Почистване на зъбите със 100% натурални продукти

Отварата от мащерка притежава антисептични свойства, предпазва от развитие на кариеси, инфекции и гангрена и е препоръчителна за хора, чиито венци се разкървавяват при най-лек допир
Почистване на зъбите със 100% натурални продукти
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 17 декември, 2018

Знаете ли, че съществуват много алтернативи на популярната паста за зъби, която можете да откриете във всеки един магазин? Вместо нея можете да използвате натурални и екологични продукти, чийто състав допринася за поддържането на устната хигиена и оказва терапевтичен ефект. В днешната статия ще разкажем за няколко такива продукта за почистване на зъбите. Те са достъпни като цена и са изключително полезни за здравето на човек.

Бяла глина (бентонит) за почистване на зъбите

Бялата грина представлява базова съставка за много натурални пасти за зъби, тъй като притежава следните свойства:

– Почиства

– Алкализира

– Действа противовъзпалително

– Реминерализира

Подходяща е за всеки човек. Препоръчваме да използвате само бяла глина, когато става дума за устна хигиена, тъй като съществуват още много други видове със съдържание на съставки, които стават токсични в контакт с лигавицата на устата.

Следващата стъпка, след като сте избрали бялата глина, е да се уверите, че консистенцията й е чиста. Не трябва да присъстват никакви миниатюрни песъчинки, които до доведат до увреждане на емайла на зъбите.

Можете да използвате бялата глина директно върху предварително намокрени зъби или в по-добрия случай – в комбинация с някоя от следващите съставки, които ще представим.

Куркума

почистване на зъбите с куркума - неочаквано полезно

Тази подправка с интензивен жълт цвят притежава изключително разностранни свойства, които подобряват здравето на човека. Отлична е за грижа за устната хигиена, тъй като:

– Оказва противовъзпалително действие

– Представлява антиоксидант

– Избелва зъбите

– Действа антисептично

Можете да почистите зъбите, като ги четкате в продължение на 2 минути с куркума. След това изплакнете устата с вода. За по-добър резултат смесете подправката с бяла глина. Така ще разполагате с по-комплексно средство.

Кокосово масло

ползи от кокосовото масло за почистване на зъбите

С тази съставка, която се характеризира с неизброимо количество лечебни свойства, можете да заместите напълно обикновената паста за зъби. Тя придава на натуралните пасти текстурата на гел, а това означава, че ще ги използвате по-лесно.

В допълнение към меката текстура и приятния тропичен аромат, това масло съдържа лауринова киселина – съставка, която предпазва зъбите от гниене и зъбен камък.

Изключително важно е да купувате кокосово масло, което е екстра върджин, тъй като рафинираните масла губят всички свои полезни свойства и в дългосрочен план дори могат да се превърнат в токсични.

Сода бикарбонат

сода бикарбонат - натурално средство за почистване на зъбите

Содата бикарбонат традиционно се използва като натурално средство с избелващи свойства. Вярно е, че тя помага в случаите, когато искате да избелите зъбите и да редуцирате възпалението на венците по естествен начин. Запомнете обаче едно! Не бива да прекалявате с употребата й, тъй като е изключително алкална и може да доведе до повреждане на емайла на зъбите.

Препоръчваме да използвате содата бикарбонат в малки количества. Смесете я с други съставки, така че винаги да разполагате с текстура, която е нежна и мека. За да постигнете този ефект, разтваряйте содата.

Отвара от мащерка

отвара от мащерка от почистване на зъбите

Тази отвара представлява отлична течност за плакнене на устата. Притежава полезните свойства на мащерката, а това я прави изключително полезна за здравето. Можете да приготвите концентрирана отвара от мащерка и да я съхранявате в хладилника до максимум 4 дни.

Ако плакнете устата си с тази отвара след почистване на зъбите, ще забележите колко добре ви се отразява. Тя притежава антисептични свойства и предпазва от развитие на кариеси, инфекции и гангрена. Отварата от мащерка е препоръчителна за хора, чиито венци се разкървавяват при най-лек допир.

Морска вода

морската вода е идеално средство за почистване на зъбите

Морската вода е друго алтернативно природно средство за плакнене на устата и почистване на зъбите. Тя реминерализира и възвръща алкалността на устната кухина по балансиран начин.

Смесете 500 мл. морска вода с 2,5 л. вода – това е оптималната пропорция за pH на тялото. По този начин вкусът на течността за плакнене няма да бъде прекалено солен; всъщност ще бъде почти еднакъв с обичайния вкус на устата.

Няма нужда да съхранявате получената течност в хладилник, тъй като не съществува вероятност да се развали.

Кора от банан

кората от банан е идеално средство за почистване на зъбите

Знаете ли за този изненадващ домашен трик? Кората от банан може да избели зъбите, затова премислете добре, преди следващия път отново да я хвърлите в кофата.

Необходимо е единствено да обтриете зъбите си със вътрешността на кората. Правете това всеки ден в продължение на 2 минути. След това измийте зъбите си, както правите обичайно.

Резултатът се изразява в постепенно избелване на зъбния камък и на петната, които дълго време са се образували по зъбите. За положителния ефект допринася съдържанието на салицилова и цитрусова киселина в кората на банана.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.