Невероятната сила на аспирина

Аспиринът е признат от Световната здравна организация като основно лекарство. Дълго преди това признание вече бе част от комплектите за първа помощ в милиони домове.
Невероятната сила на аспирина

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Какво знаете за невероятната сила на аспирина?

Аспиринът е изключително търсено лечебно вещество по целия свят. Активната съставка, ацетилсалицилова киселина, има противовъзпалителни, аналгетични и антипиретични свойства. Това означава, че силата на аспирина е огромна по отношение на здравето.

Също така, това е евтино и свободно продавано лекарство, за което не се изисква рецепта. Въпреки това, силата на аспирина може да бъде по-голяма, отколкото си мислите.

Много хора от всички възрасти използват аспирин за справяне с главоболие или мускулна болка, причинена от тревожност или стрес. Освен това, той действа за успокояване на някои заболявания и облекчава треската и други симптоми на грип. Това е едно от най-често използваните лекарства от както е изобретено още преди 120 години.

През последните няколко десетилетия хората го използват за предотвратяване и лечение на сърдечно-съдови и мозъчни проблеми. Също така, аспиринът помага да се предотврати образуването на съсиреци, които могат да причинят инфаркт, тъй като той инхибира натрупването на тромбоцитите в кръвоносните съдове.

Има много приложения на това лекарство. Наред с другото, аспиринът се използва и като част от антиревматични лечения, като облекчава болката, причинена от артрит, лупус и псориатичен артрит. Научете повече в тази статия.

Невероятната сила на аспирина: мощен аналгетик

Невероятната сила на аспирина

В правилната доза, силата на аспирина може да предотврати спонтанни аборти при пациенти със синдром на Хюз. Също така, той помага за лечение на камъни в жлъчката, контролира чернодробните тумори и намалява риска от захарен диабет. В допълнение, той действа добре при редки болести като болестта на Кавазаки.

Освен това, аспиринът има много локални приложения. Можете да го използвате за лечение на пърхот, херпес, слънчево изгаряне и ухапвания от насекоми. Той може дори да служи като основа за създаване на домашно приготвени козметични продукти за устните, лицето, косата и краката.

В дома си можете да го използвате, за да премахнете петна от пот от дрехите. Всичко, което трябва да направите, е да разтворите няколко хапчета във вода и да накиснете дрехата. Освен това, той също така помага, за да запазим цветята живи за по-дълго.

Какво трябва да знам за него? Контролиране на силата на аспирина

аспирин

Аспирин не трябва да се приема по време на бременност, по време на някакво друго лечение или в комбинация с други лекарства или алкохол. Важно е да се знае, че това увеличава риска от кръвоизлив и анемия с повече от 30%.

Аспиринът е забранен за хора с язви, особено стомашни или в очите. Киселината, която той съдържа, може да влоши проблема.

Лекарите препоръчват да го приемате с храна. Трябва да го приемате само на всеки четири до шест часа, за три или четири дни, но не повече. Това е добър съвет, ако имате грип, треска или просто не се чувствате добре.

При високи дози аспиринът може да предизвика шум в ушите, стомашни болки и синдром на Рей при деца под 10 години. Въпреки че намалява риска от развитие на рак, не трябва да приемате непрекъснато аспирин. Ако имате сърдечни проблеми, вашият лекар може да препоръча да приемате малки дневни дози аспирин.

Неговите антикоагулантни и противовъзпалителни свойства помагат за борба с болестта на Алцхаймер (действа като невропротектор) и СПИН (забавя ХИВ).

Невероятната сила на аспирина – странични ефекти от приема на лекарството

аспирин таблетки

Въпреки че аспиринът има много ползи за здравето, има въпроси относно честото му използване и страничните ефекти. На първо място, ацетилсалициловата киселина може да причини вътрешни или мозъчни кръвоизливи.

Много учени спорят дали това лекарство трябва да се предписва единствено на хора с висок риск от сърдечни проблеми или само на здрави възрастни.

Неправилното използване на аспирин може да доведе до повече проблеми, отколкото може да реши, поради което е важно да го вземете само след като лекарят ви го одобри.

Форми на аспирин

Байер (Bayer Laboratories) отговаря за производството на аспирин в световен мащаб в различни форми:

  • Таблетки. Можете да го приемате с или без вода, за разлика от разтворимите таблетки, които трябва да се разтворят първо.
  • Разтваряне на таблетки с витамин С за борба със симптомите на настинка.
  • Други форми на аспирин са аспирин за дъвчене , който има вкус на портокал.
  • Комплексният аспирин съдържа допълнителни съставки, които помагат при грип и простуда.

Във всичките си форми, ефектът му е незабавен и продължава до 24 часа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.