Индол-3-карбинол: свойства и ползи

Глюкозинолатите, отговорни за специфичната миризма и вкус на кръстоцветните зеленчуци, са отговорни за придаването на основните ползи за здравето на тези зеленчуци.
Индол-3-карбинол: свойства и ползи
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 31 октомври, 2022

Индол-3-карбинол е съединение, присъстващо в кръстоцветните растения. Диета, богата на тези храни, се счита за добър начин за предотвратяване на някои видове рак.

Въпреки че специфичните механизми на действие постепенно стават известни, много епидемиологични проучвания, проведени през последните десетилетия, свързват противораковата активност с този компонент: индол-3-карбинол.

Какво е индол-3-карбинол?

Плодовете и зеленчуците са храни, богати на фибри, витамини, минерали и вода; всички те са необходими за правилното функциониране на тялото. Но освен това диетата, богата на зеленчуци, ни осигурява голямо разнообразие от други фитонутриенти или хранителни вещества, извлечени от растения.

Много от тях са известни през последните години и тяхното присъствие в нашата диета е свързано с голям брой полезни за здравето свойства. Някои от тези, за които сме чували най-много, са следните:

 • Ликопен
 • Бета каротин
 • Лутеин и зеаксантин
 • Сулфорафан
 • Флавоноиди
 • Антоцианидини

Глюкозинолатите са вторични флавоноидни съединения, които могат да се синтезират само от кръстоцветни растения. Зеленчуци като следните принадлежат към този вид:

 • Броколи
 • Брюкселско зеле
 • Карфиол
 • Зеле
 • Сарепска горчица
 • Кейл зеле

Функцията на тези съединения е да предпазват растенията от възможността да бъдат нападнати от насекоми. Следователно те се разграждат до други молекули само когато растенията претърпят увреждане на тъканите си. След това започва верижна реакция, чрез която се появява индол-3-карбинол.

Броколите съдържат индол-3-карбинол.

Свойства на индол-3-карбинол: защита срещу рак

Както видяхме, експертите казват, че диети, богати на зеленчуци като броколи или зеле, са свързани с по-нисък риск от някои видове рак. По същия начин повечето проучвания показват, че индол-3-карбинолът е основно отговорен за това укрепващо здравето действие.

Следните начини на действие станаха ясни от различни животински и in vitro изследвания на човешки клетки:

 • Елиминира пролиферацията на различни ракови клетъчни линии в тумори на гърдата, ендометриума, простатата и дебелото черво.
 • Той предотвратява спонтанната поява на туморни клетки на определени химикали в гърдата, шийката на матката, стомашно-чревния тракт, черния дроб и белите дробове.
 • Стимулиране на апоптоза или клетъчна смърт е наблюдавано в туморни клетки, третирани с индол-3-карбинол.
 • Той модулира метаболизма на естрогена, което може да намали честотата на хормонално зависими ракови заболявания.

Други дейности и ползи на индол-3-карбинол

Въпреки че голяма част от изследванията, свързани с индол 3 карбинол, имат за цел да открият връзката му с рака, този компонент има други свойства, които не можем да не вземем предвид.

Антиоксидант

Кръстоцветните растения са известни с антиоксидантната си активност, тъй като са богати на компоненти, способни да неутрализират свободните радикали. Това са молекули, които по неконтролиран начин могат да се окажат вредни за нашите клетки.

По този начин, благодарение на тяхното антиоксидантно действие, тези зеленчуци могат да ни помогнат да предотвратим появата на инсулти и невродегенеративни заболявания, наред с други.

Сърдечно-съдов протектор

Това действие се дължи не само на наличието на индол-3-карбинол, но и на сулфорафан. Те предпазват от исхемично увреждане на сърцето, действат противовъзпалително, регулират холестерола в кръвта и могат да намалят смъртността, свързана със сърдечно-съдови заболявания.

Сърце със здравословна храна.

Противовъзпалително действие

Индол-3-карбинолът има отличен противовъзпалителен ефект. Това може да отвори вратата за употребата му като лечение на някои възпалителни заболявания и като превенция на негативните ефекти, които продължаващото възпаление може да причини в телата ни.

Препоръки за консумация и безопасност

Доказано е, че индол-3-карбинолът е безопасен компонент, когато се използват хранителни източници. Ежедневната консумация в разумни количества на растения от семейство Brassica като броколи, къдраво зеле или брюкселско зеле не трябва да причинява противопоказания, освен газовете и проблемите с храносмилането, които някои хора могат да изпитат.

Що се отнася до добавките с индол-3-карбинол, те също са безопасни, ако се спазват препоръчителните дози. Въпреки това, в някои проучвания върху животни са наблюдавани аномалии като проблеми с плодовитостта при мъжете и стимулиращи свойства на определени тумори при специфични условия.

Ето защо е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист, преди да започнете да приемате каквито и да било добавки. Освен това не се препоръчва при бременност, кърмене и при хора, които вече са подложени на лечение за рак.

Индол-3-карбинолът е добър съюзник за нашето здраве

Индол-3-карбинолът е фитохимикал, получен от глюкозинолати, съдържащи се в някои зеленчуци като карфиол, зеле или брюкселско зеле. Изследвани са няколко от полезните му действия за човешкото здраве, сред които се откроява профилактиката срещу някои видове рак, сърдечно-съдови или възпалителни заболявания.

Въпреки че може да се намери под формата на добавка, препоръчително е да добавяме кръстоцветни зеленчуци към ежедневната си диета. За да се възползваме от хранителното богатство на тези съединения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Auborn K et al. Indole-3-carbinol Is a Negative Regulator of Estrogen. Journal of Nutrition. Julio 2003. 133(7 Suppl):2470S-2475S.
 • Jing-Ru W, et al. Indole-3-carbinol as a chemopreventive and anti-cancer agent. Cancer Lett. Abril 2008. 18;262(2):153.
 • Jun J, et al. Indole-3-carbinol inhibits LPS-induced inflammatory response by blocking TRIF-dependent signaling pathway in macrophages. Food and Chemical Toxicology. Julio 2013. Pp 256-261
 • Katz E, et al. Indole-3-carbinol: a plant hormone combatting cancer. Journal List. Junio 2018.
 • Kwang Kim J, Sang Un P. Current results on the biological and pharmacological activities of Indole-3-carbinol. Experimental and Clinical Sciences Journal. 2018.17:181-185.
 • Licznerska B, Baer-Dubowska W. Indole-3-Carbinol and Its Role in Chronic Diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. 2016;928:131-154.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.