Болка в краката в покой: 7 възможни причини и какво да направите за облекчаване

Болката в краката в покой е често срещано състояние, което може да се появи при хора от всички възрасти. За щастие повечето от причините са лесни за лечение. Научете всичко по темата тук!
Болка в краката в покой: 7 възможни причини и какво да направите за облекчаване
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 20 декември, 2022

Болката в краката е често срещана причина за медицинска консултация по целия свят. Може да се появи, докато хората си почиват в леглото или на дивана и дори след физическа активност. Искате ли да разберете какво причинява болка в краката в покой? Прочетете следващите редове.

Краката са изградени от голямо разнообразие от мускули, връзки, сухожилия, нерви и кръвоносни съдове. Те са отговорни за поддържането на тялото и придвижването му. В този смисъл болката в краката в покой може да бъде резултат от увреждане или засягане на някоя от тези анатомични структури.

Като цяло лошото кръвообращение, притискането на нервите и разширените вени са чести причини за дискомфорт в долните крайници. В повечето случаи неразположенията се появяват след няколко часа лежане или повдигане на краката. Ранната професионална оценка помага за прогресивно намаляване на симптомите.

Причини за болката в краката в покой

Болката в краката в покой може да бъде локализирана или разпространена по целия крайник. Често започва като спазми или усещане за тежест, което нараства по интензитет с течение на времето. Освен това често се придружава от други симптоми, които улесняват идентифицирането на основното заболяване.

1. Периферна артериална болест

Нарушеният кръвен поток е една от най-честите причини за болка в краката в покой. При периферно артериално заболяване има дисбаланс между кръвоснабдяването и нуждите на крайниците. Това състояние обикновено е резултат от стесняване на кръвоносните съдове от мастни плаки.

Хората със съдова патология често изпитват спазми в прасците и глезените при ходене. В напредналите случаи болката се засилва и се появява дори когато краката са в покой. Други симптоми, свързани с обструкция на кръвния поток, включват следното:

  • Изтръпване и слабост в краката.
  • Бледност и студенина на кожата.
  • Лъскава и суха кожа.
  • Жълти и дебели нокти.

По същия начин болката може да се появи по всяко време на деня и дори да прекъсне съня. Проучванията потвърждават, че това състояние е по-често при хора между 40 и 60 години, с 6 пъти по-висок риск при пациенти, които пушат.

В случай на болка в покой от исхемичен произход е препоръчително да оставите краката да висят от леглото или да направите няколко крачки в стаята, за да облекчите временно дискомфорта. Медикаментозното лечение включва употребата на аспирин и клопидогрел, както и хирургична реваскуларизация.

приемане на аспирин
Предписването на аспирин при болки в краката в покой е оправдано, когато се потвърди артериален проблем.

2. Причини за болката в краката – венозна недостатъчност

Венозната недостатъчност е заболяване, характеризиращо се със затрудняване на вените да връщат кръвта от краката към сърцето. В повечето случаи венозната дилатация води до разширени вени и промени в цвета на кожата.

Болката обикновено е интензивна и се засилва, когато човек прекарва дълго време седнал или прав. По същия начин пациентите често изпитват изтръпване, крампи, тежест и подуване на краката и глезените. При хронични случаи се наблюдава удебеляване на кожата и склонност към образуване на язви.

Някои проучвания препоръчват да лежите по гръб с повдигнати крака за 30 минути, за да подобрите венозното връщане и да облекчите болката. Освен това трябва да се избягва обездвижването на долните крайници или стоенето прав за продължителни периоди.

Консервативното лечение включва използването на компресионни чорапи и венотонични лекарства. По същия начин склеротерапията и хирургичният подход са опции при напреднали случаи на венозна недостатъчност.

3. Мускулни проблеми

Краката съдържат едни от най-големите и силни мускули в човешкото тяло. Те са подложени на високи нива на стрес при ходене, бягане или упражнения. Поради тази причина болката в краката в покой е често срещана в резултат на увреждане на мускулатурата.

В повечето случаи болката е фокусирана в една точка на крака и се засилва при движение. Интензивната физическа активност често води до малки лезии в мускулната маса, които се проявяват с болка и подуване. Дискомфортът обикновено се появява през нощта или в дните след тренировка.

Теносиновит, тендинит и миозит са други чести причини за болка в краката по време на почивка. Прилагането на студени компреси и използването на противовъзпалителни лекарства обикновено облекчава дискомфорта. Въпреки това, ако болката се влоши или продължи с течение на времето, трябва да се потърси професионална помощ.

4. Причини за болката в краката – седалищна компресия

Притискането на седалищния нерв често причинява болка, изтръпване и мравучкате в гърба, задните части и краката. В този смисъл дисковата херния, фрактурата на таза, спиналната стеноза и някои тумори са чести причини за това състояние.

Болката може да варира от лек дискомфорт в покой до интензивно пулсиране, което затруднява движението. Обикновено се простира от гърба, през бедрото, надолу по прасеца и в стъпалото. Освен това често се среща мускулна слабост в единия или двата крака.

Мерките за облекчаване включват прилагане на топли и студени компреси, избягване на вдигане на тежести и постепенно възобновяване на физическата активност. По същия начин физиотерапията и инфилтрацията с аналгетични лекарства могат да облекчат симптомите.

5. Проблеми със ставите

В някои случаи болката в краката в покой е резултат от възпаление на ставите или артрит. Дискомфортът често е придружен от скованост на засегнатата става и затруднено ходене. Остеоартритът е най-често срещаната форма и се свързва с износването на хрущяла поради стареенето.

По същия начин подаграта и ревматоидният артрит са ставни проблеми, характеризиращи се с болка, подуване и зачервяване. Текущата медицинска оценка и навременното терапевтично проследяване обикновено значително подобряват качеството на живот.

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен, и студените компреси могат да бъдат полезни за облекчаване на болката. Освен това трябва да се избягват прекомерни физически упражнения или задържане на крайника в едно положение твърде дълго. Физикалната терапия е от съществено значение за постепенното възстановяване от заболяването.

6. Причини за болката в краката – растеж на костите

Растежът на костите може да причини дискомфорт в краката на децата и юношите по време на тяхното развитие. В повечето случаи се наблюдава в областта на бедрото, прасеца, коляното и предната част на крака. Засяга 20% от децата между 3 и 10 години.

Болката обикновено се появява в следобедните часове и продължителността й варира от 10 до 30 минути. Епизодите може да са периодични и да се появят отново след няколко седмици. Прилагането на топли компреси и масажен гел или крем върху засегнатата област облекчава дискомфорта.

болка в краката в покой, докато расте
Болките при растеж при деца се считат за нормални. Те се появяват в някои етапи на развитие периодично.

7. Бременност

Болката в краката в покой е често срещан симптом при бременни жени. Това е резултат от увеличаване на кръвния обем на майката поради високи нива на естроген и прогестерон. Като цяло дискомфортът е подобен на този при хора, страдащи от венозна недостатъчност.

От друга страна, увеличаването на размера на матката от втория триместър на бременността може да причини компресия на седалищния нерв. В допълнение, големи съдове като вена кава също могат да бъдат засегнати, което води до подуване и крампи в долните крайници.

Лекарите препоръчват упражнения за разтягане на гръбначния стълб и лежане по гръб с повдигнати долни крайници, за да облекчат болките в краката по време на бременност. Болката и спазмите изчезват няколко дни след раждането.

Кога да потърсите медицинска помощ, ако има болка в краката в покой?

Болката в краката в покой може да бъде причинена от множество състояния. Здравните специалисти имат уникална квалификация да идентифицират основната причина и да осигурят най-подходящото лечение. В допълнение, ранното лечение подобрява прогнозата на индивида и намалява дългосрочния риск.

Ако болката се увеличи по интензитет или се появят други симптоми, трябва да се потърси веднага преглед. Някои предупредителни признаци включват треска, невъзможност за ходене и черно оцветяване на кожата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bolaños I, Chaves A, Gallón L, Morera I, et al. Enfermedad arterial periférica en miembros inferiores. Med. leg. Costa Rica. 2019  Mar;  36( 1 ): 84-90.
  • Leire A. Insuficiencia venosa. Prevención y tratamiento. Farmacia profesional. 2008 Nov; 22(10): 36-40.
  • Reyes-Cadena, A. El niño con dolor de piernas. Acta pediátrica de México. 2016;  37(3): 183-187.
  • Jaque C, Escobar R, Caicedo A, Beytía M, et al . Neuropatía ciática en pediatría: Presentación clínica y seguimiento a largo plazo. Rev. chil. pediatr. 2020  Feb ;  91( 1 ): 85-93.
  • Armas W, Alarcón G, Ocampo F, Arteaga M, et al. Artritis reumatoide, diagnóstico, evolución y tratamiento. Rev Cuba Reumatol. 2019  Dic ;  21( 3 ): e114.
  • Tejada P, Cohen A, Font I, Bermúdez C, et al. Modificaciones fisiológicas del embarazo e implicaciones farmacológicas: maternas, fetales y neonatales. Rev Obstet Ginecol Venez. 2007  Dic ;  67( 4 ): 246-267.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.