17 причини за подуване на ръцете и краката и как да го лекуваме

Подуването на ръцете и краката не трябва да бъде причина за безпокойство като цяло, освен ако не се появи внезапно и не е придружено от други симптоми.
17 причини за подуване на ръцете и краката и как да го лекуваме

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

За въпросното подуване на ръцете и краката може да има различни причини. Понякога е свързано с кръвообращението, друг път със задържане на течности или с фактори като движение и стойка.

Най-често проблемът изчезва след определен период от време. Когато това не се случи и симптомът продължава, е възможно зад него да стои по-сложен здравословен проблем.

Всъщност това състояние може да бъде предупредителен знак за сериозни патологии, като сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност. Ето защо подуването на ръцете и краката не трябва да се пренебрегва, ако стане хронично.

Най-честите причини за подуване на ръцете и краката

Важно е да бъдете внимателни към развитието на симптома и да се консултирате с лекар, ако е силно изразен или остане дълго време. Нека видим какви са основните причини за това състояние.

1. Липса на физическа активност

Недостатъчната физическа активност води до по-бавна циркулация. Това от своя страна затруднява изтичането на кръв от ръцете или краката към сърцето. Последица от това е подуване на крайниците.

2. Подуване на ръцете и краката: Дълги пътувания

Това е друга причина за подуване на ръцете и краката, която е свързана с предишната точка. При дълги пътувания човек обикновено остава седнал.

Тази поза води до натрупване на кръв в краката. Освен това увеличава риска от тромбоза.

3. Бременност

Много често по време на бременност има подуване на ръцете и краката. Обикновено е по-забележимо в долните крайници и отоците са леки.

Това е така, защото тялото задържа повече течности и произвежда повече кръв и различни течности. Това се забелязва след петия месец и особено през нощта.

Причини за подуване на ръцете и краката
Отокът по време на бременност се дължи на физическите и метаболитни промени на бременността. Трябва да се следи, за да се изключат хипертонични разстройства.

4. Подуване на ръцете и краката: Консумация на алкохол

Консумацията на алкохол кара тялото да задържа повече течности и причинява подуване на краката. Понякога и на ръцете.

То обикновено изчезва в рамките на няколко часа. Ако се появява много често, това е признак на прекомерна консумация или проблем с черния дроб, бъбреците или сърцето, произтичащ от алкохолизъм.

5. Високите температури като причина за възпаление на ръцете и краката.

Високите температури причиняват разширяване на кръвоносните съдове и концентриране на по-голямо количество кръв в крайниците. Ефектът е подуване на ръцете и краката. Ако вените не могат да пренасят кръв обратно към сърцето, се забелязва значително подуване на глезените.

6. Нараняване

Нараняванията на крайниците причиняват подуване в засегнатата област. Навяхвания, разтягания или фрактури причиняват прилив на кръв към мястото, където е настъпила травмата. Ефектът е подуване, заедно с болка.

7. Медикаменти

Сред страничните ефекти на някои лекарства е подуването на ръцете и краката. Лекарствата, които обикновено го причиняват, са тези, съдържащи хормони, стероиди, антидепресанти, НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), антидиабетици и АСЕ инхибитори (инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим).

8. Подуване на ръцете: Оток

Отокът възниква, когато излишната течност се задържа в част от тялото. Незабавният ефект е подуване на зоната.

Обикновено има основна причина. Но има и случаи на идиопатичен точков оток.

9. Лимфедем

Лимфедемът е подуване, причинено от запушване на лимфната система. Предполага се, че лимфните възли имат някакво увреждане или са били отстранени по някаква причина, което води до прекъсване на лимфния поток.

10. Инфекции

Инфекциите също са възможна причина за подуване на ръцете и краката. Може да се случи да има рана, ухапване или изгаряне и мястото да се зарази.

11. Подуване на ръцете и краката: Лоша циркулация поради атеросклероза

Лошата циркулация поради атеросклероза се получава, когато артериите станат по-твърди и следователно по-малко гъвкави. При тези условия сърцето трябва да помпи по-силно, за да пренася кръвта по тялото.

12. Диабет и неговото възпалително действие върху ръцете и краката

Диабетът често причинява възпаление, особено в краката. Въпреки това, може да се появи и в ръцете.

Това се случва, когато нивата на глюкозата не се контролират и водят до лошо кръвообращение. Често подуването е придружено от зачервяване на пръстите.

13. Венозна недостатъчност

Венозната недостатъчност възниква, когато клапите във вените не функционират правилно. Както в други случаи, вените не успяват да пренасят кръвта, която получават обратно към сърцето. По-често се среща при хора с наднормено тегло и възрастни хора.

14. Кръвен съсирек

Кръвен съсирек се образува, когато кръвта премине от течно в твърдо състояние. Той може частично или напълно да блокира притока на кръв и е животозастрашаващ.

Запушването причинява подуване, което обикновено се появява в краката или стъпалата. Но може да се образува във всяка област на кръвоносната система; включително сърцето.

15. Подуване на ръцете и краката: Бъбречна недостатъчност

Бъбречната недостатъчност е заболяване, което възниква, когато бъбреците не функционират правилно. Води до това, че телесните течности не се отделят правилно чрез урината. Това причинява подуване на ръцете и краката. Лицето също става подуто.

16. Чернодробна недостатъчност

Чернодробната недостатъчност представлява намаляване на чернодробната функция. Това води до намаляване на албумина, протеин в кръвта. Помага за балансиране на плазмата. Когато намалява, причинява подуване на ръцете и краката.

17. Сърдечна недостатъчност

Ако сърцето не е достатъчно силно, за да изпомпва кръвта, се развива състояние, известно като сърдечна недостатъчност. При тези състояния кръвта може да се натрупва в ръцете и краката, което води до подуване. Има и усещане за натиск в гърдите, задух и прекомерна умора.

Преглед на пациент
Сърдечните проблеми променят циркулацията и могат да доведат до оток на крайниците.

Как да лекуваме подуване на ръцете и краката?

Лечението ще зависи от причините. Когато факторът, който генерира този симптом, е липсата на движение или натрупването на течности, препоръчва се повдигане на ръцете и краката за половин час, като се повтаря веднъж или два пъти на ден.

По отношение на другите причини, действията, които трябва да бъдат извършени, са следните:

 • Бременност: не стойте прави продължително време, носете удобни обувки и наложете студен компрес върху засегнатата област.
 • Консумация на алкохол: увеличете приема на вода, повдигнете краката или ги поставете в студена вода.
 • Високи температури: потопете краката в студена вода, пийте повече вода, разходете се и повдигнете краката за няколко минути.
 • Нараняване: обичайният протокол е да се използва почивка, лед, компресия и повдигане.
 • Употреба на лекарства: говорете с лекаря, за да намерите заместители на лекарствата.
 • Оток: намалете приема на сол, повдигнете краката и носете компресионни чорапи.
 • Лимфедем: щадящи упражнения, компресия, лимфен дренажен масаж, комплексна деконгестивна терапия.
 • Инфекции: лекувайте леки инфекции с антисептици. Консултирайте се с лекар за по-сериозни инфекции.
 • Лоша циркулация: извършвайте физическа активност, намалете приема на сол и следвайте специфични професионални указания.
 • Диабет: приемайте предписаните от лекаря антидиабетни лекарства или инсулин според установените указания.
 • Венозна недостатъчност: правете лека физическа активност, повдигнете краката си.
 • Кръвен съсирек: това е спешен случай, при който трябва потърсите лекар.
 • Бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност: лекарят ще посочи подходящото лечение във всеки отделен случай.

Подуването на ръцете и краката не винаги е сериозно, но трябва да се внимава

Подуването на ръцете и краката обикновено не е симптом на нещо сериозно, но не е и състояние, което трябва да се пренебрегва. Особено ако е много често или продължава повече от 3 дни. Ако е така, най-добре е да потърсите медицинска помощ.

Същата препоръка се прилага, когато подуването на ръцете и краката е придружено от други симптоми, като затруднено дишане, зачервяване на кожата, кашлица, треска или изтръпване. Също така, ако подуването се появи внезапно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Imhof, A., Froehlich, M., Brenner, H., Boeing, H., Pepys, M. B., & Koenig, W. (2001). Effect of alcohol consumption on systemic markers of inflammation. The Lancet357(9258), 763-767.
 • Miguel-Soca, P. E., Díaz, G. E. F., Benítez, S. N. G., & Montero, M. D. L. Á. L. (2020). Obesidad, inflamación y embarazo, una tríada peligrosa. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología, 46(4), 1-26.
 • González-Costa, M., & González, A. A. P. (2019). La inflamación desde una perspectiva inmunológica: desafío a la Medicina en el siglo XXl. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 18(1), 30-44.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.