Вагиналният херпес: какво е това и как да се предпазим

Вагиналният херпес е често срещана инфекция, предавана по полов път. Днес ще ви разкажем за няколко начина, чрез които да се предпазите.
Вагиналният херпес: какво е това и как да се предпазим

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вагиналният херпес е инфекция, предавана по полов път. Понастоящем това е основен проблем за общественото здраве. Това обаче е инфекция, която може лесно да се предотврати, ако приемете редица мерки по време на сексуалните си контакти.

В тази статия ще разберете повече за вагиналния херпес и кои са начините за избягване на тази инфекция.

Вагиналният херпес е инфекция, предавана по полов път

Вагиналният херпес: снимка на жена с тази инфекция

Вагиналният херпес е инфекция, предавана по полов път, която се проявява с генитални язви. Може да се прояви и с болка или сърбеж.

Гениталният херпес не е ППБ (болест, предавана по полов път). Този термин е правилен само когато инфекцията, предавана по полов път се превърне в болест. Например, това се случва, когато човешкият папиломен вирус се превърне в рак на матката.

При полово предаваните инфекции: епидемиология и контрол, изследователите разглеждат по-отблизо причините за инфекцията.

Основната характеристика на херпеса е наличието на болезнена отворена рана или язва. Също така може да има течност.

Въпреки това, този вид полово предавана инфекция протича безсимптомно в по-голямата си част. Това означава, че някои хора може да имат херпес и дори да не знаят. Следователно, те може да не предприемат подходящите мерки, за да защитят сексуалните си партньори от инфекцията. Всъщност, хората може да имат някакво малко възпаление, което не е болезнено и просто да си мислят, че е рана.

Най-добрият начин на действие в тези случаи е да ходите на лекар, за да се изследвате редовно. Лекарите могат да изключат всякаква възможност за полово предавана инфекция. По същия начин те също могат да потвърдят, че имате полово предавана инфекция. Липсата на информираност може само да ви накара да продължите да разпространявате херпеса.

Вагиналният херпес: няма лечение за него

Няма лечение за вагиналния херпес. Важно е да знаете това. Това трябва да повиши мотивацията ви, когато става въпрос да предпазите себе си от тази полово предавана инфекция.

Можете обаче да контролирате симптомите.

Това означава, че трябва да имате предвид, че херпесът може да се появи отново по всяко време.

Причината херпесът да няма лек е, че това е вирус. Така че, не вярвайте, че сте добре, след като симптомите отшумят поради подходящо лечение. Избягвайте сексуален контакт, когато имате рани или го направете, след като вземете съответните предпазни мерки.

Форми на превенция

Мъж държи опакован презерватив

Презервативите винаги са най-добрата форма за защита срещу инфекции, предавани по полов път и полово предавани болести (ППБ).

За да предотвратите заразяване с вагинален херпес, винаги следвайте серия от защитни мерки. Ето няколко от тях, които трябва да имате предвид:

  • Винаги използвайте презерватив по време на вагинален, анален или орален секс.
  • Не пипайте отворени рани. Ако презервативът не покрива рана в областта на гениталиите, избягвайте секс с този човек. Шансовете за заразяване с херпес са високи при този сценарий.
  • Мийте ръцете си често.

Ако вече сте инфектирани, попитайте вашия лекар за ацикловир и валацикловир. Тези лекарства помагат за заздравяване на язви и намаляване на болката.

Препоръки за избягване на вагинален херпес

Презервативите са много ефективни средства, за да се предпазите от инфекции и болести, предавани по полов път. Следователно, те са от съществено значение дори когато приемате противозачатъчни, за да избегнете нежелана бременност. Важно е да знаете, че разполагането с презервативи и използването им е от съществено значение по време на всеки вид секс (включително орален и анален). Това е преди всичко необходимо, ако имате много сексуални партньори.

Освен това трябва да вземете подходящи мерки, когато знаете, че имате вагинален херпес. Информирайте сексуалните си партньори, че имате полово предавана инфекция (ППИ). Направете това преди да имате сексуален контакт с тях.

Най-ефективният начин да не разпространявате полово предаваната инфекция (ППИ) е да избягвате всеки сексуален контакт, ако имате симптоми за тази инфекция. Въпреки това, не трябва да имате симптоми, ако следвате подходящото лечение.

Не забравяйте, че няма лечение за инфекции, предавани по полов път, като вагиналния херпес. Ето защо, тази инфекция може да се прояви във всеки един момент. Много е важно да знаете как да се предпазите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hernández Cortina, Abdul. (2008). INFECCION POR HERPES SIMPLE GENITAL: REVISION GLOBAL. Revista Habanera de Ciencias Médicas7(4) Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2008000400019&lng=es&tlng=es.
  • Navarro, D., Navalpotro, D., & Fraile, O. (2005). Actualización en el diagnóstico del herpes genital.
  • Sánchez-Crespo Bolaños, José Ramón, & González Hernando, Carolina. (2010). Herpes Genital. Revista Clínica de Medicina de Familia3(2), 124-126. Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2010000200013&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.