Чай или кафе след хранене: добро или лошо?

Ако искате да подобрите здравето си, може редовното пиене на чай или кафе да се окаже важно. Днес ще се спрем на предимствата защо да го правите след хранене.
Чай или кафе след хранене: добро или лошо?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Пиенето на чай или кафе след хранене може да бъде много полезно за вашето здраве. Говорим за две напитки, които съдържат голямо количество фитохимикали с антиоксидантен капацитет. Тези съединения спомагат неутрализирането на образуването на свободни радикали. Поради тази причина не трябва да липсват във вашата диета.

Преди да започнем, трябва да споменем, че консумацията на кафе предизвиква много дискусии в научната общност от години. Първоначално се смяташе за вредно. Имаше спекулации, че може да повиши нивата на кръвното налягане, което също може да причини увреждане на централната нервна система. В момента тази теория е отхвърлена.

Чай или кафе – съдържание на антиоксиданти

Чаят и кафето са две напитки, които съдържат качествени фитохимикали. Тези елементи действат като антиоксиданти и следователно предпазват от образуването на свободни радикали. Този механизъм е свързан с по-ниска честота на хронични и сложни патологии, както е показано от изследване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.

В допълнение, контролирането на окисляването ще забави процеса на стареене. Това се изразява в проучване, публикувано в BioMed Research International.

Има дори спекулации относно възможността за допълване с тези продукти, с цел предотвратяване на физиологичните промени, настъпили през годините. Много от тях контролират ефективността на тялото по време на изпълнение на жизнените му функции.

Освен това, както чаят, така и кафето могат да улеснят храносмилането след обилно хранене, което би намалило храносмилателния дискомфорт. Просто трябва да внимавате, когато наближава времето за лягане, освен ако не изберете вариант без кофеин.

Освен това чаят и кафето са в състояние да стимулират мобилизирането и окисляването на мазнините. Те могат да ви помогнат да отслабнете. А именно като:

  1. Кофеинът променя използването на енергийни субстрати.
  2. Действието на самите антиоксиданти, които повишават инсулиновата чувствителност и подобряват контрола на нивата на кръвната захар.
Чаша кафе.
Не всички кафета са еднакви. Безкофеиновата версия може да бъде полезна за хора с нарушения на съня.

Риск от смъртност

Важно е да се отбележи, че има доказателства, че консумацията на чай и кафе е обратно пропорционална на риска от смърт по каквато и да е причина. Това се дължи на антиоксидантите, които съдържат, тъй като е доказано, че ефектът не зависи от това дали напитката се консумира с или без кофеин.

С прости думи можем да кажем, че кафето и чаят намаляват смъртността.

Важно е да се отбележи, че гледната точка на експертите се промени много напоследък. Кофеинът е алкалоид, който действа като стимулант в организма. Подобрява концентрацията, а също и спортните постижения. Въпреки това, причинява леко повишаване на кръвното налягане, но това е само временно.

Дълги години се предполагаше, че редовният прием на веществото е вреден за здравето, но днес тази гледна точка се промени. Няма доказателства, които да показват, че това е така. Всъщност консумацията на кафе или чай с кофеин е свързана с по-добро кръвно налягане в средносрочен план.

В някои случаи наличието на кофеин в диетата може да е непрепоръчително. Пример за това са хората, страдащи от мигрена. Трябва също да се отбележи, че този елемент пречи на съня, което може да повлияе на способността за почивка.

В същото време говорим за алкалоид, който има токсична граница. Повече от 400 mg, консумирани за един ден, са вредни за здравето.

Контролирането на количеството кофеин, което приемате, е важно.
Чай
Обичаят да се приготвя чай след вечеря е много разпространен в някои култури.

Пиенето на кафе и чай след хранене е полезно за вашето здраве

Включването на чай и кафе в диетата ви е полезно за тялото ви. Консумирането им след хранене може да бъде полезно за храносмилането, осигурявайки антиоксидантни елементи, които ще поддържат състояние на вътрешен баланс в тялото ви.

Важно е да планирате добре диетата си, за да постигнете максимален ефект. Растителната храна трябва да присъства често.

И накрая, трябва да подчертаем, че не е достатъчно само да се грижите за диетата си, за да сте здрави. Други навици, като редовните физически упражнения, трябва също да бъдат насърчавани.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Sadowska-Bartosz, I., & Bartosz, G. (2014). Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. BioMed research international2014, 404680. https://doi.org/10.1155/2014/404680
  • O’Keefe, J. H., Bhatti, S. K., Patil, H. R., DiNicolantonio, J. J., Lucan, S. C., & Lavie, C. J. (2013). Effects of habitual coffee consumption on cardiometabolic disease, cardiovascular health, and all-cause mortality. Journal of the American College of Cardiology62(12), 1043–1051. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2013.06.035

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.