Пет съвета как да осветите тъмните места без електричество

Необходимостта за пестене на енергия се увеличи през последните години. Затова е добре да научите няколко съвета как да осветите тъмните места в дома си без електричество. Прочетете следващите редове.
Пет съвета как да осветите тъмните места без електричество

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Повечето домове имат тъмни места, нуждаещи се от постоянно осветление. Въпреки че могат да решат този проблем с няколко лампи, много хора търсят алтернативни начини, без да е необходимо да използват електричество. Искате ли да научите как можете да осветите тъмните места в дома си без електричество?

В тази статия ще споделим с вас няколко съвета, които ще ви научат как да осветите дома си, без да използвате електрически лампи или други източници на изкуствена светлина. С няколко основни съвета за декорация можете да постигнете този ефект, дори ако нямате достъп до естествена светлина.

Опитайте ги още днес!

Съвети за осветяване на тъмните места в дома без електричество

Сигурността, че всички кътчета в дома ви са добре осветени, ви помага да се радвате на спокойна и уютна атмосфера. Но понякога осветяването на тъмните места може да бъде досадно, трудно и скъпо.

За щастие има редица съвети за осветяване на тези места в дома ви, без да ви е необходимо електричество. Нека да видим за какво става дума!

1. Изберете светли цветове

Боядисването в пастелни цветове прави дома по-светъл.

Белите и пастелни цветове правят затворените пространства по-големи и светли.

Един от най-добрите трикове за осветяване на тъмните места е използването на светли тонове като белите и пастелни нюанси. Тези цветове правят всяко едно пространство по-светло и голямо. И обратното – тъмните тонове смаляват пространството и го правят по-мрачно.

Затова стените и мебелите ви трябва да бъдат в светли цветове. Но не прекалявайте, можете да придадете малко цвят с по-малките мебели и аксесоари като възглавници, ниски масички, килими и други.

2. Използвайте огледала за осветяване на тъмните места

Огледалата спомагат отразяването на естествената светлина на местата с малко светлина. Освен това внасят хармония в декорирането на всеки един дом. Ето защо ви съветваме да изберете голямо огледало с рамка в светъл цвят.

Можете да си поиграете и с различни форми. Например вместо едно голямо огледало, можете да използвате няколко по-малки. А можете да поставите и две огледала на ключови места. Важното е да правят пространството по-светло и голямо.

3. Поставете си стъклени врати

Мислили ли сте за смяна на вратите като начин за осветяване на тъмните места? Въпреки че е свързано с определено неудобство и разходи, този вариант е перфектен за местата без никаква естествена светлина. Стъклените врати позволяват на външната светлина да влезе в дома ви.

С други думи – те изпълняват ролята на прозорци. Добрата новина е, че има редица опции като врати от обикновено или матово стъкло. Тъй като последните са малко по-скъпи, друг вариант е да използвате пердета, ако не искате да се вижда през стъклото.

4. Поддържайте подовете блестящи

Блестящите подове са начин за осветяване на дома без електричество.

Блестящите подове правят тъмните, затворени пространства по-светли. Заложете на дърво в бяло, пастелни или светли тонове.

Блестящите подове са модерен и чудесен начин за осветяване на тъмните места в дома ви. Също като стените и мебелите, заложете на белите и пастелни цветове. Освен това избирайте по-светли материали.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 лесни домашни средства за почистване на дърво

5. Осветете тъмните места в дома си с тавански прозорци

Искате да се погрижите за околната среда и затова търсите начини за намаляване на потреблението на електричество?

Ако отговорът е  “да”, тази идея е за вас. За да осветите тъмните места в дома си можете да си поставите тавански прозорци – прозорци, които се поставят на покрива за улесняване достъпа на естествена светлина.

В действителност те позволяват на достатъчно количество светлина да влезе в дома ви, така че няма да е необходимо да използвате електричество през по-голямата част от деня.

Заключение

Има редица начини за осветяване на затворените пространства и намаляване необходимостта от използване на електричество. Въпреки че някои изискват повече усилия, те са чудесен начин за осветяване на дома ви.

А ако знаете и други съвети, не се колебайте да ги споделите с нас!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.