8 неща, които никога не трябва да правите с бебето

Когато се срещнем с бебето често не знаем какво да правим, заради огромното количество информация, което сме събрали, относно грижите за новороденото.
8 неща, които никога не трябва да правите с бебето

Написано от Thady Carabaño

Последна актуализация: 26 август, 2022

За всички бебето в прегръдките на майки си е мил и незабравим момент. Без съмнение самата майка е изпълнена с най-прекрасните чувства на света, но освен това може да бъде и нервна, особено, ако е станала майка за първи път.

Въпреки всички съвети от баби, сестри, лели и приятелки, които вече са се сблъскали с предизвикателствата на майчинството, както и информацията от курсовете за родители и стотиците уебсайтове, младата майка може да не знае какво да прави, когато прегърне бебето си за първи път.

Ще се опитаме да обобщим основните, най-важни неща, за да можете да посрещнете новия член на семейството както трябва. И да се не се притеснявате от майчинството.

В следващите редове ще ви разкажем за осем неща, които никога не трябва да правите с бебето си.

Нещата, които никога не трябва да правите с бебето

1.Да оставяте бебето само
Никога не оставяйте бебето си само

Никога не оставяйте бебето си само в креватчето, люлката, повивалника или в друга стая. Новороденото никога не трябва да бъде оставяно без надзор, дори само за един миг.

Плачът е форма на общуване. Ако мъничето ви плаче, то се нуждае от нещо: да бъде нахранено или сменено, а може просто да търси вас.

Според някои хора бебето трябва да се научи да бъде самостоятелно. Но рано или късно децата стават независими на по-късен етап в живота.

Както при всички бозайници новороденото има нужда от близост и внимание от страна на майка си. След като е било в утробата на майка си в продължение на 9 месеца, където е чувало гласа й, нормално е бебето да плаче, за да иска да бъде с нея.

2.Кърмене по график

Ако решите да кърмите  нищо не може да се сравни с моментите, в които бебето суче вперило поглед във вас. Нали?

Кърменето не трябва да се осъществява по график, а на поискване. Ако бебето ви е на адаптирано мляко то трябва да бъде хранено на всеки 3 часа.

Новороденото не само се нуждае от майчината кърма, когато е гладно или жадно. За него това е начин да общува и да усети любовта на майка си.

3.Да оставяте бебето да плаче само
Не оставяйте бебето да плаче само

Винаги ще се намери някоя баба или леля, която да ви каже, че трябва да оставяте бебето си да плаче само в люлката или креватчето си. Някои дори ще ви уверяват, че плачейки бебето се опитва да ви манипулира.

Манипулирането е нещо присъщо на възрастните, не на новородените. Най-важният въпрос, който трябва да си зададете е: след като сте чакали бебето си 9 месеца, защо трябва да го оставяте да плаче само?

Ако плачещото бебе не получи внимание евентуално ще спре да плаче, защото ще разбере едно нещо: че не се вълнувате и тревожите какво се случва с него.

Плачът е единственият начин за изразяване на невръстното ви дете; когато плаче то иска да ви каже нещо.

4.Да оставяте новороденото да спи само

Новородените не спят като възрастните. На всеки два – три часа те се будят, търсейки майка си, за да заспят отново. Не можете да научите едно бебе как да спи – то си има собствен начин за това.

С течение на времето бебетата се научават да заспиват сами. Ако се притеснявате да спите в едно и също легло с бебето си, дръжте креватчето или люлката му максимално близко до вас. Така ще си спестите времето необходимо ви за ставане през нощта.

5.Да разтърсвате силно бебето
Рразтърсването няма да помогне на бебето ви да се успокои

Не може да не споменем следното: след тежка нощ, в която бебето ви не е спряло да плаче и никой не е знаел причината за това, на следващата сутрин наистина може да се чувствате безсилни. Родителите, които казват, че никога не са се замисляли да разтърсят бебето си, за да спре да плаче, най-вероятно лъжат.

Агресивното разтърсване няма да помогне на бебето ви да се успокои. Най-вероятно само ще го уплашите и ще го накарате да плаче още повече.

Освен това можете да нараните крехкото му телце. Любовта ви и честите прегръдки ще му дадат необходимите му, за да се успокои, топлота и спокойствие.

6.Да не гушкате бебето на ръце

Сигурността на майчините ръце успокоява новороденото. Ако бебето ви не бъде гушкано често, то трудно ще се успокоява и по-късно в живота си.

След като бъде разделено от майка си в продължение на 3 часа реакцията към болка на бебето се активира. В резултат то се стресира, а в дългосрочен план – изпитва емоционални страхове.

Новороденото не може да се грижи за себе си. Затова се нуждае от чест контакт с майка си. То се нуждае от грижи, защита и необходимите му неща, за да се чувства добре. Ако ограничите контактите си с бебето още от началото ще повлияете върху функционирането на хормоналните рецептори на щастието (серотонин, ендогенни опиоиди и окситоцин).

Препоръчваме ви да прочетете и: Човек спасява милиони бебета с кръвта си

7.Да наказвате новороденото
Никога не наказвайте бебето

Наказанията учат бебето да не вярва на хората, които се грижат за него. Освен това невръстните деца започват да пренебрегват нуждите си, да губят мотивацията си заради заобикалящата ги среда, тъй като тя не цени нуждите им. И не на последно място – започват да възприемат болката и стреса като нещо нормално.

За да отгледате щастливо бебе, което да знае, че нуждите му ще бъдат задоволени, трябва да бъдете търпеливи. Вярно е, че понякога ще се чувствате изтощени. Грижите за новороденото не са нещо лесно! То се нуждае от грижите и търпението на възрастните.

Запомнете: когато най-скъпите ви хора могат да контролират негативните си емоции, те ще се превърнат в съпричастни и готови да помогнат възрастни след време.

8.Да не се доверявате на инстинктите си

Има много мнения по темата – от това, което казват експертите до опита на майките. Преживяното и съветите на другите жени и майки могат да ви помогнат много в началото, но когато сърцето ви каже, че трябва да направите нещо друго – доверете му се.

Майчинството е израз на истинската природа и на най-дълбоко скритите инстинкти на една жена.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.