Как жените могат да се предпазят от болести, предавани по полов път

Как жените могат да се предпазят от болести, предавани по полов път
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Насладата и удоволствието, които сексуалния живот носи, са полезни за здравето на всяка жена. Сексът е отличен начин за намаляване нивата на емоционалния стрес и често пъти е сближаващо преживяване, което спомага за укрепването на връзката. Освен това е изключително приятна дейност. Сексът обаче крие своите рискове. Например болестите, предавани по полов път (БПП), могат да причинят емоционален, физически и психически дискомфорт. Те могат също така да доведат до сериозни медицински проблеми, какъвто е стерилитетът.

 

Основни характеристики на болестите, предавани по полов път (БПП)

Хроничните болки в таза, причинени от БПП, могат да засегнат не само удоволствието ви от секса, но и живота ви като цяло.

Невъзможността да се наслаждавате на секса може да ви накара да виждате половия акт по-скоро като задача, отколкото като удоволствие.

Поддържането на здравословен сексуален живот изисква много труд. За щастие, в повечето случаи, грижата за сексуалното здраве си заслужава усилията.

Запомнете: ако сте сексуално активна жена, значи сте подложена на риск от БПП.

Колкото повече партньори имате, толкова по-голям е рискът. Това обаче не означава, че не може да получите БПП, ако не правите секс редовно, тъй като не сте в пълна безопасност дори и при първия полов акт.

Добрата новина е, че има начини да се предпазите от БПП. Не всички от тях гарантират пълна безопасност, но пък понижават значително рисковете.

Ваксинирайте се за да се предпазите от болести предавани по полов път

В момента съществуват два типа БПП, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксина: човешки папиломен вирус (HPV) и хепатит.

Има две ваксини, предпазващи от HPV: Церварикс и Гардасил. Церварикс предотвратява HPV 16 и 18, които обикновено причиняват мнозинството от случаи на рак на шийката на матката.

Същевременно Гардасил предпазва от двата вида HPV, споменати по-горе, както и от други, причиняващи повечето случаи на генитални брадавици.

И двете ваксини са най-ефикасни, когато бъдат приложени върху жени, наскоро започнали да водят полов живот.

Друга ваксина, за която не бива да забравяме, е тази срещу хепатит В.

Практикувайте безопасен секс

Безопасният секс е най-ефикасният начин за предотвратяване на болести, предавани по полов път, които се разпространяват чрез заразените секрети.

Макар че презервативите са по-малко ефективни при болести, предаващи се чрез контакт с кожата, използването им все пак намалява рисковете.

Безопасният секс винаги е от полза за защитата ви. Постоянната употреба на предпазни средства, каквито са презервативите, редуцира предаването на болести по време на сексуални актове, като например аналния, оралния и вагиналния секс.

Не забравяйте, че заболявания от рода на сифилис, HPV и херпес могат да бъдат предавани дори и чрез орален секс.

Правете си изследвания

Изследванията за полово предавани болести могат да намалят последствията от инфекциите в дългосрочен план. Например бактериалните заболявания като гонореята, могат да доведат до сериозни последици, каквото е безплодието.

Да подложите себе си и новия си партньор на изследвания още преди започване на сексуалните ви взаимоотношения е всъщност по-добра идея, отколкото си мислите.

По този начин и двамата ще сте се сигурни, че не се подлагате взаимно на опасност.

Честите изследвания ще ви позволят да поддържате контрола в тази много важна област.

БПП могат да засегнат хора на всякаква възраст. Дори и да сте имали моногамен брак и дори да сте в напреднала възраст, винаги съществува риск от БПП, ако сте с нов партньор.

Правете си редовно РАР тест (цитонамазка)

Това трябва да е обичайна част от медицинските ви прегледи. Този тест открива признаци за наличие на рак на маточната шийка. Предраковите изменения могат да бъдат лекувани преди да се превърнат в сериозен проблем.

Повечето случаи на рак на шийката на матката са причинени от HPV. По тази причина безопасният секс и ваксинирането могат да ви помогнат да понижите рисковете.

Съществуват няколко типа HPV, причиняващи рак, като не за всеки от тях има ваксина. Затова вземането на цитонамазка е важно, дори и да сте ваксинирани против HPV.

Още повече, че ракът на маточната шийка може да бъде много инвазивен и леченията за неутрализирането му е възможно да повлияят отрицателно на сексуалния ви живот и на фертилитета ви.

Винаги помнете, че е най-добре навреме да узнаете какви цервикални промени са настъпили в тялото ви. Защо да чакате да се случат необратими увреждания?

Могат ли болести по полов път да бъдат предотвратени в действителност?

Единственият напълно сигурен метод за предпазване от БПП е да не правите секс. Много експерти твърдят обаче, че сексът е незаменим фактор за пълноценно наслаждаване на живота.

По тази причина е важно да вземете необходимите предпазни мерки, за да получите всички облаги, които сексът предлага, както и да сведете до минимум рисковете и вероятността от заразяване с БПП.

На последно място ви съветваме да забравите за табутата и да не се срамувате да си правите правилните изследвания, както и да поемате отговорност за сексуалния си живот. 

Никой не може да ви предпази от БПП, освен самите вие. По тази причина трябва винаги да взимате най-правилните решения за вас и за хората около вас.

В крайна сметка, ако превантивните мерки срещу БПП и изследванията се правеха по-често, случаите на болести, предавани по полов път, нямаше да са толкова често срещани.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Greenblatt, R. J. (2005). “Virus del papiloma humano: enfermedades, diagnosis, y posible vacuna”, Clinical Microbiology Newsletter, 27 (18): 139-145.
  • Pimenta, J. M.; Galindo, C.; Jenkins, D., and Taylor, S. M. (2013). “Estimate of the global burden of cervical adenocarcinoma and potential impact of prophylactic human papillomavirus vaccination”, BMC Cancer, 13: 553.
  • Revzina, N. V., and Diclemente, R. J. (2005). “Prevalencia e incidencia de la infección por papilomavirus humano en mujeres en Estados Unidos: una revisión sistemática”, International Journal of STD & AIDS, 16 (8): 528-537.
  • DE, M. D. V. E. L., & AEP, L. 42. Virus del papiloma humano.
  • Tratamiento del cáncer de cuello uterino (PDQ®)–Versión para pacientes. Retrieved 4 September 2020, from https://www.cancer.gov/espanol/tipos/cuello-uterino/paciente/tratamiento-cuello-uterino-pdq

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.