Изтръпване на ставите: причини и възможни лечения

Изтръпването на ставите е често срещано и обикновено е временно състояние, което може да възникне вследствие на различни причини. Независимо от това то може да стане хронично. Тук ще ви покажем кои са причините и ще ви предложим варианти за предотвратяване на проблемите със ставите.
Изтръпване на ставите: причини и възможни лечения

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Усещането за изтръпване на ставите може да ви разтревожи. При някои хора се случва често при ставане от сън. Други обаче имат това усещане постоянно. Понякога изтръпването не е свързано със сковаването на ставите вследствие на неправилна стойка на тялото. В действителност има други възможни причини.

Какво представляват ставите?

Ставата е мястото, в което се съединяват краищата на две или повече кости, или кост и хрущял. Те позволяват на тялото ви да се движи. По принцип те позволяват на ръцете, краката и гърба ви да се сгъват и обръщат.

Между костите, формиращи ставата, има еластична, гъвкава тъкан: ставен хрущял. Хрущялът предотвратява триенето между костите, действайки като буфер или подложка.

Ставата е заобиколена от “ставна капсула”, която поддържа цялата система. От своя страна, връзките, които предпазват ставите ви от увреждания, поддържат тази система.

Защо се получава изтръпване на ставите?

Защо се получава изтръпване на ставите?

Съществуват множество заболявания и проблеми, които могат да засегнат ставите. Един от първите симптоми често е изтръпването на ставите. То може да възникне в ръцете, краката, ходилата и китките.

Понякога този симптом идва и си отива без видима причина. В такъв случай тялото ви вероятно е разрешило проблема само. Но когато имате хронична изтръпналост в ставите, трябва да потърсите лекарска помощ.

Заболявания и здравословни проблеми, които предизвикват изтръпване на ставите

Най-честите са:

Ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит
 • Ревматоидният артрит е възпаление на ставата. То може да повлияе на множество различни стави. По принцип засяга пръстите, ръцете и коленете.
 • Обикновено възниква на възраст от 30 до 60 години и е по-често срещан при жените, отколкото при мъжете. Може да се появи при хора от всякаква раса и от всяка националност.
 • Хората, страдащи от ревматоиден артрит, имат намалена подвижност. След изтръпването се появява още по-остра болка.
 • То се появява при натрупване на калциеви отлагания в ставата. Тогава възниква изтръпването на ставите и отслабването на хрущяла, който се разрушава постепенно и води до влошаване на болката.
 • Наблюдава се най-често в китките, пръстите и коленете, макар че може да засегне и други стави. Това заболяване е свързано с остеоартрита и нарушенията на щитовидната жлеза.
 • Болезнено е, но не разрушава ставата.

Остеомиелитът предизвиква изтръпване на ставите

Остеомиелитът е инфекция на костите, причинена от бактерии или гъбички. Микробите достигат до костите през кръвния поток и ако се установят в ставата, я увреждат.

Първият симптом е изтръпването на ставите, но по-късно болката се усилва. Може да лекувате остеомиелита с антибиотици, а той засяга както деца, така и възрастни.

Лупус

 • Лупусът е автоимунно заболяване. Вместо да върши функцията си да защитава тялото ви, имунната система атакува здравата тъкан. Тази болест може да увреди различни части на тялото ви.
 • Изтръпването на ставите е знак, че лупусът засяга костите или хрущяла.
 • По същество няма лек за лупус, но може да го държите под контрол.

Съвети за предотвратяване на ставните заболявания

Съвети за предотвратяване на ставните заболявания

Начинът ви на хранене е много важен. Някои храни могат да дадат на тялото ви хранителните вещества, от които се нуждае за предотвратяване на болката в ставите и за превенция на болестите и смущенията, които я причиняват.

 • Омега-3 мастните киселини са много ефикасни, тъй като намаляват възпалението и забавят разпадането на ставния хрущял. Мазната риба и лененото семе са с високо съдържание на омега-3. Можете също да ги приемате под формата на хранителна добавка.
 • Целината е диуретик и съдържа антиоксиданти. Препоръчва се, ако искате да детоксикирате и реминализирате тялото си. Задължително трябва да я включите в диетата си, като може да я добавите в салатите, смутитата или чайовете си.
 • Копривата има детоксикиращи свойства, както и способността да помогне за облекчаване симптомите на артрит. Може да я ядете или да я нанасяте върху болната става, като я смесите с други билки и алкохол.
 • Джинджифилът има мощно противовъзпалително и обезболяващо действие. Може да го консумирате под формата на чай или да добавяте настърган джинджифил към ястията си.

Следването на здравословна диета е винаги полезно за предотвратяване на заболяванията. Не забравяйте обаче, че само лекарите могат да диагностицират причината за изтръпване на ставите. Затова ви препоръчваме да посетите специалист, ако симптомът не изчезне.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Simopoulos, A. P. (2008). The Importance of the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases. Experimental Biology and Medicine. https://doi.org/10.3181/0711-MR-311
 • Ginger. (2010). In Botanical Medicine for Women’s Health. https://doi.org/10.1111/ijfs.12940
 • Altman, R. D., & Marcussen, K. C. (2001). Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis and Rheumatism. https://doi.org/10.1002/1529-0131(200111)44:11<2531::AID-ART433>3.0.CO;2-J

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.