Какви са рисковете от лазерно премахване на татуировки?

Хиляди хора по света си правят поне една нова татуировка всеки ден. Някои хора прибягват до лазерна технология, за да премахнат фигурите, които вече не желаят да показват на кожата си. Възможно ли е безопасно да премахнете рисунките?
Какви са рисковете от лазерно премахване на татуировки?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 26 август, 2022

Гравирането на кожата с мастило вече не “трае вечно”. Тази концепция е нещо от миналото, защото сега можете да изтриете татуировка с лазер. Процесът не е толкова прост, но техниката на лазерно премахване на татуировки обещава ефективност.

Татуирането е актът на въвеждане на багрила под епидермиса чрез пробиване на кожата. Тези, които решат да си направят татус, знаят, че това е нещо, което не могат да променят (поне досега).

Въпреки това, има нарастващо търсене на премахване или промяна на изображенията, като се използва по-малко инвазивна и безболезнена технология. Въпреки че имаме тази нова опция за премахване на татуировки с лазер, важно е да имаме предвид възможните опасности от подлагането на високоинтензивни импулсни енергийни сесии.

Всичко за процеса на лазерно премахване на татуировки

Статия в Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana подчертава, че изтриването на татуировка с лазер представлява големи стъпки за постигане на естетически резултати, с минимални странични ефекти.

За да се постигне това, е необходимо да се използват устройства, разрешени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA). Съвременните устройства работят с импулсна емисия в пикосекунди и наносекунди, като фракционират пигмента чрез фотоакустика, така че тялото да оквободи мастилото.

Въпреки това, цветът на татуировката определя вида на лазера, който ще се използва. Според споменатото по-горе списание, алтернативите на ултракъсите импулсни лазери са Q-Switched, в техните “рубинови”, “александритни” и “Nd-YAG” вариации.

Класификацията се основава на интензитета, тъй като различните нюанси на мастилото абсорбират светлина при различни дължини на вълната. Понякога е необходимо да използвате повече от един тип устройство, тъй като някои пигменти са много трудни за премахване.

Татуировка.
Цветните татуировки са по-трудни за премахване с лазерната техника.

Колко сесии са необходими за премахване на татуировки с лазер?

Някои хора премахват татуировките си с 2 сесии; при други се изисква повече време. Броят на посещенията при дерматолога за изтриването им се обуславя от следните аспекти:

 • Цвят
 • Размер
 • Местоположение
 • Възраст
 • Цвят на кожата
 • Любителско или професионално гравиране

Дори пушенето оказва влияние върху процедурата, както е посочено в публикация в The Wall Street Journal. Аргументът е, че пушенето пречи на заздравяването на рани.

От своя страна Испанската академия по дерматология и венерология препоръчва между сесиите да изминат от 6 до 8 седмици, за да има време тялото да се освободи от пигмента и кожата да се възстанови.

Търпението е от съществено значение. Най-вече защото всяка част от тялото реагира различно.

Това, което се случва, е, че клетките, които се борят с чужди елементи, са концентрирани в определени точки, като слабините, подмишниците и шията. Когато татуирането е далеч от тези области, премахването му е по-трудно.

Рискове от лазерно премахване на татуировки

Процедурата е деликатна, но безопасна, когато се извършва от професионалист с подходящо оборудване. Ако планирате да използвате лазери за премахване на татуировка, ето възможните рискове, пред които ще се сблъскате.

Неподходящи инструменти

Всеки салон за красота вероятно ще предложи услуги за премахване на татуировки. Но е задължително тази работа да се извършва от професионалист. Дерматологът е основният човек, който отговаря за манипулирането на машината и познава технологията в детайли.

Както експертизата на експерта, така и инструментите, с които разполагат, са от ключово значение за успеха на отстраняването. Изображението може да изисква използването на няколко лазера, особено ако е многоцветно. Опитът на специалиста и владеенето на инструментите гарантират отлични резултати.

Рискове от премахване на татуировки – болка

Някои хора не изпитват болка; всичко зависи от тяхната толерантност към импулсите. Лечението се регулира до комфортно ниво за пациента.

Според хората, на които вече са премахнати татуировките, изпитаната болка наподобява тази при пръски гореща мазнина или нараняване от еластична лента.

За да намалите интензивността на болката, можете да нанесете анестетичен крем един час преди процедурата и да осигурите студен въздух по време на светлинните емисии.

Белези

Грешка при прилагането на тази техника може да причини белези или фиброза. Съществува и риск от изгаряне, инфекция или промени в текстурата на кожата. Имунната система има много общо с това, тъй като влияе върху скоростта на заздравяване.

В тази връзка списанието Facultad de Medicina обяснява, че лечебният процес зависи от клетъчното действие, което стимулира растежа, възстановяването и ремоделирането на тъканта, за да възстанови нейните характеристики.

Белег след отстраняване на татуировка.
Хората с келоидна тенденция ще бъдат изложени на по-висок риск от развитие на белези с процедурата за изтриване.

Рискове от премахване на татуировки – сърбеж, мехури и пъпки

Не забравяйте, че целта на излъчваната светлина е да унищожи частиците мастило, импрегнирани в епидермиса. Силата, освободена от лазера, има тенденция да провокира следните реакции:

 • Чувствителност на кожата като цяло
 • Зачервяване
 • Подуване
 • Мехури
 • Копривна треска
 • Сърбеж

Препоръчително е да оставите проблема да отшуми от само себе си, за да избегнете по-сериозни последици. Ако дискомфортът продължава, само лекар може да предпише лекарства.

Промени в пигментацията на кожата

Хиперпигментацията или хипопигментацията, тоест потъмняване или изсветляване на кожата, е друг риск от премахване на татуировка с лазерна технология.

Тези промени в третирания участък от кожата са редки. Ако се появят, те са обратими след по-малко от година след приключване на процедурата.

Като предпазна мярка, преди сесиите за премахване на татуировка върху загоряла кожа, е препоръчително да нанесете слънцезащитен крем най-малко 30 дни преди лечението. След това трябва стриктно да предпазвате мястото от слънчевите лъчи; иначе няма да заздравее правилно.

Внимавайте за съмнителни средства за премахване на татуировка

FDA не е разрешила до момента кремове или мехлеми за премахване на татуировки, тъй като няма клинични проучвания, които да демонстрират тяхната ефективност. Използването на мехлеми може да предизвика неочаквани кожни реакции.

Наскоро на пазара беше пусната система за микропигментация, която инжектира вещество на основата на млечна киселина в татуировката. Смята се, че този метод причинява възпаление и че мастилото се улавя под формата на коричка. Въпреки това, няма дългосрочни изследвания по темата.

И накрая, не забравяйте, че дерматолозите са най-добрите специалисти за лечение на кожата ви с лазер. Възможно е да намерите сертифицирани центрове. В този случай проверете дали имат съответното здравно разрешение и дали работещият с техниката демонстрира сертификат и опит.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.