4 материала, които трябва да имате у дома, за да се погрижите за емоционалното си здраве

Вътрешната декорация на дома влияе върху емоциите. Разберете какви елементи да имате у дома, за да насърчите личното си спокойствие и да се погрижите за емоционалното си здраве.
4 материала, които трябва да имате у дома, за да се погрижите за емоционалното си здраве

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 08 септември, 2022

Има материали, с които да се погрижите за своето емоционално здраве, които не трябва да липсват в дома ви. Понякога, неволно, дизайнът, мебелите, формите и светлината влияят на поведението на хората.

Ето защо е най-добре декорацията на къщата да надхвърля естетиката и функционалността, така че да предлага усещане за благополучие. В този смисъл интериорният дизайн е тясно свързан с емоционалното здраве и щастие. Но как е възможно това? В тази статия ще обясним.

Какво е емоционално здраве?

Общността на Мадрид определя благополучието или емоционалното здраве като спокойно състояние на ума, което позволява на човек да се изправи пред ежедневния си натиск. Да се чувствате добре е от съществено значение, за да се насладите на положително емоционално здраве.

Институцията посочва, че благосъстоянието не е само липсата на болести; напротив, тя е свързана със задоволителен живот. И вярвате или не, нашата среда има много общо с това удовлетворение.

Връзката между интериорния дизайн и материалите, които да се грижат за вашето емоционално здраве

Мебелите и предметите, разпределени в дома, офиса или на всяко място, където живеете, влияят по някакъв начин на вашето отношение. Чрез интериорния дизайн можете да се намесите и да адаптирате вашите пространства с материали, за да се погрижите за вашето емоционално здраве.

Университетът за науки и изкуства на Латинска Америка подчертава, че тази артистична дисциплина допринася за усещането на различни емоции, без това непременно да е основната цел на декорацията.

Една от тенденциите, свързани с тази цел, са естествените компоненти, които насърчават екологичното съзнание, намаляват нивата на стрес, повишават концентрацията и подобряват настроението като цяло, според Националната асоциация на производителите на паркет .

Плетено столче за декорация и подобряване на вашето емоционално здраве
Наличието на декоративни елементи от естествени материали благоприятства релаксиращата атмосфера у дома.

Използвайте материали у дома, за да се погрижите за емоционалното си здраве

Емоционалното здраве спомага адаптирането към средата в полза на личните взаимоотношения, ежедневното развитие и привързаността. Като включите някои елементи в дома си, можете да насърчите спокойствието, да получите качествена почивка и да създадете хармонична атмосфера.

Уверете се, че мебелите, лампите, саксиите и другите предмети, монтирани във вашия дом, са направени с материали, които са полезни за вашето здраве. След това разгледайте четири елемента, които не могат да липсват в дома ви.

1. Дърво

Това е един от най-разпространените материали в домовете. Дървото е органично и естествено и поради топлинните си свойства е свързано с топлината. Смята се, че ни помага да се отпуснем при безсъние и безпокойство.

Според Асоциацията на дървените предприемачи на Навара, контактът с дървото намалява кръвното налягане и сърдечната честота. Освен това създава усещане за комфорт поради тясната си връзка с природата.

В тази връзка проучване на Университета на Британска Колумбия и FPInnovations заключава, че дървото намалява активността на симпатиковата нервна система, което означава намаляване на нивата на стрес. Изследването подчертава, че този материал създава по-здравословна среда. Внесете го в дома си чрез следните предмети:

  • Столове
  • Маси
  • Рафтовете
  • Картини
  • Шкафове
  • Закачалки за дрехи
  • Тави за ключове

2. Юта

Юта или “златното влакно” действа като изолатор, който си сътрудничи със спокойствието в пространствата и успокоява вашите емоции. У дома можете да го интегрирате във вашия декор чрез килими, килими, калъфи за столове и завеси.

Много пъти този материал се смесва с други синтетични или естествени влакна за по-голяма функционалност, както е посочено в текст на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации.

3. Бамбук

Бамбукът пречиства въздуха и подобрява оксигенацията, което спомага за релаксация и облекчаване на тревожността. Самото растение и други предмети, чиято суровина е този елемент, осигуряват органичен щрих на вашия дом.

Бамбукът улавя шума, студа и топлината, събирайки ги във въздушните камери, образувани в стволовете му. Това действие влияе на състоянието на спокойствие, което е полезно за емоционалното здраве.

4. Ракита

Растителните влакна за ракита или ратан също са полезни за благосъстоянието на чувствата. Те представляват елегантни и удобни компоненти, които предлагат специална топлина. Винаги, когато включите този вид елементи във вашата среда, по някакъв начин поддържате контакт с природата и това е много полезно.

Изследване, публикувано в Health & Pleasure, установява, че тези, които редовно посещават природата, чувстват живота си по-полезен и по-щастлив. Ето защо естествените елементи като ракита могат да помогнат за насърчаване на чувството за благополучие.

Декориране с ракита
Дърво, юта, бамбук и ракита са идеални материали за насърчаване на хармонията в дома чрез декорация.

Други съвети за дома,  спомагащи вашето емоционално здраве

Можете да създадете минималистичен декор във всекидневната, спалнята, кухнята или в която и да е част от дома си, която предпочитате, като се консултирате с интериорни дизайнери, които помагат да постигнете баланс за вашето емоционално здраве.

Семплото осветление, растенията и малкото мебели са подходящи в среди, които целят създаване на спокойствие. Ще намерите по-голямо спокойствие в една семпла и изискана атмосфера.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.