Спрете мигрената с розовата хималайска сол

Наред с това има и други приложения като отпушване на носа и проблеми с кожата и ставите
Спрете мигрената с розовата хималайска сол
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Знаете ли, че можете да облекчите мигрената с помощта на розовата хималайска сол?

Мигрената е интензивно, тежко, пулсиращо главоболие. Тя може да бъде придружена от виене на свят, замъглено виждане, губене на ориентация за времето, гадене и повръщане. Още полезна информация за това неприятно заболяване можете да откриете на сайта на НСОПЛБ.

Има някои силни лекарства, които се използват за лечение на мигрена. Въпреки това, може да се намери естествена алтернатива за бързото й овладяване. Говорим за розовата хималайска сол.

Защо розовата хималайска сол е полезна при спирането на мигрена?

розовата хималайска сол облекчава мигрената

Тези солени кристали съдържат 84 минерала, електролити и други елементи. Те се борят срещу мигрената в рамките на няколко минути.

Това се случва, защото тази сол повишава нивата на серотонин в кръвта. Това потиска силната болка, причинена от мигрена.

Също така тя засилва имунната система, повишава нивото на енергия, балансира нивото на рН, възстановява електролитите и още.

Разлики между трапезната и розовата хималайска сол

розовата хималайска сол и мигрената

Розовата хималайска сол е една от най-енергизиращите и богати соли, които съществуват. Тя има високо хранително съдържание. Тя също така е източник на добро физическо състояние и има многобройни ползи за човешкото тяло.

Приемът на големи количества сол е вредно за нашето здраве. Въпреки това, тази сол се различава значително от трапезната.

Трапезната сол е почти изцяло натриев хлорид. Тя може да дойде и от места със замърсена вода.

Макар тази сол да преминава през процеси на рафиниране, след като е била събрана от морето, тя все още може да е вредна. Ако в солта останат следи от замърсяване, тя може да е токсична за нас.

Как да използваме розовата хималайска сол за овладяване на мигрената

розовата хималайска сол облекчава мигрената

За да преборите мигрената с тази сол, всичко, което трябва да направите, е да си приготвите една проста напитка. Освен че ще ви отърве от болката, тя ще подобри имунната система и ще ви даде повече енергия.

Съставки

 • 2 чаени лъжички (9 гр) розова хималайска сол
 • Сока от 2 лимона
 • 1 чаша (200 мл) вода

Приготовление

 • Просто смесете всички съставки заедно. След това ги изпийте. Можете да пиете това всеки път, когато страдате от мигрена.

Моля обърнете внимание, че тези, които имат хипертония не трябва да използват това натурално средство.

Също така трябва да го избягвате, ако усещате гадене. Тази напитка може да ви накара да повръщате. Има и слабителен ефект.

Други приложения за розовата хималайска сол

розовата хималайска сол срещу болките в ставите

Освен лечението на болката от мигрена тази сол има и други приложения, свързани със здравето. Ето някои от тях:

1. Солени вани за проблеми с кожата, ставите и ревматизма

Солените бани с розовата хималайска сол трябва да продължават между 5 и 20 минути. Те могат да помогнат при проблеми с кожата, ставите и ревматизма.

 • Банята трябва да се взема във вана и в хладка вода.
 • Количеството сол, което използвате зависи от размера на ваната ви. Идеалното съотношение е 1% сол във водата.
 • Например за вана с около 110 л вода трябва да използвате около ½ килограм сол.
 • След ваната се отпуснете за един час. Освен здравните ползи от тази баня, тя също е много релаксираща и освежаваща.

2. Приложения за красотата

розовата хималайска сол се използва и като козметично средство

Розовата хималайска сол е съставна част на много продукти за лична хигиена и красота. Локалното прилагане е друг начин, по който можем да я използваме, за да помогнем на кожата.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 тайни на хималайците против остаряване

3. Дихателна терапия за отваряне на носните пасажи

Можем също така да използваме тази сол, за да се отървем от запушване на носа бързо и ефикасно.

Какво трябва да направим?

 • Добавете супена лъжица розова хималайска сол в кипяща вода.
 • Поставете главата си над съда с водата. Поставете голяма кърпа над главата си. След това вдишвайте изпаренията на солената вода.

4. Изплаквания за носа, гърлото и очите с розова хималайска сол

За да приготвите водата за тези изплаквания, разтварете 1 супена лъжица розова хималайска сол в 1 л хладка дестилирана вода.

След това направете изплакванията по тези указания.

 • За очите си поставете солената вода в капкомер за очи. Дръжте очите отворени с пръсти. Сложете 1 или 2 капки от хладката солена смес в очите.
 • Може да използвате същата смес за изплакване на носа.
 • Тази смес може да се използва и за изплакване на гърлото.

Розовата хималайска сол е лек за много болки. Но преди всичко е лесна и евтина и може да ви помогне да се отървете от мигрена.

Не забравяйте, че това натурално лекарство никога не трябва да се използва като заместител на назначеното ви лечение. Тя трябва да бъде само добавка.

Много хора имат вяра в скоростта и ефикасността на това лечение. Ако обаче болката продължава, се консултирайте с личния лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Blitshteyn, S. (2016). Dietary Sodium Intake and Migraine: Is Salt the Answer? Headache. https://doi.org/10.1111/head.12869
 • Sandu, I., Alexianu, M., Curcǎ, R. G., Weller, O., & Pascu, C. (2009). Halotherapy: From ethnoscience to scientific explanations. In Environmental Engineering and Management Journal.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.