Гроздето - лек за бъбреците от природата

Важно е да си купувате винаги органично грозде, или такова,  което не е било третирано с пестициди и други опасни химични вещества.
Гроздето - лек за бъбреците от природата

Последна актуализация: 21 януари, 2019

Гроздето е много повече от плод за закуска или за десерт. Научете неговите ползи за вашето здраве и по-специално за бъбреците.

Как обикновено се грижите за здравето на вашите бъбреци? Пиете ли достатъчно вода? Изключили ли сте солта от хранителния си режим? Правите ли физически упражнения всеки ден?

Всички гореизброени съвети са от съществено значение, що се отнася до здравето на бъбреците. Често обаче забравяме тези лесни за спазване съвети или пък си намираме извинения, докато един ден не се появят първите симптоми за проблем с бъбреците.

Болка ниско долу, в областта на корема, парещо усещане при уриниране, промяна в цвета на урината…всички тези неща означават, че нещо се случва с вашите бъбреци.

Защо не се опитате да промените начина си на живот? Например, да включите гроздето към здравословния си режим ?

Ползи от гроздето, натуралното лекарство за вашите бъбреци

Тази статистика сигурно ще привлече вниманието ви: според Американската Фондация за бъбречно здраве, един от всеки девет души има проблеми с бъбреците – дали е само инфекция на пикочните пътища, бъбречен колит или пък сериозно, хронично заболяване, което в дългосрочен план би изисквало крайни мерки, като диализа или бъбречна трансплантация.

Не забравяйте, че здравето на бъбреците ви зависи изцяло от вас – рискът да се развие заболяване не е до толкова генетично обусловен. Начинът ви на живот и хранителните ви навици са от съществено значение за правилното функциониране на бъбреците. 

Ето защо е важно да включите определени храни в ежедневното си хранене. Те ще подобрят здравето на бъбреците, ще спомогнат за почистването на кръвта и премахването на отпадъчните вещества от организма.

Препоръчваме ви да включите още днес гроздето в своя режим. Този лечебен плод притежава свойства, които ще предпазят бъбреците ви и ще поддържат правилното им функциониране.

Свойства на гроздовите семки за бъбреците

Гроздето помага изгарянето на мазнини при хора с наднормено тегло

Никога на изхвърляйте семките, докато ядете грозде. Знаете ли защо?

 • Семките на гроздето са богати на феноли и проантоцианиди – два антиоксиданта, които подсилват бъбреците и лекуват уврежданията.
 • Друг интересен факт за гроздовите семки е, че тези антиоксиданти, заедно с витамин C и E, както и бета-каротина обикновено остават в бъбреците почти три дни. Така те помагат на организма за пречистването на кръвта от токсините и подобряването на бъбречната функция.
 • Гроздовите семки регулират кръвното налягане, подобряват циркулацията и укрепват кръвоносните съдове.
 • Според изследване, публикувано в списание “Приложна Психология”, гроздовите семки и екстрактът от тях не просто възстановяват повредената бъбречна тъкан. Те помагат за изгарянето на мазнини при хора с наднормено тегло, тъй като излишните мазнини предизвикват и бъбречни проблеми.
Семките на гроздето са богати на феноли и подсилват бъбреците

Ползи от гроздовия сок

 • Чистият гроздов сок без добавена захар е концентриран източник на антиоксиданти, които предпазват от действието на свободните радикали, увреждащи бъбреците.
 • Не забравяйте, че сокът от грозде е отличен вазодилатор за прочистване на вените и артериите, който се бори с атеросклерозата – заболяване, което засяга и бъбреците.
 • В здравното списание “Всичко за здравето” се твърди, че грозде, отглеждано в естествена среда, без използване на пестициди, намалява нивата на пикочна киселина в организма. То прочиства черния дроб и бъбреците от отпадъци и токсини.

Как да консумирате грозде, така че да е полезно за бъбреците?

На първо място, не забравяйте, че гроздето съдържа захар. Така че ако искате да увеличите ползите, трябва да хапвате умерено, съгласно следните насоки:

 • Правилното количество за подобряване здравето на бъбреците, е около 15 гроздови зърна на ден. Така ще стимулирате възстановителния процес, като в същото време запазвате баланса в хранителния си режим. 
 • Кога е най-доброто време да ядете грозде? Сутринта. Можете да добавите зърната към овесените ядки и неподсладено кисело мляко. То се комбинира чудесно и с други плодове.
 • Кой е най-здравословният сорт ? Черното грозде, тъй като съдържа повече антиоксиданти.
 • Важно е да си купувате винаги органично грозде, или такова,  което не е било третирано с пестициди и други опасни химични вещества.
 • Винаги консумирайте и обвивката, и семките.
 • Ако предпочитате да си направите сок, не го прецеждайте. Както казахме по-горе, обвивката и семките са също толкова полезни. 
 • Гроздето е много повече от плод за закуска или за десерт. То се комбинира чудесно със салати, печени месни и дори зеленчукови ястия. Толкова е вкусно!

Вече се предлага по всяко време на годината на пазара, така че не се колебайте да го добавите към своето ежедневно меню. Така ще се погрижите и за вашите бъбреци.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rauf, A., Imran, M., Butt, M. S., Nadeem, M., Peters, D. G., & Mubarak, M. S. (2018). Resveratrol as an anti-cancer agent: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2016.1263597
 • Saldanha, J. F., Leal, V. D. O., Stenvinkel, P., Carraro-Eduardo, J. C., & Mafra, D. (2013). Resveratrol: Why is it a promising therapy for chronic kidney disease patients? Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2013/963217
 • Bertelli, A. A. E., Migliori, M., Panichi, V., Origlia, N., Filippi, C., Das, D. K., & Giovannini, L. (2002). Resveratrol, a component of wine and grapes, in the prevention of kidney disease. In Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2002.tb02919.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.