Може ли ревматоидният артрит да засегне белите дробове?

Ревматоидният артрит може да засегне белите дробове, защото е системно заболяване, което означава, че може да засегне всеки орган. Но основно уврежда ставите.
Може ли ревматоидният артрит да засегне белите дробове?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 22 октомври, 2022

Ревматоидният артрит е възпалително заболяване, което обикновено засяга ставите и от него страда 1% от населението на света. Въпреки това, ревматоидният артрит може да засегне и белите дробове пряко и непряко.

До 50% от пациентите с ревматоиден артрит показват извънставни нарушения, като нарушения в сърцето, белите дробове, бъбреците, кръвта и дори нервната система.

В тази статия ще обясним как ревматоидният артрит може да засегне белите дробове, симптомите, които предизвиква, и лечението му.

Какво представлява ревматоидният артрит?

Ревматоидният артрит е хронично възпалително автоимунно заболяване. Склонно е да се появява на всяка възраст, но е по-често на средна възраст, между 40-50 години и при жени.

Това е автоимунно заболяване, защото тялото ни губи толерантност към собствените ни тъкани и ги атакува като чужди, което води до увреждането им. Това технически се изразява в появата на автоантигени – нашите тъкани – които се атакуват от автоантитела – защитни клетки, които атакуват собствените ни клетки.

Ревматоидният артрит е системно заболяване, способно да засегне всеки орган, който експресира автоантигени.

Въпреки че може да засегне всеки орган, ревматоидният артрит засяга предимно ставите, по-специално тяхната синовиална мембрана. Това е слой, който обгръща ставата и я подхранва, тъй като вътре в ставата няма кръвоносни съдове, които да осигуряват хранителни вещества.

Поради атаката на нашата имунна система, синовиалната мембрана става хронично възпалена и разрушава ставния хрущял. Ако не се лекува, може да доведе до разрушаване на костите.

Може ли ревматоидният артрит да засегне белите дробове?

бели дробове

Ревматоидният артрит може да засегне всяка структура, която изгражда белия дроб: плеврата, дихателните пътища, кръвоносните съдове, дихателните мускули и самия бял дроб.

Процесът, при който възниква засягането на белите дробове, е неизвестен. Въпреки това могат да бъдат включени редица фактори като например:

  • Генетичното предразположение на човека.
  • Имунологични промени, които настъпват в тялото.
  • Фактори на околната среда като тютюнопушене. Например мъже на възраст между 50-70 години с по-активен ревматоиден артрит и история на тютюнопушене са по-склонни да развият белодробни проблеми.

Белодробните проблеми при ревматоиден артрит може да възникнат по различни начини, както ще видим по-долу.

Интерстициална белодробна болест или ILD

Най-честата форма на представяне на ревматоиден артрит (RA) в белите дробове е интерстициалната белодробна болест (ILD). Изчислено е, че при пациенти с ревматоиден артрит до 58% може да имат ИББ.

Белият дроб при здрав човек е еластичен, за да позволява разширяване всеки път, когато човек вдишва въздух. При ИББ обаче белият дроб се възпалява и фиброзира, което води до загуба на еластичност. Това го прави неспособен да се разширява правилно и пациентът не може да диша добре.

В допълнение, ILD може да увреди близките структури, като дихателни пътища и кръвоносни съдове, допълнително влошавайки симптомите на задушаване на пациента.

Белодробна хипертония

Това състояние е по-често от очакваното и се среща при 30% от пациентите с RA. Обикновено протича безсимптомно и е следствие от прогресията на ИББ.

При нормални условия дясната страна на сърцето изпомпва кръв през белите дробове, откъдето поема кислород. След това кръвта се връща в лявата страна на сърцето, откъдето се насочва към останалата част от тялото.

Поради ИББ белите дробове стават все по-твърди, което води до запушване на белодробните съдове и невъзможност да пренасят много кръв. Когато това се случи, налягането се натрупва, причинявайки белодробна хипертония.

Белодробно заболяване, предизвикано от лечение на РА

Много от лекарствата, използвани при ревматоиден артрит, са свързани с белодробно увреждане като неблагоприятен ефект. Този неблагоприятен ефект се наблюдава особено при употребата на метотрексат, който е имуномодулатор и противовъзпалително средство. Тези лекарства причиняват фиброза на белите дробове.

Болестта на плеврата и ревматоидният артрит

Плеврата представлява два слоя, които обвиват белия дроб и го отделят от другите тъкани. Плевралното засягане е честа проява на белодробно заболяване при РА. Според проучване на РА и връзката му с белите дробове, проведено през 2008 г.:

„Разпространението на плевралното засягане се оценява на 5%, въпреки че само 20% от пациентите имат симптоми, свързани с плеврално заболяване, а 40% до 75% плеврално засягане е докладвано при серия от аутопсии.“

Това засягане кара плеврата да се пълни непрекъснато с течност и тя трябва да бъде дренирана; т.е. трябва да се постави тръба, свързваща външната страна с плеврата, за да се отстрани течността.

Ревматоидни възли

В белите дробове могат да се образуват малки бучки, известни като белодробни ревматоидни възли. Белодробните възли обикновено нямат признаци или симптоми и не представляват риск от рак на белия дроб.

Въпреки това, в някои случаи могат да се развият кухини в рамките на възела, който може да се инфектира и да влезе в контакт с други тъкани, разпространявайки инфекция.

Дихателни фпътища

Въздушните канали, през които въздухът влиза и излиза, т.е. бронхи, бронхиоли и алвеоларни торбички, могат също да бъдат засегнати. Имунната система непрекъснато ги атакува, карайки ги да се удебеляват и запушват, блокирайки преминаването на въздуха.

Диагностика и лечение на ревматоиден артрит

Ако имате ревматоиден артрит и имате респираторни симптоми, трябва да посетите вашия лекар. Пример за тези симптоми може да бъде задухът, който не може да бъде обяснен с друга причина.

Диагнозата се основава основно на образни изследвания, клинична история, тестове на дихателната функция и биопсия – малка част от белия дроб се изследва под микроскоп.

Лечението на белодробното засягане е чрез продължително лечение на ревматоидния артрит. Въпреки това, ако белодробното засягане е причинено от определено лекарство, то трябва да бъде спряно и заменено с такова, което не причинява белодробна токсичност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Castellanos-Gutiérrez, M. Á., Maestre-Serrano, R., & Santiago-Henríquez, E. (2019). Pulmonary manifestations of rheumatoid arthritis: cor pulmonale. Revista Colombiana de Reumatologia, 26(2), 129–131. https://doi.org/10.1016/j.rcreu.2018.03.002
  • Metotrexato: toxicidad pulmonar, hepática y hematológica. (n.d.). Retrieved April 15, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2016000300005
  • Gilberto González Velásquez, E. (2008). Artritis reumatoide y pulmón (Vol. 67, Issue 2). www.medigraphic.com
  • Rojas-Serrano, J., Mejía, M., & Gaxiola, M. (2012). Enfermedad pulmonar intersticial asociada a la artritis reumatoide. Revista de Investigación Clínica64(6), 558-566.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.