4 материала, които трябва да имате у дома, за да се погрижите за емоционалното си здраве

Вътрешната декорация на дома влияе върху емоциите. Разберете какви елементи да имате у дома, за да насърчите личното си спокойствие и да се погрижите за емоционалното си здраве.
4 материала, които трябва да имате у дома, за да се погрижите за емоционалното си здраве

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 08 септември, 2022

Има материали, с които да се погрижите за своето емоционално здраве, които не трябва да липсват в дома ви. Понякога, неволно, дизайнът, мебелите, формите и светлината влияят на поведението на хората.

Ето защо е най-добре декорацията на къщата да надхвърля естетиката и функционалността, така че да предлага усещане за благополучие. В този смисъл интериорният дизайн е тясно свързан с емоционалното здраве и щастие. Но как е възможно това? В тази статия ще обясним.

Какво е емоционално здраве?

Общността на Мадрид определя благополучието или емоционалното здраве като спокойно състояние на ума, което позволява на човек да се изправи пред ежедневния си натиск. Да се чувствате добре е от съществено значение, за да се насладите на положително емоционално здраве.

Институцията посочва, че благосъстоянието не е само липсата на болести; напротив, тя е свързана със задоволителен живот. И вярвате или не, нашата среда има много общо с това удовлетворение.

Връзката между интериорния дизайн и материалите, които да се грижат за вашето емоционално здраве

Мебелите и предметите, разпределени в дома, офиса или на всяко място, където живеете, влияят по някакъв начин на вашето отношение. Чрез интериорния дизайн можете да се намесите и да адаптирате вашите пространства с материали, за да се погрижите за вашето емоционално здраве.

Университетът за науки и изкуства на Латинска Америка подчертава, че тази артистична дисциплина допринася за усещането на различни емоции, без това непременно да е основната цел на декорацията.

Една от тенденциите, свързани с тази цел, са естествените компоненти, които насърчават екологичното съзнание, намаляват нивата на стрес, повишават концентрацията и подобряват настроението като цяло, според Националната асоциация на производителите на паркет .

Плетено столче за декорация и подобряване на вашето емоционално здраве
Наличието на декоративни елементи от естествени материали благоприятства релаксиращата атмосфера у дома.

Използвайте материали у дома, за да се погрижите за емоционалното си здраве

Емоционалното здраве спомага адаптирането към средата в полза на личните взаимоотношения, ежедневното развитие и привързаността. Като включите някои елементи в дома си, можете да насърчите спокойствието, да получите качествена почивка и да създадете хармонична атмосфера.

Уверете се, че мебелите, лампите, саксиите и другите предмети, монтирани във вашия дом, са направени с материали, които са полезни за вашето здраве. След това разгледайте четири елемента, които не могат да липсват в дома ви.

1. Дърво

Това е един от най-разпространените материали в домовете. Дървото е органично и естествено и поради топлинните си свойства е свързано с топлината. Смята се, че ни помага да се отпуснем при безсъние и безпокойство.

Според Асоциацията на дървените предприемачи на Навара, контактът с дървото намалява кръвното налягане и сърдечната честота. Освен това създава усещане за комфорт поради тясната си връзка с природата.

В тази връзка проучване на Университета на Британска Колумбия и FPInnovations заключава, че дървото намалява активността на симпатиковата нервна система, което означава намаляване на нивата на стрес. Изследването подчертава, че този материал създава по-здравословна среда. Внесете го в дома си чрез следните предмети:

  • Столове
  • Маси
  • Рафтовете
  • Картини
  • Шкафове
  • Закачалки за дрехи
  • Тави за ключове

2. Юта

Юта или “златното влакно” действа като изолатор, който си сътрудничи със спокойствието в пространствата и успокоява вашите емоции. У дома можете да го интегрирате във вашия декор чрез килими, килими, калъфи за столове и завеси.

Много пъти този материал се смесва с други синтетични или естествени влакна за по-голяма функционалност, както е посочено в текст на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации.

3. Бамбук

Бамбукът пречиства въздуха и подобрява оксигенацията, което спомага за релаксация и облекчаване на тревожността. Самото растение и други предмети, чиято суровина е този елемент, осигуряват органичен щрих на вашия дом.

Бамбукът улавя шума, студа и топлината, събирайки ги във въздушните камери, образувани в стволовете му. Това действие влияе на състоянието на спокойствие, което е полезно за емоционалното здраве.

4. Ракита

Растителните влакна за ракита или ратан също са полезни за благосъстоянието на чувствата. Те представляват елегантни и удобни компоненти, които предлагат специална топлина. Винаги, когато включите този вид елементи във вашата среда, по някакъв начин поддържате контакт с природата и това е много полезно.

Изследване, публикувано в Health & Pleasure, установява, че тези, които редовно посещават природата, чувстват живота си по-полезен и по-щастлив. Ето защо естествените елементи като ракита могат да помогнат за насърчаване на чувството за благополучие.

Декориране с ракита
Дърво, юта, бамбук и ракита са идеални материали за насърчаване на хармонията в дома чрез декорация.

Други съвети за дома,  спомагащи вашето емоционално здраве

Можете да създадете минималистичен декор във всекидневната, спалнята, кухнята или в която и да е част от дома си, която предпочитате, като се консултирате с интериорни дизайнери, които помагат да постигнете баланс за вашето емоционално здраве.

Семплото осветление, растенията и малкото мебели са подходящи в среди, които целят създаване на спокойствие. Ще намерите по-голямо спокойствие в една семпла и изискана атмосфера.

Може да ви заинтересува ...
10 обекта, които привличат лоша енергия според Фън Шуй
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
10 обекта, които привличат лоша енергия според Фън Шуй

Има няколко ключа за хармонизиране на пространството. Познаването на обектите, които привличат лоши енергии според фън шуй, може да помогне.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.