Бучки в тестисите: причини и лечение

Загрижеността при появата на бучки в тестисите е честа причина за медицински консултации сред мъжете. Научете някои от основните причини в тази статия.
Бучки в тестисите: причини и лечение
Maryel Alvarado Nieto

Написано и проверено от лекар Maryel Alvarado Nieto.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Има състояния, при които може да се появи маса в областта на тестисите или да се наблюдава увеличение на обема на скроталната торбичка. Тези открития се наричат в популярната терминология „бучки в тестисите“. Въпреки това, медицинската терминология варира в зависимост от вида на откритата лезия.

Причините за тези бучки са различни, така че е необходим задълбочен преглед на пациента. По принцип поставянето на ранна и точна диагноза е основната цел на консултацията.

Поради разнообразието от патологии, които могат да предизвикат промени в областта на скротума, е важно да се знаят най-често срещаните. Те са групирани в тази статия.

1. Остър скротум като причина за бучки в тестисите

Появата на болка в тестисите, която започва бързо, е известна като остър скротум. В допълнение към болката, тази клинична картина е придружена от подуване, затопляне и зачервяване на скроталната област.

Въпреки че има различни причини, оценката на състоянието на пациента трябва да се извърши с най-голямо старание. В случай на усукване на тестиса, хирургичното лечение трябва да бъде незабавно.

Подуването може да обхване цялата скротална торбичка, да засегне само едната страна на скроталната торбичка или дори да симулира няколко малки топчета в тестисите. Трябва да се има предвид възрастта на пациента, тъй като тя може да насочи диагнозата. По същия начин характеристиките на симптомите са от съществено значение за потвърждаване или отхвърляне на спешно хирургично изследване.

Торзия на тестисите

Усукването на тестисите е състояние, при което семенната връв се обръща в себе си, възпрепятствайки оросяването на гонадите. В зависимост от степента на усукване и времето на еволюция, жизнеспособността на тестиса е компрометирана, което представлява истинска хирургична спешност.

Поради тази причина това е първата диагноза, която се изключва при острия скротум. Всъщност представлява третата по реална срещана.

Най-честата възраст на начало е по време на пубертета, но може да засегне мъже от всяка възрастова група. Друга група с висока уязвимост са новородените. Това състояние трябва да се подозира при бебе, което става раздразнително и чийто физикален преглед показва увеличаване на обема на скротума.

За разлика от тези, в други възрасти симптомите включват следното:

 • Общо неразположение.
 • Гадене и повръщане.
 • Зачервяване на тестисите.
 • Силна болка с внезапно начало.
 • Увеличен обем на скроталната торбичка.

Лечението е хирургично. Торзията се намалява и тестисът се фиксира към скротума, за да се предотврати рецидив.

По същия начин е препоръчително да се фиксира и контралатералния тестис. От друга страна, поради високия риск от некроза на гонадите, се препоръчва хирургична експлорация. За целта трябва да се пропуснат допълнителни изследвания като ултразвук на тестисите.

Бучки в тестисите и хирургична намеса
Хирургията е лечение при усукване на тестисите и не трябва да се отлага.

Остър епидидимит

Това е най-честата причина за остър скротум при възрастни и втората в педиатрична възраст. Възниква възпалителен процес на епидидима, който обикновено се свързва вторично с инфекция на гениталния тракт.

Участващият микроорганизъм зависи от произхода на инфекцията. Полово предаваните инфекции (ППИ) са основната причина за остър епидидимит при сексуално активни мъже.

Симптомите включват болка в тестисите, която се появява прогресивно и увеличен обем на скротума, който засяга същата страна на гонадата. Освен това, ако произходът на инфекцията е пикочните пътища, дискомфортът при уриниране е често срещан.

Поради тази причина е важно да поискате анализ на урината. Лечението включва почивка и аналгезия, но трябва да се назначи антибиотична терапия.

Торзия на придатъците на тестисите: малки топчета в тестисите, виждани от родителите

Най-честата причина за остър скротум при детето е усукването на придатъците на тестисите. Тази клинична единица включва структури, присъстващи в горния полюс на тестиса.

Това води до внезапна или постепенна поява на болка, която обикновено не е свързана с вегетативни симптоми (гадене или повръщане). По същия начин може да се наблюдава известна степен на подуване на скротума.

Родителските указания за виждане на малки топчета в тестисите се основават на визуализацията на така наречената “синя точка”. Този признак е характерен за усукване на придатъците на тестисите, но липсата му не изключва диагнозата.

Лечението е с почивка и противовъзпалителна аналгезия за 7 до 10 дни. Счита се за доброкачествено образувание, което прогресивно се подобрява.

2. Хидроцеле – причина за бучки в тестисите

Натрупването на течност между слоевете на скроталната бурса се нарича хидроцеле. Тя може да бъде вродена или придобита. В първия случай натрупването е вторично поради дефект в затварянето на процесите, участващи в слизането на тестисите от коремната кухина в вътреутробния живот.

Вроденото хидроцеле засяга новородени, които показват увеличение на обема на скротума. Разрешаването на проблема обикновено е спонтанно и се наблюдава през първата година от живота на детето.

Обратно, при придобито хидроцеле, включеният механизъм е дисбаланс между производството на течности и реабсорбцията. Свързаните причини са различни; повечето случаи са идиопатични.

Физикалният преглед трябва да включва използването на трансилюминация, за да се установи наличието на бистра течност. Лечението е хирургично, въпреки че в леки случаи може да се изчака подобрение.

3. Варикоцеле

Разширяването на пампиниформения венозен плексус в семенната връв води до образуване на варикоцеле. Обикновено остава безсимптомна патология, открита случайно.

Може да причини дискомфорт като тежест, болка или дори да включва козметичен проблем. Почти винаги засяга левия тестис, в който се появява мека маса с извити ръбове.

Варикоцеле се счита за първата обратима причина за мъжко безплодие. Наличието му обаче не е пряко свързано с проблеми с плодовитостта.

Следователно, настоящият терапевтичен подход е хирургичен при пациенти, при които масата на тестисите е осезаема и е свързана с промени в спермограмата. Все още няма консенсус относно операцията при симптоматични случаи.

Безплодие при мъжете
Операцията на варикоцеле е показана, когато се открият промени в спермограмата на пациента.

4. Ингвиналната херния може да генерира бучки в тестисите

Ингвиналната херния е изпъкване на съдържание от коремната кухина през ингвиналния канал. Среща се по-често при малки деца и възрастни хора.

При първите причината е дефект в затварянето на процесите, свързани със спускането на тестисите. При възрастните, от друга страна, се причинява от отслабване на коремната стена.

Когато съдържанието успее да достигне скротума, то може да генерира маса в торбичката, която се нарича ингвиноскротална херния. Лечението на нередуцируемите хернии винаги е хирургично. И стига да няма компрометиране на структурите, интервенцията може да бъде планирана навреме.

5. Тумори на тестисите

И накрая, рядка причина за изпъкналости е туморната патология. Туморите на тестисите имат различна честота в зависимост от възрастта на пациента.

Физическото изследване позволява подозрение за доброкачествена или злокачествена маса. Резултатите от ултразвука на тестисите са основни за поставянето на диагнозата, която ще бъде потвърдена с извършването на биопсия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Luis, A.; Barrena, S.; Escroto Agudo; Pediatría Integral; 23 (6): 286 – 291; 2019.
 • Jiménez, J.; Castillo, J.; Fimbres, R.; Torsión Testicular; Bol Clin Hosp Infant Edo Son; 38 (2); 169 – 176; 2021.
 • Blum, R.; Cordero, F.; Escroto Agudo y su Manejo; Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica; 67 (597): 159 – 162; 2011.
 • Pedrazas, D.; De Pablos, B.; García, D.; Hidrocele; Butlletí; 34; 2016.
 • Villanueva, A.; Fisiopatología y Tratamiento del Hidrocele; Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica; 60 (608): 701 – 703; 2013.
 • Cuzin, B.; Tratamiento del Varicolcele; EMC – Urología; 51 (1); 2019.
 • Cebrián, C.; Liras, J.; Moreno, C.; Ayuso, R.; Patología Testicular en la Edad Pediátrica: Criptorquidia, Escroto Agudo y Varicocele; Boletín de la Sociedad de Pediatría de Asturias; 59 (247); 2019.
 • Venturelli, F.; Uherek, F.; Cifuentes, C.; Folch, P.; Felmer, O.; Valentín, P.; Hernia Inguinal: Conceptos Actuales; Cuadernos de Cirugía; 12 (1): 43 – 51; 2007.
 • Ross, J.; Tumores Testiculares; Libro de Urología Pediátrica.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.