Облекчете стреса чрез масаж на ушите

31.01.2019
Мястото на ухото, където трябва да масажирате, е познато в китайската култура като Шен Мен или "Врата небесна".

Знаете ли, че според китайската медицина, можете да въздействате на нервната си система и да си помогнете за да излезете от състояние на стрес, чрез масаж на ушите си?

В днешно време стресът е  много често срещано състояние. Начинът на живот, шумът, безбройните задачи, здравословни проблеми и какви ли не други ситуации могат да предизвикат силно физическо или емоционално напрежение. Това влияе осезаемо върху качеството на (а в някои случаи – и желанието за) живот и е важно да се контролира нивото на стреса чрез всички възможни средства.

Стресираните хора, обикновено имат и други здравословни оплаквания.  Като следствие от стреса се наблюдават често следните симптоми:

 •  силно главоболие
 •  тревожност, треперене
 • изпотяване, болки в мускулите
 • храносмилателни проблеми
 • световъртеж, честа необходимост от уриниране

Всички сме страдали от различни нива на стрес. Въпреки това, трябва да направите всичко възможно, за да му попречите да стане част от ежедневието ви. Ако често сте под влияние на стреса е добре да посетите личния лекар, за да избегнете по-сериозни последици.

Съществуват много лечения за контролиране на стреса и тревожността. Много хора не знаят за техниката, която включва масаж на ушите в определена точка, която почти моментално освобождава от стреса.

Знаем, че тази техника не е много известна и ще се радваме да ви покажем как да я приложите следващия път, когато почувствате, че се задава стресова атака.

Как да се възползваме от масаж на ушите за борба със стреса?

Преди да започнете със същинския масаж на ушите, винаги трябва да стартирате процедурата с:

Особено важната първа стъпка

Необходимо е да се отървете от негативните емоции, оставили отпечатък върху деня и дейностите ви до момента. Не потискайте емоциите си, по-скоро опитайте се да ги оставите настрана за известно време. Така ще се отървете от напрежението и ще попречите на стреса да ви накара да се чувствате разочаровани или ядосани.

Лекият масаж на ушите може да окаже влияние върху здравето ви.

Вече сте се отървали от тези негативни енергии, които ви пречат да се чувствате на себе си.

Вижте още: Как да изпълним дома с положителна енергия

Следващата стъпка е да премахнете физическите ефекти от стреса чрез техника на акупресура

Освен че ще ви помогне да се отпуснете, тя също така е полезна, за да се отървете от подуването и болката, които се появяват в тялото като резултат от напрежението.

Със сигурност много от вас ще бъдат изненадани от ефектите, които лекият масаж на ушите може да окаже върху здравето. Тази област, която обикновено сме склонни да пренебрегваме, е способна да осигури на организма лечебен ефект, стига да се третира правилно. Този масаж използва невротрансмитери за стимулиране на лечебните механизми на организма и повлиява благотворно за облекчаване не само на стреса.

Ако позволите на някой друг да прилага този масаж на ушите върху вас, възможно е да почувствате сексуална възбуда. Това се случва поради наличието на множеството акупресурни точки в тази област, които се отпускат при масаж.

 Техника за освобождаване от стреса, която включва масаж на ушите.

Мястото на ухото, където трябва да масажирате, е познато в китайската култура като Шен Мен или „Врата небесна“. Тази точка помага в борбата с напрежението, увеличава потока на енергия и  подобрява физическото и психическото състояние.

Точката Шен Мен, която е способна да осигури облекчаване на стреса и болката, се намира в центъра на горната третина на ухото.

Прочетете и това: Лесни упражнения за облекчаване на стреса и подобряване на настроението

Как да я масажираме?

За да  се облекчи напрежението, трябва да масажирате тази акупресурна точка. Вижте препоръките на експерти по темата :

 • Нежно масажирайте точката с клечка за почистване на уши. Натиснете леко и деликатно.
 • Дишайте дълбоко и се вслушайте в това, което тялото ви говори.
 • Продължете с тези упражнения, като гледате наляво, докато вдишвате, и надясно, докато издишвате.
 • След извършване на тази терапия в продължение на няколко минути ще започнете да усещате облекчение в тялото и ума.
 • Най-важният фактор в тази процедура е да се концентрирате и да направите всичко по силите си, за да се отървете от негативната енергия.

Допълнителни съвети

 • Алтернативно, използвайте пръстите си, за да масажирате това място в ухото. Използвайте този трик, когато се чувствате стресирани и напрегнати.
 • Ако е възможно, опитайте се да изпълнявате процедурата всяка вечер преди лягане.
 • Bagheri-Nesami, M., Gorji, M. A. H., Rezaie, S., Pouresmail, Z., & Cherati, J. Y. (2015). Effect of acupressure with valerian oil 2.5% on the quality and quantity of sleep in patients with acute coronary syndrome in a cardiac intensive care unit. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.11.005
 • Hmwe, N. T. T., Subramanian, P., Tan, L. P., & Chong, W. K. (2015). The effects of acupressure on depression, anxiety and stress in patients with hemodialysis: A randomized controlled trial. International Journal of Nursing Studies. https://doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2014.11.002