9 причини за болка в слабините

Болката в слабините е честа причина за консултация по целия свят. Бързата медицинска намеса подобрява прогнозата и насърчава бързото облекчаване на симптомите.
9 причини за болка в слабините
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 25 април, 2022

Болката в слабините е често срещана причина за дискомфорт при мъжете. По подобен начин някои жени може също да изпитват дискомфорт в тази област, свързан с бременност или в резултат на възпалителни състояния. Ето 9-те най-чести причини за болка в слабините.

Дискомфортът в областта на слабините е резултат от мускулни, сухожилни, съдови или нервни проблеми. Освен това някои заболявания на вътрешните органи също могат да причинят болка в тази област.

Най-честите причини за болка в слабините

Областта на слабините е зоната, разположена в най-високата част на бедрото, точно на връзката с пубисната област и корема. Лигаменти, мускули, нерви и кръвоносни съдове преминават през тази област, водещи до скротума при мъжете и големите срамни устни на вагината при жените.

Болката в слабините може да се появи внезапно, след нараняване, или може да се появи постепенно в продължение на седмици или месеци. Може също да се прояви като шев, усещане за парене или постоянен дискомфорт. Характеристиките на болката ще насочат клинициста в диагнозата.

1. Ингвинална херния

Ингвиналните хернии възникват, когато малка част от червата се показва в коремната стена. Обичайно е хернията да следва пътя на ингвиналния канал и може да се усети през тестисите. В напреднали случаи хернията излиза напълно и измества скротума.

Това състояние е една от най-честите причини за болка в слабините при мъжете. Проучванията сочат, че болката е едностранна, остра, пареща и се простира до бедрото, долната част на гърба и скротума.

Дискомфортът обикновено се влошава от кашлица, навеждане напред, вдигане на тежести или упражнения. Други често срещани симптоми включват следното:

 • Дискомфорт при ходене
 • Изпъкнала бучка в слабините
 • Усещане за пълнота и тежест в областта

Удушаването на хернията обикновено е основното усложнение. Някои предупредителни признаци включват треска, промени в цвета в областта и повишена интензивност на болката. Възстановяването на херниалния дефект се извършва хирургично.

Ингвинална херния и болка в слабините.
Херниалната болка може да бъде постоянна в продължение на месеци, докато накрая изпъкналостта на издутината стане очевидна.

2. Мускулно напрежение и болка в слабините

Разтягането на мускулите и сухожилията е основна причина за болка в слабините. Това е често срещано при хора, които спортуват силно въздействащи спортове за долните крайници, като хокей, футбол и баскетбол. Този дискомфорт обикновено е остър и се влошава при движение.

В повечето случаи проблемът се проявява с подуване и зачервяване на слабините. Освен това може да се появи хематом в областта след директен удар. За щастие този вид нараняване има висок процент на възстановяване.

Медикаментозното лечение се основава на почивка и прилагане на студени компреси върху засегнатата област. По същия начин специалистът може да предпише аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), за да намали дискомфорта. При тежки наранявания може да са необходими физиотерапевтични сесии.

3. Орхит и епидидимит

Орхитът е възпалителен процес на единия или двата тестиса. Обикновено е резултат от бактериална инфекция или се появява след случай на паротит. Понякога това е свързано с възпаление на епидидимиса или епидидимит, което е областта на тестиса, където се съхраняват сперматозоидите.

И двете патологии са придружени от болка и подуване в слабините и тестисите. Появяват се с треска, втрисане, неразположение, гадене и повръщане. В допълнение, увеличени лимфни възли в региона също могат да бъдат очевидни.

4. Инфекциозни процеси и болка в слабините

Бактериалните инфекции на генитално ниво често са придружени от болка в слабините поради подути лимфни възли. Такъв е случаят с болести, предавани по полов път (БПП) като сифилис и лимфогранулома венериум.

Проучванията потвърждават, че лимфогрануломът, причинен от хламидия, обикновено причинява болезнена ингвинална лимфаденопатия във втория стадий на заболяването. Тези инфекции изискват антибиотично лечение и непрекъснато наблюдение от здравен специалист.

5. Бременност

Болката в слабините е често срещана по време на бременност. Обикновено е по-интензивна в началото и в последния триместър на бременността. Тя се дължи на отпускането на тазобедрените стави и хормоналните промени в тялото на бременната, които я подготвят за раждане.

В повечето случаи дискомфортът в слабините се влошава от физическо натоварване, изкачване на стълби, лягане по гръб и широко отваряне на краката. Професионалистите препоръчват упражнения за разтягане и използването на специално бельо за намаляване на напрежението в зоната.

6. Киста на яйчниците и болка в слабините

Овариалните кисти са малки възли, пълни с течност, които се образуват вътре или на повърхността на яйчника. Малките обикновено остават незабелязани и не причиняват симптоми. Въпреки това, по-големите лезии са придружени от следните проблеми:

 • Тъпа болка в долната част на корема
 • Дискомфорт в слабините и тазовото дъно
 • Усещане за коремна тежест
 • Треска и повръщане в тежки случаи
 • Подуване на корема

Диагнозата се основава на клинични и образни изследвания. Лечението зависи от размера на кистата и нейното развитие, така че в някои случаи е необходимо редовно наблюдение. По същия начин, лекарят може да посочи орални контрацептиви и операция в случай на големи кисти или кисти, които могат да бъдат злокачествени.

7. Увреждане на седалищния нерв

Болката, причинена от нараняване на седалищния нерв, се нарича ишиас. Най-честите причини включват дискова херния и гръбначна компресия.

Те причиняват дискомфорт по пътя на седалищния нерв, който преминава през гърба и в краката, през таза, слабините и задните части.

Болката може да варира от усещане за парене или пронизване до електрически удар. Обикновено засяга само едната страна на тялото и се засилва при продължително седене, кашляне или кихане.

8. Камъни в бъбреците и болка в слабините

Болката, свързана с камъни в бъбреците, е известна като нефритна колика. Появява се, когато камъните се спускат по уретера в пикочния мехур и уретрата. Има силна болка, тъмна и мътна урина, повишена честота на уриниране и дискомфорт при уриниране.

Изследванията показват, че типичната болка при нефритна колика се появява в лумбалната област и се разпространява като прилив в долната част на корема, слабините, бедрата и гениталиите. Лечението се основава на аналгетици, спазмолитици, разрушаване на камъните чрез литотрипсия и хирургична екстракция.

Камъни в бъбреците.
Малките камъни могат да бъдат изхвърлени с урина, но когато надвишават определен диаметър, те могат да бъдат елиминирани само с ударни вълни или хирургично извличане.

Прочетете следната статия: Симптоми, че бъбреците ви са болни

9. Торзия на тестисите

Торзията на тестисите е болезнено разстройство, причинено от въртене на тестиса около собствената му ос, което възпрепятства кръвния поток, който подхранва скротума. Това състояние е често срещано при млади мъже и причинява силна болка в тестисите и слабините.

Други симптоми включват:

 • Гадене и повръщане
 • Подуване на скротума
 • Дискомфорт в долната част на корема
 • Промяна в цвета на кожата на тестиса
 • Повишена честота на уриниране.

Обичайно е болката внезапно да събуди човек през нощта или сутринта. Диагнозата се основава на симптоми и оценка чрез образни изследвания.

От друга страна е необходим хирургичен подход за коригиране на усукването. След 6 часа от началото на проблема,  вероятността да се наложи отстраняване на тестиса се увеличава.

Симптом, който не трябва да се приема лекомислено

В обобщение, болката в слабините може да бъде причинена от различни причини. Най-честите при мъжете включват мускулно напрежение, херния, орхит и усукване на тестисите. От друга страна, при жените този симптом може да се появи по време на бременност или поради наличието на кисти на яйчниците и полово предавани болести.

Важно е да се консултирате с лекар, ако дискомфортът в слабините не изчезне след няколко дни или ако се увеличи по интензивност. В допълнение, наличието на треска, повръщане, промени в цвета, изпотяване и загуба на съзнание са показателни за по-голяма тежест.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.