Колко време отнема лечението на тендинит?

Излекуването от тендинит не е невъзможно, но ситуацията може да се усложни, ако не се вземат подходящи мерки за облекчаване на сухожилието. Ключова роля играе почивката и рехабилитацията.
Колко време отнема лечението на тендинит?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 01 ноември, 2022

Лечението на тендинит може да отнеме значително време. Това заболяване представлява възпаление на сухожилието, което причинява подуване и болка, така че се нуждае от процес на възстановяване, който може да изисква рехабилитация . Симптомите, които причинява, обикновено са много досадни и влошават качеството на живот на страдащия. Най-лошото е, че в някои случаи става хронично и повтарящо се.

Изчислено е, че между 60 и 70% от хората са имали тендинит в даден момент от живота си. Основната причина е прекомерното натоварване на сухожилията, така че спортистите са най-предразположени към проблема. Въпреки че може да засегне всяко сухожилие, най-често се среща в раменете, лактите, китките, коленете и петите.

Симптоми на тендинит

Сухожилията са фиброзни структури, които свързват мускула с костта. Тяхната основна функция е да свързват, да допринасят за движението и да осигуряват гъвкавост. Тендинитът е остър възпалителен процес, който причинява структурни промени в сухожилието.

Основният симптом на тендинит е болка, която има тенденция да се влошава при движение, но характеристиките на болката ще зависят от засегнатата област. В допълнение, лицата могат да съобщават за някоя от следните клинични прояви:

 • Трудност при извършване на определени движения.
 • Хрущене на ставата.
 • Подуване на засегнатата област, понякога с топлина и зачервяване.
 • Издуване на сухожилието.

Причини

Тендинитът възниква от мускулно претоварване или нараняване. Възрастта също оказва влияние, тъй като сухожилията губят еластичност с напредване на възрастта и понякога  дегенерират. Има и някои патологии, които причиняват този вид възпаление, като артрит и диабет.

В много случаи този проблем се дължи на спортни практики или физически дейности, извършвани неадекватно. Ако някои мускули са по-укрепнали от други, това води до отслабване на сухожилията. Дейности, които изискват повтарящи се движения, също повишават риска от възпаление.

тендинит - лечение

Прекомерната работа в офиса причинява тендинит на китките.

Най-честите видове тендинит

Тази патология не винаги се проявява по един и същи начин. По същия начин всяко място на засягане има характеристиките, които го правят специфично с определени признаци и симптоми. Най-честите видове тендинит са следните:

 • Петата: засяга по-специално ахилесовото сухожилие, което свързва задната част на крака с петната кост. Всеки може да страда от него и причинява силна болка при стоене на пръсти или ходене.
 • Ръка: Основната му характеристика е силната болка, която възниква при отваряне и затваряне на ръката . Типично е за тези, които извършват определени дейности с горните крайници като катерене.
 • Китка: усеща се като болка в ръцете или китките, обикновено излъчваща се към предмишницата. В днешно време се появява много често поради непрекъснатото използване на клавиатури и мишки.
 • Лакът: появява се при хора, които трябва да упражняват много сила с ръцете си, като например тенисисти. Проявява се като силна болка в предната или задната част на лакътя.
 • Рамо: води до болка при движение на ръцете. Много често се среща при хора над 40-годишна възраст и при тези, които практикуват много упражнения, които компрометират тази област.

Общи мерки за лечение на тендинит

Въпреки че специфичното лечение ще зависи от всеки отделен случай, има някои общи мерки, които всеки може да приложи, за да излекува бързо тендинит. Препоръките трябва да се спазват поне 3 дни за контролиране на симптомите и са както следва:

 • Почивка: това е най-важната мярка. Ключът е да избягвате извършването на дейностите, които са причинили нараняването, и да намалите движението на засегнатия мускул.
 • Студ: поставянето на лед върху засегнатата област за 20 минути на всеки 3 часа ще помогне за намаляване на възпалението. Не забравяйте да поставите кърпа между леда и кожата, за да избегнете изгаряния.
 • Компресия: друга препоръка за лечение на тендинит е компресирането на региона. Компресивната превръзка би била идеална, тъй като помага да се намали движението на областта.
 • Повдигане: засегнатият крайник трябва да се държи повдигнат, когато лежите, за да се намалят възпалението и болката.

Колко време отнема лечението на тендинит?

Не е възможно да се каже точно колко време е необходимо за излекуване на тендинит. Това зависи от засегнатата област, тежестта на тази аномалия и грижите, положени за нейното преодоляване. В никакъв случай не се възстановява спонтанно.

Лекият тендинит обикновено се преодолява в рамките на два до три дни след посиещение и спазване съветите на лекар. Най-честата препоръка е да държите засегнатата област неподвижна и да прилагате лед за 20 минути на всеки три часа. Понякога се предписват аналгетици, ако болката е трудно поносима, както и повдигането на засегнатия крайник в легнало положение.

Кога да отида на лекар?

В случай на много силна болка и възпаление, без ремисия в следващите три дни или с наличие на пукане в ставата, е важно да отидете на лекар. Възможно е да са необходими инжекции, наречени инфилтрации, или да е възникнало някакво усложнение, което води до оценка на опцията за хирургическа намеса.

Тежестта на тендинита може да отнеме няколко седмици и дори месеци, за да се излекува. Определящ фактор е грижата, която се прилага. Почивката на засегнатата област е от съществено значение, но също така е препоръчително да правите леки движения, така че сухожилието да не стане твърде твърдо.

Физиотерапията е една от техниките, използвани в рехабилитацията на тендинит.

Как да се предотврати тендинит?

Както вече споменахме, тендинитът се причинява от повтарящи се движения по време на работа или от упражнения с висока интензивност. За щастие има препоръки, които могат да се следват, за да се избегне появата на този проблем, сред които са следните:

 • Загрейте мускулите преди тренировка.
 • Разтягайте се често.
 • Носете удобни обувки, когато тренирате.
 • Правете почивки, когато тренирате.
 • Постоянно сменяйте позицията си по време на работа.
 • Поставете клавиатурата и екрана на компютъра в удобна позиция.
 • Заемете правилна поза, когато седите.
 • Тренирайте с правилна техника.

Лечението на тендинит е дълга задача

Много е важно тендинитът да се излекува напълно, тъй като ако не го направите, може да доведе до дългосрочни проблеми. Ако възпалението продължава дълго време, съществува риск от нови наранявания и дори може да се стигне до разкъсване на сухожилието.

След възстановяване ще е необходимо да се вземат необходимите мерки, за да се предотврати повторното възпаление на сухожилието. Сред най-честите препоръки са да загрявате преди всяка спортна дейност и да се натоварват всички мускули, за да се увеличи силата и гъвкавостта.

Добре е да избягвате повтарящи се движения, които могат да претоварят мускулите . Ако се извършват тези видове действия, било то за физическа дейност или за работа, препоръчително е да се въведат периоди за почивка и възстановяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • MosteiroF, Domínguez R. Efectos del entrenamiento con sobrecargas isoinerciales sobre la función muscular. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y del Deporte. 2017; (68).
 • Oñate A. Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano. Revista Iberoamericana de Cirugía de la Mano. 2010; 38(02): 185-189.
 • Martínez M, Peña A. Tratamiento de tendinitis y bursitis calcificadas subacromiodeltoideas con ondas de choque. Rehabilitación (Madr., Ed. impr.) 2005: 2-7.
 • Pascual C, Moreno V, Rodríguez J. Epidemiología de las lesiones deportivas. Fisioterapia. 2008; 30(1): 40-48.
 • Pagán E, Poveda M, Peral B, Lozano C. A quién afecta realmente el codo de tenista: Revisión. Cuestiones de fisioterapia: revista universitaria de información e investigación en Fisioterapia. 2012; 41(3): 207-214.
 • Marzoa, I. Ferreiro, et al. Tratamiento rehabilitador del hombro doloroso. Rehabilitación. 2015; 39(3): 113-120.
 • Sanabria N, Osorio A. Biomecánica del hombro y bases fisiológicas de los ejercicios de Codman. Ces medicina. 2013; 27(2): 205-218.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.