11 лесни начина да се предпазим от кариес

28.02.2019
Никога, при никакви обстоятелства, не си лягайте, преди да сте си измили зъбите.

Всичко, което ядете през деня, остава по вашите зъби. Ако не го премахнете, ще започне да се натрупва и отлага там, в резултат на което се образува кариес. Децата са по-склонни да имат тези проблеми, поради консумацията на сладкиши. Освен това възрастните с непостоянни хигиенни навици, също могат да пострадат от тях.

Днес ще научите няколко добри трика за предпазване от кариес.

Защо се образуват кухини?

Микробите, които живеят в устата ви, влизат в контакт със слюнката и други компоненти като киселини и захари и образуват зъбна плака. В следствие на приетите киселини тези микроорганизми, атакуват емайла на зъба ви, отслабват го и причиняват малки цепнатини върху него.

Кариесът се образува в тези дупчици под формата на тъмно или черно петно върху повърхността на зъба. Той не може да бъде излекуван с лекарство или да отшуми с времето, а забавянето само може да влоши състоянието му.

Единственият начин да предотвратите „изяждането“ на емайла, който причинява вредната бактерия, е да премахнете повредената част и да я замените с паста или специална амалгама.

Това трябва да бъде направено от зъболекаря ви. Образуваните кухини не са опасни, ако се лекуват навреме. Хубаво е да се опитвате да предотвратите появата им, за да са зъбите ви в добро здраве за дълго време.

Наръчник за предотвратяване на кариес

Триковете в статията ще ви помогнат да научите децата си как да се предпазват от формирането на кариес, като насърчавате добрата устна хигиена и избягвате повторните посещения при зъболекар.

Ще спестите пари, болка и време… а също така ще ги стимулирате да се грижат за своето здраве. Ако спазвате изброените съвети, ще бъдете пример за всички около себе си.

 

Не консумирайте захар

Захарните изделия са предпоставка за развитие на кариес

Избягвайте сладкишите, бонбоните, газираните напитки и всички други продукти, които се продават в магазина и съдържат преработени захари. Те водят до увреждане на зъбите и кътниците. Научете децата си да консумират по-малко сладкиши, като заменят тортата с плод. Давайте им пакетирана храна за закуска в училище, за да избегнат подсладените храни.

Важно е да знаят, че след всяко хранене със сладки продукти, трябва да измиват и почистват с конци зъбите си. Ако не са вкъщи, може да пият вода, да изплакнат и изхвърлят останалата захар от устата си.

Вижте още: 5 заместители на захарта, за които бихте искали да научите повече

Яжте четири пъти на ден

Ако не спирате да приемате храна през целия ден, почти сигурно ще страдате от кариес.

Ако не спирате да приемате храна през целия ден, почти сигурно често ще страдате от кариес. Опитайте да ограничите приема до четири пъти на ден: закуска, обед, следобедна закуска и вечеря. Не яжте нищо друго между храненията и мийте зъбите си след всяко от тях.

Създайте рутина за миенето на зъби

Преди всичко е добре да миете зъбите си поне два пъти на ден (когато се събудите сутрин и преди да си легнете вечер). Ако е възможно, можете да го правите и след храненето на обяд.

Добрата устна хигиена започва именно с този лесен навик. Можете да държите малка четка за зъби в чантата или куфара, за да не остават остатъци от храната в устата ви, дори когато сте далеч от вкъщи.

Не забравяйте конците

Почистването с конци е превенция за кариес.

Почистването с конци е още един чудесен начин да премахнете излишната храна, останала между зъбите, която четката ви не може да достигне. Достатъчно е да го правите веднъж на ден, като е най-добре това да става вечер.

Обръщайте внимание на мястото, където съхранявате конците – не трябва да са близо до водата и влагата в банята. Използвайте конци винаги, когато ядете бисквити, сладкиши, зърнени храни или хляб, който може да остане между зъбите.

Сдъвквайте храната си добре

Когато дъвчете достатъчно пъти, се предпазвате от това да останат остатъци между зъбите, особено когато не сте вкъщи или нямате възможност да използвате конци за зъби.

Изплаквайте устата си

Лимонът е чудесно домашно средство за предпазване от образуването на кариес

Лимонът е чудесно домашно средство за предпазване от образуването на кариес. Само трябва да смесите няколко капки от цитрусовия плод с чаша вода, и да изплакнете след като измиете зъбите. Съдържанието на pH в лимоновия сок ще предотврати увреждането на емайла.

Масажирайте венците

За да стимулирате по-добрата циркулация, можете да масажирате венците с нежни кръгообразни движения, или с движения нагоре надолу. Това ще подсили зъбите ви и ще ви помогне в борбата с други болести, като кариесите. Запомнете, че ако зъбите ви са здрави, няма как да имате бактерии или цепнатини по зъбите. 

Пийте вода

Някога задавали ли сте си въпроса защо в ресторанта винаги ви сервират вода с кафето, или към чашата с вино?

Може би тя подобрява дъхът ви и спомага за елеминирането на лошия вкус в устата, останал след консумацията на тези напитки. Ала също така е ефикасна в борбата с образуването на зъбни кухини. Приложима е и в случаите, в които консумирате прекалено кисели плодове или алкохолни напитки.

Прочетете и това: 7 лесни начина да пиете повече вода

Не си лягайте, преди да сте измили зъбите

Не си лягайте, преди да сте измили зъбите

Това е навик, който родителите трябва да създадат у своите деца. Никога, при никакви обстоятелства, не си лягайте, преди да сте си измили зъбите. Запомнете, че докато спите, бактериите нападат остатъците от храна, които сте консумирали преди това.

Може би сте изморени, работили сте усилено през целия ден и всеки момент ще заспите дълбоко – но си струва да отделите две минути, в които да измиете добре зъбите си.

Яжте храни, богати на калций

Млечните продукти като прясно и кисело мляко не са единственият източник на калций – зелените зеленчуци, като къдраво зеле, спанак и броколи, също са добри опции.

Консумацията на бадеми също е друг ефикасен начин, по който да снабдите организма си с калций. Ако имате непоносимост към лактозата, например, можете да си направите или да си купите от магазина бадемово мляко.

Яжте много сурови зеленчуци и плодове

Яжте много сурови зеленчуци и плодовеза да нямате кариес

Целината и морковите са известни със способността си да почистват зъбите. Фибрите в тях премахват всяка следа от предишните ви хранения. Ябълковата кора помага за укрепването на зъбите, избелването и премахването на остатъците, натрупани между тях. В допълнение на всичко това отчитаме и факта, че ябълката е вкусен десерт, който притъпява нуждата от сладко.