Шест домашни средства за пречистване на артериалните стени

· 11.04.2019
Ако почиствате артериалните си стени с тези натурални средства ще подобрите и здравето на сърцето си и ще избегнете усложнения, които биха влошили качеството ви на живот.

Ако си мислите, че не е необходимо да пречиствате артериалните стени  – грешите. Запушването на артериите излага здравето ви на сериозен риск, тъй като може да доведе до заболявания на сърдечно-съдовата система.

Ако консумирате полиненаситени мазнини и водите уседнал начин на живот, по артериалните стени ще се натрупат холестерол и кръвосъсиреци. А това може да наруши и ограничи кръвоснабдяването на сърцето ви.

Последиците от това са прогресивни и бавни. Ако не бъдат взети необходимите мерки, този проблем може да се окаже фатален.

Част от заболяванията, които може да предизвика запушването на артериалните съдове, са:

Добрата новина е, че има храни спомагащи пречистването на артериалните съдове.

Така кръвта би могла да се движи свободно в организма, снабдявайки го с кислород, антиоксиданти и хранителни вещества, за да протичат нормално всички основни функции.

Въпреки че има лекарства за почистване на артериите, ви съветваме да използвате натурални средства, тъй като са по-евтини и лесни за набавяне. Освен това детоксикират организма по безопасен начин и драстично променят качеството ви на живот

Как да пречистите артериалните стени

1.Яжте чесънЗапушването на артерии може сериозно да застраши здравето ви.

Чесънът съдържа различни антиоксиданти понижаващи нивото на лошия холестерол (LDL) в артериите и повишаващи това на добрия холестерол (HDL).

Високо му съдържание на витамин В намалява втвърдяването на кръвоносните съдове, предотвратявайки по този начин появата на съсиреци и тромби.

Едно от препоръчваните натурални средства за пречистване на артериалните стени е изяждането на една скилидка чесън на гладно, като лекарство. Това е семпъл и ефикасен начин за почистване на артериалните съдове.

Можете да го съчетаете с други лечебни храни за засилване на действието му:

Съставки

  • 1 скилидка чесън
  • Сока на 1 лимон
  • 1 чаша вода (250 мл)

Начин на приготвяне

  1. Добавете чесъна и лимоновия сок към чаша вряла вода и изчакайте да изстине.
  2. След това съхранявайте сместа три дни в хладилник, прецедете я и отново я поставете в хладилника.
  3. Вземайте по една супена лъжица от сместа преди хранене в продължение на четиридесет дена, веднъж годишно.

Прочетете и: Чеснова супа за здраво сърце

2.Рецепти с ябълки

Ябълките съдържат фибри понижаващи холестерола, както и флавоноиди намаляващи риска от сърдечен удар с 50%

Съветваме ви да хапвате ябълки в сурово състояние, но освен това ще ви дадем и две рецепти с този плод за почистване на артериалните стени.

Ябълково смути

Продукти

  • 2 ябълки (200 г)
  • 3 моркова

Начин на приготвяне и консумация

  1. Пасирайте две ябълки и три моркова докато получите хомогенна напитка.
  2. Съхранявайте смутито в хладилник. Пийте по една чаша от напитката на гладно в продължение на седмица.

Рецепта с ябълков оцет

Продукти

  • ½ чаша ябълков оцет (125 мл)
  • 1 скилидка чесън

Начин на приготвяне и консумация

  1. Смесете половин чаша ябълков оцет с една скилидка чесън.
  2. Пийте сместа преди закуска за седмица, като след това изпивате по една чаша вода (200 мл).

3.Сок от нар

Нарът е плод богат на антиоксиданти и полифеноли. Ето защо е едно от най-добрите средства за пречистване на артериалните стени и за понижаване на холестерола.

За да се възползвате от качествата му и да подобрите кръвообращението си, ви съветваме да консумирате плода директно или под формата на сок. Яжте нар в продължение на седмица, за предпочитане на гладно.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 невероятни ползи на сока от нар

4.Куркума против запушени артерииКуркумата спомага пречистването на артериалните стени.

Куркумата е подправка, ценена високо заради вкуса и лечебните си качества. Тя стимулира образуването на жлъчка, абсорбираща и преработваща мазнините.

Куркумата е известна и със способността си да понижава нивото на холестерола в кръвта, понижавайки риска от инсулт и атеросклероза. Най-добрият начин за консумацията й е в натурално състояние като подправка за риба, зеленчуци, месо и други видове храна.

Освен това можете да си приготвите и следната рецепта:

Продукти

Начин на приготвяне и консумация

  1. Прибавете една чаена лъжичка куркума към чаша растително мляко и го подсладете с мед.
  2. Разбъркайте добре съставките. Пийте веднъж или два пъти дневно напитката след хранене.

5.Яжте риба два пъти седмично

Включете в менюто си студеноводните риби, защото са отличен източник на омега-3 мастни киселини. Консумацията им спомага понижаването на холестерола и се грижи за здравето на сърцето.

Препоръчваме ви да похапвате сардини, аншоа, сьомга, скумрия и херинга. Съчетаването им с броколи или манголд ще подобри качеството ви на живот.

6.Джинджифилът е суперхрана, грижеща се за сърцето

Джинджифилът е корен, широко използват в азиатската медицина както и като подправка. Антиоксидантните му качества спомагат премахването на токсините от артериите.

Характерните му вкус и аромат подчертават ястията, така че можете да го използвате като подправка и лечебно средство едновременно. Ако искате да засилите действието му ви съветваме да си приготвите чай от джинджифил.

Продукти

  • 1 чаша вода (250 мл)
  • 1 супена лъжица джинджифил (5 г)
  • 2 чаени лъжички мед (15 г)

Начин на приготвяне и консумация

  1. Затоплете водата заедно с джинджифила.
  2. Оставете чаят да се запари няколко минути и го подсладете с лъжичка мед.
  3. Пийте го преди лягане в продължение на седмица.

Ако искате да се погрижите за здравето на сърцето си не пушете и спортувайте поне половин час всеки ден. И не забравяйте за плодовете и зеленчуците – направете ги постоянна част от менюто си!

  • LABORLAB. (2013). COLESTEROL. https://doi.org/10.1046/j.1365-2168.1999.01156.x
  • Argüeso Armesto, R., Díaz Díaz, J., Díaz Peromingo, J., Rodríguez González, A., Castro Mao, M., & Diz-Lois, F. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Sociedade Galega de Medicina Interna.
  • Molina, M. T., Vázquez, C. M., & Ruiz Gutiérrez, V. (1991). Metabolismo del colesterol. Su regulación a nivel hepático e intestinal. Grasas y Aceites. https://doi.org/10.3989/gya.1991.v42.i4.1237