7 стайни тропически растения, които ще украсят дома ви

Тропическите растения могат да се превърнат във фокусни точки на вашата декорация. Открийте някои от най-красивите за вашия дом.
7 стайни тропически растения, които ще украсят дома ви

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 26 август, 2022

Стайните тропически растения могат да внесат свежест в дома ви. Те не са само за украса, тъй като в зависимост от вида могат дори да държат някои насекоми настрана и да пречистват въздуха.

Те се предлагат в различни размери, някои доста малки, а други доста големи. Те могат да разкрасят всяко пространство с прекрасните си тонове и цветове.

Ако живеете в топъл район, тези зелени приятели ще растат без никакви проблеми. Можете да имате красив екземпляр от тропиците, без да се налага да пътувате до тези земи.

Тропическите растения обикновено са буйни и поразителни, с наситено зелени листа и красиви форми. Ето списък с някои, които могат да превърнат дома ви в истински оазис.

7 стайни тропически растения, които ще украсят дома ви

1. Monstera deliciosa

Monstera deliciosa, наричана още швейцарско сирене, произхожда от мексиканските джунгли. Неговите овални, оребрени листа често стават доста големи.

Monstera deliciosa обича слънцето, така че изисква много вода, особено през лятото. В замяна на това, то ще разкраси със своите жизнени, елегантни листа къщата, осигурявайки истинска екзотична нотка.

Monstera deliciosa.
Ефектната форма на листата на това растение е допълнителен елемент за декорация.

2. Стайни тропически растения – плачеща смокиня

Плачещата смокиня или Бенджамин фикус прилича на малко дърво, чийто ствол е обвит от падащи надолу зеленикави листа. Нуждае се от топъл климат и ежеседмично поливане. Ако вали и сте си у дома, плачещата смокиня ще ви благодари, че сте я изнесли на терасата.

Междувременно можете да го пръскате, за да му осигурите оптимални грижи.

Прочетете също и: 12 стайни растения, които са безопасни за вашите домашни любимци

3. Персийски щит

Това красиво тропическо растение се отличава с многоцветните си листа. Когато са здрави изглеждат като от филм.

Роден в джунглите на Мианмар, персийският щит вирее във влажна и топла среда. Почвата му винаги трябва да е влажна, но не мокра.

4. Стайни тропически растения – папрат

Папратите са красиви, когато са здрави и буйни. Те не изискват много грижи и са чудесен избор за тези, които не са толкова напреднали в отглеждането на цветя.

Въпреки че не трябва да се пренебрегват, те ще се справят добре с малко вода и светлина. В повечето домове ще ги видите във висящи саксии. Несъмнено това е едно от най-популярните растения за декориране на интериор.

5. Кротон

Това тропическо растение е от тихоокеанските острови. Има хроматични тоналности в зелено, жълто и червено, които пленяват окото.

Има нужда от много слънце, но не пряко. Добре е да го поставите близо до източник на естествена светлина, например прозорец.

Освен това трябва да е влажно. Честото пръскане ще му помогне да расте оптимално.

6. Стайни тропически растения – орхидеи

Красиво и елегантно растение, което ще украси всяка стая като хол, коридор или дори спалня. За да бъде здраво, трябва да получава естествена, но не пряка слънчева светлина. Поливането е най-добре с пречистена вода, тъй като твърдата вода може да бъде вредна за него.

Красиви орхидеи
Орхидеите са елегантни растения, които добавят елегантност и класа към вашия декор.

7. Арека

Принадлежащи към семейството на палмите, ареките произлизат от Малайзия или Мадагаскар и са известни с изобилието си и с това, че са многогодишни растения. Въпреки че е палмово дърво, то вирее по-добре на закрито, отколкото на открито, в топла, полусенчеста зона, за предпочитане влажна.

В замяна на това ще украси дома ви с гама от изключителна зеленина. Ще ви накара да повярвате, че живеете във вавилонска градина.

Украсете дома си с най-красивите цветя!

Повечето тропически растения изискват специални грижи, за да виреят на закрито; особено ако ги отглеждате е в район с различен климат от този, с който са свикнали. Те обаче ще ви възнаградят с красивите цветове, които предлагат.

Те могат да се превърнат в идеалното допълнение и дори център на внимание във вашата интериорна декорация!

Може да ви заинтересува ...
Инструменти за премахване на плевелите във вашата градина
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Инструменти за премахване на плевелите във вашата градина

В тази статия ще ви покажем инструменти за премахване на плевели, които са незаменими при грижите за градината и овощната градина.  • Lim, T. K. “Monstera deliciosa.” Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants. Springer, Dordrecht, 2012. 252-256.
  • López, Goretti Virgili. Guía medicinal y espiritual de plantas tropicales: Los secretos de las plantas desde el Caribe y la Amazonía hasta el Mediterráneo. Angels Fortune [Editions], 2017.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.