Често срещани заболявания на пениса и тяхното лечение

В допълнение към еректилната дисфункция, има и други проблеми и заболявания на пениса. Прочетете, за да научите повече по темата.
Често срещани заболявания на пениса и тяхното лечение
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Когато говорим за често срещани заболявания на пениса, не трябва да мислим само за трудностите при поддържане на ерекция. В действителност има няколко вида проблеми, от кожни заболявания до болести, предавани по полов път (ППБ).

Лечението варира в зависимост от случая. В същото време има различни фактори, които могат да повлияят на мъжкия полов орган; някои имат влияние върху функционирането му, както и върху настроението или отношенията с партньора.

Тук ще научим за често срещаните заболявания на пениса, техните симптоми, лечение, кога да отидем на лекар и какво можем и трябва да направим, за да ги предотвратим.

Рискови фактори за често срещани заболявания на пениса

Пенисът е мъжкият полов орган. Въпреки че неговите функции не се ограничават само до сексуална и репродуктивна дейност, той е част и от отделителната система, като канал за елиминиране на урината.

Съществуват обаче определени рискови фактори, които могат да обуславят появата на заболявания на пениса. Някои от тях могат да се променят, но други не:

 • Заболявания, които засягат сърдечно-съдовата функция, като високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване и диабет.
 • Лекарства: лекарства против язва, лечение на рак на простатата, антидепресанти и лекарства за сън могат да причинят еректилна дисфункция.
 • Радикална простатектомия: хирургичното отстраняване на простатата може да причини еректилна дисфункция и уринарна инконтиненция.
 • Пушене: в допълнение към други рискове за здравето, тютюнопушенето причинява и еректилна дисфункция.
 • Алкохолизъм: Тежкото пиене намалява либидото. В допълнение, това може да бъде свързано с повишен риск от заразяване с болести, предавани по полов път.
 • Хормонален дисбаланс: по-специално дефицит на тестостерон.
 • Психологически разстройства: включително стрес, тревожност и депресия.
 • Неврологични заболявания: увреждане на гръбначния мозък, множествена склероза и инсулт.
 • Възраст: стареенето влияе върху нивата на тестостерон и увеличава риска от заболявания на простатата.
 • Рисково сексуално поведение: неизползването на презервативи увеличава шансовете за заразяване с полово предавани болести.
 • Пиърсинг: пробиването на пениса може да доведе до инфекция.

Най-честите заболявания на пениса

Има няколко състояния, които могат да бъдат свързани както със сексуалното функциониране, така и със здравето на кожата на мъжкия полов орган. Нека да видим какви са те, заедно със симптомите и възможните лечения.

1. Фимоза – най-честите заболявания на пениса

Кожата над пениса трябва да може да се сгъне надолу, до точката на излагане на главичката на пениса. Но при фимозата препуциума не може да се спусне, което пречи на правилната хигиена.

Освен това може да има болка по време на уриниране или ерекция. В някои случаи е необходима малка операция (обрязване или препутиопластика ) за модифициране на тъканта.

2. Парафимоза

За разлика от предишния случай, при парафимоза след прибиране препуциума не се връща в позицията си. Това може да причини подуване, което пречи на кръвния поток в пениса.

В някои случаи е лека, изискваща само използването на смазка. Когато ерекцията или уринирането бъдат засегнати, се извършва малка операция, която се състои от разрез за облекчаване на напрежението.

чести заболявания на пениса
Операциите на пениса се извършват от уролози и детски хирурзи, когато пациентът е непълнолетен.

3. Чести заболявания на пениса: Гъбични инфекции

Има не само гъбични инфекции на влагалището, но и на пениса. В тези случаи могат да се появят различни симптоми, като възпаление на главичката на пениса, обриви, бели или червеникави петна, сърбеж, парене и секреция. Лечението е с локални или перорални противогъбични средства.

4. Баланит

Баланитът е друг вид инфекция. Симптомите включват възпаление, зачервяване, стягане на препуциума, секреция, сърбеж и чувствителност.

Появата му се свързва с лоша хигиена, както и с диабет. Лекува се с антибиотици и в някои случаи с обрязване.

5. Псориазис – най-честите заболявания на пениса

Някои кожни заболявания също могат да засегнат пениса. Такъв е случаят с псориазиса, който в този случай се нарича генитален псориазис. Симптомите включват суха, лющеща се и напукана кожа, което повишава податливостта към инфекции. Лечението е симптоматично и включва кремове и мехлеми.

6. Лихен планус

Подобно на предишния случай, това е състояние, причинено от проблеми с имунната система. Обикновено включва неправилен обрив, който се проявява като обезцветени или лилави подутини, дори извън гениталната област.

Той е сърбящ и болезнен. Понякога се появяват пълни с гной мехури с линии отгоре. Може да изчезне без лечение. Въпреки това, ако симптомите създават дискомфорт, се прилагат антихистамини под формата на крем или през устата.

7. Чести заболявания на пениса: Перлени папули

Перлените папули са малки нишковидни израстъци около пръстена на главата на пениса. Те са перлени на цвят и са с размери около 2 милиметра.

Те обикновено не причиняват големи щети, въпреки че областта може да е чувствителна. Някои хора решават да ги премахнат по естетически причини, с лазерна терапия или радиочестота.

8. Петна на Фордайс

Петната на Фордайс са бучки или подутини. Те могат да се появят както на пениса, така и на скротума. Те са малки, от 1 до 3 милиметра, жълти или с телесен цвят.

Те се причиняват от увеличени мастни жлези. Не болят и не са вредни за здравето, но могат да бъдат отстранени чрез процедури като микропунктура и CO2 лазер.

9. Еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция се определя като намаляване на способността за поддържане на стабилна ерекция за достатъчно време за поддържане на задоволителна сексуална връзка.

Появата й е обусловена от някои патологии: диабет, сърдечни заболявания, атеросклероза, високо кръвно налягане. Може да се дължи и на психологически фактори, като стрес и безпокойство. Лечението й включва както лекарства, така и психологическа терапия.

10. Преждевременна еякулация

Преждевременната еякулация не винаги е здравословен проблем, особено ако е от време на време. Когато се случва често и засяга отношенията или самочувствието на двойката, може да изисква терапевтичен подход.

11. Ретроградна еякулация

Това се случва, когато мускулите, които насочват спермата навън, не работят правилно. При лечението й се използват някои лекарства, като антидепресанти, които имат спазмолитичен ефект.

12. Други проблеми с еякулацията

Има и други често срещани заболявания на пениса, които са свързани с еякулацията, като невъзможност за еякулация, намалена еякулация и забавена еякулация. Те могат да се дължат на комбинация от различни физически и психологически проблеми:

 • Реакции към лекарства
 • Хронични болести
 • Последици от операция
 • Злоупотреба с наркотици или алкохол
 • Депресия, тревожност или стрес

13. Приапизъм – най-честите заболявания на пениса

Приапизмът е обратното на дисфункция. В този случай има продължителна и често болезнена ерекция. Освен това може да има пулсиращо усещане в половия орган.

Може да бъде причинено от употребата на наркотици, главно вазоактивни лекарства, както и наркотици за развлечение. За лечение се прилага техниката на Уинтър, която се състои в дрениране през отвори, направени със скалпел.

14. Аноргазмия

Невъзможността за достигане на оргазъм се нарича аноргазмия или оргазмена дисфункция. Тя може да бъде от различни видове:

 • Първичен: никога не е достиган оргазъм в живота.
 • Вторичен: случвало се е в миналото, но не и сега.
 • Ситуационен: оргазъм се достига само в определени ситуации, например при мастурбиране.

Лечението се основава на психологическа терапия. Индивидуална или на двойката.

15. Хламидия – най-честите заболявания на пениса

Сред най-честите заболявания на пениса има и болести, предавани по полов път. По-специално, хламидиозата е бактериална инфекция, причинена от Chlamydia trachomatis.

Среща се по-често при млади хора (средна възраст 25 години) и при сексуални дебютанти. Първоначално може да няма симптоми, но след това се появяват някои:

 • Висока температура
 • Парене по време на уриниране
 • Жълт или зелен секрет от отвора на пениса
 • Болка в корема
 • Дискомфорт по време на еякулация

Лечението е с антибиотици. Най-често използваните са азитромицин и доксициклин.

16. Чести заболявания на пениса: Генитален херпес

Херпес симплекс вирусна инфекция може да се зарази чрез незащитен секс, включително орален секс. Вирусът се предава чрез слюнка или генитални течности.

Симптомите включват парене, изтичане на мехури, след това образуване на корички, подути жлези, треска и главоболие. Върху раните се прилагат антивирусно лечение и локални кремове.

често срещаните заболявания на пениса могат да бъдат предотвратени с презервативи
Презервативите са основна бариера срещу полово предавани инфекции.

17. Човешки папиломен вирус

HPV или човешкият папиломен вирус причинява генитални брадавици, малки и меки. Това е една от най-често срещаните болести, предавани по полов път в света, с приблизителна честота от 10%.

HPV типове 16 и 18 се свързват с рак на шийката на матката, вулвата, пениса и ануса. Няма известно лечение, въпреки че брадавиците могат спонтанно да преминат.

18. Чести заболявания на пениса: Гонорея

Гонореята е друго често срещано заболяване на пениса. Въпреки че не е изключително за пениса, тъй като се предава по полов път, може да се появи и в ануса или вагината. Това е инфекция, причинена от бактерията Neisseria gonorrhoeae.

Предава се чрез незащитен секс. Симптомите включват често уриниране, парене по време на уриниране, зачервяване на главичката на пениса и болка в тестисите. Лечението е с антибиотици, въпреки че са идентифицирани резистентни щамове.

19. Сифилис

Сифилисът е друга полово предавана болест, причинена от инфекция, в този случай от бактерията Treponema pallidum. Лечението се състои от пеницилин.

Развива се на няколко етапа, всеки със свои специфични симптоми:

 • Първичен: малка, често безболезнена рана.
 • Вторичен: обрив, както и треска и главоболие, болки в гърлото или ставите.
 • Латентен: без симптоми.
 • Третичен: загуба на зрение или слух, възпаление на главния и гръбначния мозък (невросифилис).

20. Болест на Пейрони

Това е хронично състояние. Вътре в пениса се появява необичайна белег, което може да доведе до огънати или болезнени ерекции. Болестта на Пейрони може да се дължи на микротравми по време на полов акт. Лекува се с операция.

21. Фрактура на пениса

Това е болезнено нараняване, при което фиброзната тъкан се разкъсва по време на ерекция (без фрактура на кост, разбира се, въпреки името). Причинява се от силен удар. Необходимо е незабавно лечение с операция.

22. Лимфангиосклероза

Състои се от втвърдяване на лимфен съд, образувайки бучка под кожата, наподобяваща дебела връв. Разполага се около основата на главата на пениса или по протежение на нея.

Други симптоми включват зачервяване, дразнене, болезнено уриниране, болка по време на секс, подуване на тестисите, секреция и треска. Препоръчва се почивка, така че лицето трябва да се въздържа от сексуална активност, включително мастурбация.

23. Рак на пениса

Ракът на пениса не е много често срещан. Свързва се с HPV. Може да се разпространи в други части на тялото.

Появява се като мехур или бучка. След това прогресира до брадавица с гной.

Други симптоми включват зачервяване, подуване, отделяне, парене, дразнене, удебеляване на кожата и кръв в урината или спермата. Най-често срещаното лечение е операция, както и лъчетерапия и химиотерапия.

Грижата за здрав пенис

Има редица често срещани заболявания на пениса, свързани както с хигиената, така и със сексуалното поведение. Това предполага, че е възможно да се вземат мерки за предотвратяване на по-нататъшни проблеми.

В тази връзка могат да се имат предвид следните препоръки:

 • За да се почисти, препуциума трябва да се дръпне надолу, но внимателно, без да се наранява. Измийте със сапун и вода, без да използвате силни препарати.
 • Използвайте презервативи.
 • Поддържайте кръвното налягане и нивата на глюкозата под контрол.
 • Отидете на терапия, когато имате проблеми като депресия или стрес.
 • Избягвайте алкохола, тютюна и наркотиците.

Препоръчително е да ходите на редовни консултации с лекар, както и да наблюдавате пениса, като обръщате внимание на появата на симптоми. Важно е да се отбележи, че въпреки че може да е трудно да се говори по темата, важно е да оставите настрана неудобството, за да дадете приоритет на здравето.

Точната и навременна диагноза ще позволи лечението да започне възможно най-скоро. Ако е необходимо, това ще предотврати прогресирането на всяка болест.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bellis M, Hughes K. Pociones sexuales. Relación entre alcohol, drogas y sexo. Adicciones. 2004; 16(4): 249-258.
 • Corona C, Cañizo A, Cerda J. Fimosis: ¿prepucioplastia o circuncisión? Cir Pediatr. 2011; 24: 51-54.
 • Cuéllar de León A, Ruiz García V, Campos González J, Pérez Hoyos S, Brotons Multó F. Prevalencia de disfunción eréctil en pacientes con hipertensión arterial. Medicina Clínica. 2002; 119(14): 521-526.
 • García S, Casco R, Losada M, et al. Estado actual de la gonorrea. Revista de la Asociación Médica Argentina. 2016; 129(2): 6-9.
 • Hantz S, Alain S. Infecciones por el virus del herpes simple. EMC – Pediatría. 2018; 53(2): 1-13.
 • Meeuwis K, Potts A, van de Kerkhof P, et al. Prevalence of genital psoriasis in patients with psoriasis. Journal of Dermatological Treatment. 2018; 29(8): 754-760.
 • Prieto Castro R, Campos Hernández P, Robles Casilda R, Ruíz García J, Requena Tapia M. Epidemiología de la disfunción eréctil. Factores de riesgo. Arch. Esp. Urol. 2010; 63 (8): 637-639
 • Rodríguez Villalba R, García S, Puigvert Martínez A, et al. Priapismo. Actas Urológicas Españolas. 2005; 29(10): 961-968.
 • Stanford V, Esquivel V. Enfermedad Peyronie. Rev Med Cos Cen. 2014; 71(610): 327-332.
 • Vasquez-Bonilla W, Rotela-Fisch V, Ortiz-Martínez Y. Virus del papiloma humano: revisión de la literatura. CIMEL. 2017; 22(1): 72-76.
 • Vázquez U, Secín D. Disfunción sexual asociada a antidepresivos. Acta Med. 2012; 10(1): 20-29.
 • Ybaseta – Medina. Infección por clamidia. Rev méd panacea. 2019; 8(1): 2-3.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.