5 идеи за декориране на многофункционални стаи

Когато става въпрос за многофункционални стаи, няма граници. Развихрете въображението си и декорирайте като експерт с помощта на тези съвети!
5 идеи за декориране на многофункционални стаи

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 26 август, 2022

Помните ли стаята на Хари Потър? Е, това е най-близкото нещо до многофункционално пространство. Разбира се, мястото, което имате у дома, не се появява и изчезва, а е създадено за каквито дейности решите. Това е причината, поради която е толкова трудно да се избере декор за многофункционални стаи.

Не сте първият или последният, който има стая в дома си, която е предназначена за почивка, работа, учене, четене и дори слушане на музика. Но не се отчайвайте. Има много страхотни идеи за декориране. В тази статия ще ги споделим с вас.

1. Знаете ли вече какво ще има във вашата многофункционална стая?

„Това е многофункционална стая, така че е очевидно, че ще имам много приложения.“ Вярно е. И това е ваше право, тъй като това е вашият дом.

Въпреки това, за да създадете ред и да я декорирате правилно, важно е да определите какви дейности ще се извършват там. Няма значение дали са много или малко.

Помислете за всичко, което искате да направите, защото всеки квадратен метър е от значение. Многофункционалната стая може да бъде спалня, където освен почивка можете да учите или да гледате телевизия. Можете също така да четете книга, да свирите на инструмент или да играете видео игри.

Може да бъде и всекидневна през деня и да стане стая за гости през нощта. Или място за шиене, плетене и гладене. Истината е, че нямате ограничения!

Дете свири на цигулка в многофункционална стая
Ако стаята ще бъде за слушане на музика, ще е необходимо да се адаптират някои декорации за тази цел.

2. Не бъркайте въпросните многофункционални стаи със склад

Дори някои складове са декорирани страхотно. Накратко, това, което искаме да кажем е, че не трябва да пренебрегвате или минимизирате декорацията.

Да, това е стая, в която се събират много дейности, но това не е извинение. Напротив, доказано е, че декорът влияе на настроението и желанието ви да изпълнявате задачи.

Въпреки това имайте предвид, че зависи и от приложенията, които давате на вашето пространство. Например, ако това е стая, в която извършвате артистични и творчески дейности, опитайте да добавите картини, грамофонни плочи или дори фрази на стената.

3. Украсете с шкафове и рафтове

Да приемем, че вашата многофункционална стая ще бъде за шиене, плетене и гладене. За шиене е вероятно освен масата, на която поставяте машината, да ви е необходим рафт с органайзери, върху които да поставяте платове, изрезки, панделки, конци и игли. Винаги обаче има възможност за използване на шивашка станция, която съчетава всичко.

Сега същото важи и за приборите и материалите за плетене и гладене. Така че трябва да решите колко от тези мебели ще ви трябват, както и други подробности (местоположение, размер, материал, цвят, дали са отворени или затворени и т.н.).

4. Възползвайте се от всеки сантиметър на тези многофункционални стаи

Шкафовете и рафтовете са идеални за използване на пространството, особено на вертикалното пространство. Но в допълнение към този стар надежден трик, има и други, широко използвани в стаите за гости, като разтегателен диван.

Някои по-рядко срещани опции, които могат да повдигнат декора на вашето пространство, включват сгъваеми легла. Или можете да изберете стая с две височини – тоест с леглото отгоре, за да можете да се възползвате от пространството отдолу. Факт е, че с предложение в този стил вашите гости ще имат само комплименти!

5. Поддържайте стаята организирана

С толкова много работа в многофункционалните стаи е лесно да оставите хаоса да ги завладее. Така че, освен да си създадете навици и да сте дисциплинирани, вземете си и организатори!

Няма значение дали са кутии или кошници, купени или домашни. Важното е, че всичко си е на мястото.

Разхвърляна многофункционална стая
Безпорядъкът не е препоръчителен, дори ако практикувате различни действия в стаята.

Многофункционалната стая може да бъде всичко, за което се сетите

Когато говорим за многофункционална стая, първото нещо, за което се сещаме е спалня с работно пространство, кът за четене или всекидневна. Но истината е, че възможностите са безкрайни.

Спалнята също може да споделя пространство с художествена галерия, фотоизложба и дори оранжерия, ако имате балкон или тераса. В края на краищата има толкова много идеи за декориране на многофункционални стаи, колкото и приложения, които бихте могли да използвате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.