Облекчете стреса чрез масаж на ушите

· 22.01.2016
Точката Шен Мен увеличава потока на енергията и подобрява благосъстоянието

В днешно време стресът е едно от най-често срещаните състояния, от които хора страдат. Начинът на живот, шумът, безбройните задачи, здравословни проблеми и какви ли не други ситуации могат да предизвикат силно физическо или емоционално напрежение, което осезаемо да намали качеството на (а в някои случаи – и желанието за) живот.

Хората, които страдат от прекомерен стрес, обикновено имат и други здравословни оплаквания – силно главоболие, тревожност, треперене, изпотяване, болки в мускулите, храносмилателни проблеми, световъртеж, честа необходимост от уриниране.

Всички сме страдали от различни нива на стрес. Въпреки това, трябва да направите всичко възможно, за да му попречите да стане част от ежедневието ви. Ако започнете да се чувствате стресирани много често, посетете личния лекар, за да избегнете по-сериозни последици.

Съществуват много лечения за контролиране на стреса и тревожността. Въпреки това, много хора не знаят за техниката, която включва масаж на ушите – определена точка, която почти моментално освобождава от стреса. Тъй като знаем, че тази техника не е много известна, ще се радваме да ви покажем как да я приложите следващия път, когато почувствате, че се задава стресова атака.

Как да се възползваме от масаж на ушите за борба със стреса?

Преди да започнете със същинския масаж на ушите, за да се освободите от стреса, винаги трябва да стартирате процедурата с особено важната първа стъпка. Тя е следната – неооходимо е да се отървете от негативните емоции, оставили отпечатък върху деня и дейностите ви, които сте извършвали досега. Не потискайте емоциите си; по-скоро опитайте се да ги оставите настрана за известно време, така че да се отървете от напрежението, и попречете на стреса да ви накара да се чувствате разочаровани или ядосани.

nastroenie

След като сте се отървали от тези негативни енергии, които ви пречат да се чувствате на себе си, следващата стъпка е да премахнете физическите ефекти от стреса чрез техника на акупресура. Освен че ще ви помогне да се отпуснете, тя също така е полезна, за да се отървете от подуването и болката, които се появяват в тялото като резултат от напрежението.

Със сигурност много от вас ще бъдат изненадани от ефектите, които лекият масаж на ушите може да окаже върху здравето. Тази област, която обикновено сме склонни да пренебрегваме, е способна да осигури на организма лечебен ефект, стига да се третира правилно. Този масаж използва невротрансмитери за стимулиране на лечебните механизми на организма, като по този начин произвежда множество ползи. Ако позволите на някой друг да прилага този масаж на ушите върху вас, възможно е да почувствате сексуална възбуда; това се случва поради наличието на множеството в тази област, които се отпускат при масаж.

mozhete-da-predotvratite-stress

Мястото на ухото, където трябва да масажирате, е познато в китайската култура като Шен Мен или „Врата небесна“, защото тази точка на анти-стрес помага в борбата с напрежението, увеличава потока на енергия и  подобрява благосъстоянието.

Точката Шен Мен, която е способна да осигури облекчаване на стреса и болката, се намира в центъра на горната третина на ухото.

Как да я масажираме?

Експерти по темата са предоставили редица препоръки, така че хората да могат да се възползват от тази акупресурна точка, за да започнат да се чувстват по-спокойни и по-малко стресирани. Ето как:

  • Нежно масажирайте точката с клечка за почистване на уши. Натиснете леко и деликатно.
  • Дишайте дълбоко и се вслушайте в това, което тялото ви говори.
  • Продължете с тези упражнения, като гледате наляво, докато вдишвате, и надясно, докато издишвате.
  • След извършване на тази терапия в продължение на няколко минути ще започнете да усещате облекчение в тялото и ума. Най-важният фактор в тази процедура е да се концентрирате и да направите всичко по силите си, за да се отървете от негативната енергия.

Допълнителни съвети

  • Алтернативно, използвайте пръстите си, за да масажирате това място в ухото. Използвайте този трик, когато се чувствате стресирани или страдате от болки от напрежение.
  • Ако е възможно, опитайте се да изпълнявате процедурата всяка вечер преди лягане.