции, което анализира възприятието на цвета според реакциите, които предизвикват, и връзката им с модните тенденции, 55% от хората свързват червеното с вълнение.

Жена в червено - цветовете могат да повлияят на настроението.

Може да прочетете и: Цветни чадъри за облачни дни

2. Как могат да повлияят на настроението цветовете – жълто

Жена в жълто.

Жълтото е най-трудният за дешифриране цвят за човешкото око и мозък. Поради това твърде много жълто в една стая или среда може да накара хората да чувстват гадене и дори да причини главоболие. Хората твърдят, че излагането на жълто може да подпомогне умствената дейност и да увеличи мускулната енергия. В момента обаче няма научни данни или изследвания, които да подкрепят това.

Може да повиши концентрацията, поради което се използва в тетрадките, което може да помогне на хората, когато учат. Привлича вниманието, тъй като се смята, че е весел и оптимистичен цвят.

3. Синьо

Цветовете могат да повлияят на настроението.

Синьото се счита за трезво, релаксиращо и професионално. Поради тази причина много стаи са декорирани в синьо, защото този цвят може да има релаксиращ ефект върху хората.

Може да предизвика и състояние на тъга, ако синьото се възприема като студено и далечно. Физиологично е доказано, че излагането на синьо намалява метаболизма и понижава пулса и дихателната честота под нормалните нива.

4. Как могат да повлияят на настроението цветовете – зелено

Този цвят е в средата на светлинния спектър и е много популярен в болниците, тъй като създава грижовна и здравословна среда. Това е така, защото има силна връзка с природата. Това е цветът, който най-лесно се обработва от окото.

Създава релаксиращ ефект, който е подчертан в известните „зелени стаи“ (удобни и специални стаи за хора, които ще бъдат показвани по телевизията, тъй като ги успокоява преди да излязат на сцената). Какъвто и да е случаят, зеленото ще предаде увереност, мир, сигурност и контрол.

5. Оранжево

В хромотерапията оранжевото се използва за подобряване на белодробната функция и за повишаване на енергийните нива. Физиологично се наблюдава увеличаване на притока на кръв към мозъка, което може да подобри умствената активност.

6. Как могат да повлияят на настроението цветовете – кафяво

Кафявото има силна еволюционна памет в нашия мозък, тъй като предполага хранене. Този цвят се свързва с топлина и комфорт и може да помогне на хората да се чувстват по-комфортно и уверено.

7. Бяло: най-чистият от всички цветове

Сватбена рокля.

Счита се за чист и стерилен цвят, поради което е популярен цвят в медицинската професия. Това е цвят, свързан с чистота и невинност. Можете да го използвате, за да предадете доброта, надежда и добро впечатление на интервюта за работа, срещи и т.н. Ако искате хората да ви се доверяват повече, носенето на бяло може да бъде началото.

Не си тръгвайте, без да прочетете: Психология на цветовете

Цветовете: заключение

В заключение, не трябва да използвате цветовете само като хромотерапия за себе си. Можете също да ги използвате, за да повлияете на поведението и нагласите на другите. Сега, когато знаете това, ще повлияе ли това нещата, които носите или купувате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aktekin D, Şimaşek Y. A new model for chromotherapy application. Color Research and Application. 2012. https://doi.org/10.1002/col.20658
  • Melgosa M. El color en los símbolos. Opt. Pura Apl. 2006; 39 (4): 365-364.
  • Padrini F, Lucheroni M. Cromoterapia. Barcelon: De Vecchi Ediciones, 2016.
  • Peláez Becerra, Sonia M, Gómez Gómez, Paula, & Becerra, Miguel A. (2016). Emociones cromáticas: análisis de la percepción de color basado en emociones y su relación con el consumo de moda. Anagramas -Rumbos y sentidos de la comunicación-, 14(28), 83-96.
  • Shpagina, L. A., Abramovich, S. G., Drobyshev, V. A., Panacheva, L. A., Titskaya E, Reshetova G. Complex use of naphthalane and nonselective chromotherapy in gonarthrosis treatment in rolling stock workers. Meditsina Truda i Promyshlennaia Ekologiia. 2016.
  • Yousuf Azeemi S, Raza S. A critical analysis of chromotherapy and its scientific evolution. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2005; https://doi.org/10.1093/ecam/neh137
  • Zelanski P, Fisher M. Color. Madrid: Tres cantos, 2001.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.