Гъбичните инфекции след секс: вагиналната кандидоза

Вагиналната кандидоза е много често срещана, тъй като засяга 75% от жените в някакъв момент от живота им. Ранното откриване и правилното лечение трябва да я накарат да изчезне за няколко дни. Днес ще говорим за гъбични инфекции след секс.
Гъбичните инфекции след секс: вагиналната кандидоза
María Belén del Río

Написано и проверено от биолог, лекар María Belén del Río.

Последна актуализация: 24 август, 2022

В нормалното си състояние вагината съдържа различно количество дрожди. Когато тези дрожди достигнат прекомерни количества, това може да доведе до инфекция, която може да бъде както неудобна, така и дразнеща. Като се има предвид колко чести са те, много жени се чудят дали могат да се заразят с гъбични инфекции след секс.

Най-често срещаният тип гъбична инфекция е от кандида. Въпреки това е важно да се изясни, че вагиналната кандидоза не се счита за болест, предавана по полов път.

Нека да разгледаме темата по-отблизо.

Гъбични инфекции след секс – какво представлява вагиналната кандидоза?

Вагиналната кандидоза или вагинална гъбична инфекция е инфекция, която е резултат от прекомерното присъствие на различни видове гъбички кандида, най-често срещаната от които е Candida Albicans.

Често тези инфекции възникват, когато имунната система е слаба или когато редица обстоятелства позволяват прекомерно възпроизвеждане на този вид дрожди, които вече присъстват естествено в чревната флора и вагината.

Нещо повече, вагиналната кандидоза засяга 3 от всеки 4 жени в някакъв момент от живота им. Всъщност много жени преживяват поне три епизода. Въпреки това, като цяло, тези инфекции обикновено са леки и техните симптоми се подобряват за няколко дни, без допълнителни усложнения.

Въпреки че вагиналната кандидоза не е болест, предавана по полов път, рискът от заразяване с гъбични инфекции след секс от всякакъв вид е по-голям. Това е особено вярно в случай на контакт между устата и гениталиите. Поради това е възможно да се разпространи инфекцията от един партньор на друг, ако не се прилагат подходящи превантивни мерки.

Въпреки че не е често срещано, гъбичните инфекции могат да се появят и на пениса, а също и на скротума. Те причиняват зачервяване, подуване и сърбеж в областта .

Усещане за парене във влагалището
Вагиналната кандидоза е заболяване, което възниква в резултат на прекомерния растеж на гъбичките Candida Albicans. Въпреки че не е ППБ, може да се разпространи чрез сексуален контакт.

Причините за гъбични инфекции след секс

Вагината естествено съдържа гъбички и бактерии в различни пропорции. Количеството на тези различни видове микроорганизми е балансирано: Lactobacillus, например, действа, за да предотврати прекомерния растеж на гъбичките.

Ако този баланс е нарушен, тогава се създават идеални условия за размножаване на определени микроорганизми, като гъбичките кандида. Този прекомерен растеж и проникването на тези дрожди в най-дълбоките клетъчни слоеве води до вагинална кандидоза. Основните факти, които могат да доведат до този тип инфекция, са следните:

 • Промени в баланса на бактериалната флора. Употребата на антибиотици за лечение на други видове инфекции може да доведе до промени във вагиналната лигавица, водещи до пролиферация на тази дрожди.
 • Хормонални промени. Гъбичните инфекции са по-чести при жени с високи нива на естроген. Това може да се случи и при бременни жени и такива, които са подложени на някакво лечение за стимулиране на производството на този хормон.
 • Отслабнала имунна система поради ХИВ, затлъстяване, диабет, рак или лечение, включващо кортикостероиди.
 • Промени в pH на вагината. По-алкалното вагинално рН ще улесни размножаването на дрождите, които водят до вагинална кандидоза.

Симптоми на гъбични инфекции след секс

Най-честите симптоми на гъбични инфекции са следните:

 • Гъст, на бучки вагинален секрет без мирис.
 • Кремаво бяло покритие във влагалището и вулвата.
 • Възпаление, сърбеж и дразнене на вулвата.
 • Болезнено уриниране.
 • Дискомфорт по време на сексуални отношения.
 • Нараняване или лезии на срамните устни на вагината.
Жена с вагинална инфекция.
Вагиналната гъбична инфекция може да причини дразнене в областта, както и промени във вагиналното течение на жената и дискомфорт по време на секс.

Научете повече: Основни видове вагинални инфекции и причини за тях

Лечение на гъбични инфекции

Вагиналната кандидоза се лекува лесно в рамките на няколко дни с помощта на противогъбични средства. Ако това не е първият път, когато имате инфекция и разпознавате симптомите, лесно можете да намерите кремове и супозитории без рецепта в местната аптека.

Въпреки това, ако това е първият път, когато имате гъбична инфекция, тогава трябва да посетите вашия гинеколог. Той или тя ще може да направи правилна оценка на вашето състояние и да ви каже как да разпознавате инфекциите в бъдеще. Изключително важно е да завършите предписаното лечение и да следвате правилно инструкциите за прилагане .
Лекарите препоръчват да се въздържате от секс по време на лечебния процес. Това означава, че трябва да избягвате както оралния, така и вагиналния секс, тъй като триенето може да причини повече дразнене в засегнатата област. Също така е важно да се отбележи, че някои кремове, използвани за лечение на гъбични инфекции, съдържат масла, които могат да причинят увреждане на някои видове презервативи.

Предотвратяване на гъбични инфекции

Някои от общите препоръки за профилактика на вагинална кандидоза са следните:

 • Носете памучно бельо без багрила и петна.
 • Сменяйте често тампоните и превръзките, които ползвате.
 • Засилете хигиенните мерки по време на менструация.
 • Избягвайте използването на агресивни сапуни и парфюми в областта на гениталиите.
 • Консумирайте умерено захар.
 • Водете здравословен начин на живот, хранете се балансирано и спортувайте редовно.

В заключение…

И така, можете ли да се заразите с гъбични инфекции след секс?

Отговорът е да.

Както казахме, гъбичните инфекции не се класифицират като болести, предавани по полов път, тъй като могат да се разпространяват по друг начин. Сексуалният контакт обаче е един от начините за разпространение на вагиналната кандидоза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.