Как да стимулираме здравето на очите

Ако забелязвате, че гурелите са повече от обичайното за деня или след сън, това може да се дължи на излишък от токсини, които тялото се опитва да елиминира
Как да стимулираме здравето на очите

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Прави ли ви впечатление, че все повече хора, които виждате по улиците, носят очила? Това не е модна тенденция. Не е знак, че в наши дни грижата за зрението е напреднала. Те носят очила, защото не са положили адекватни грижи за здравето на очите си.

В днешната статия ще поговорим за това, как може да направите очите по-здрави. По този начин ще избегнете носенето на лещи/ очила и риска от развитието на сериозни заболявания в бъдеще.

Здравето на очите е важно

Разбира се, че можете да правите каквото поискате с тялото си. Можете да практикувате навици по свой избор, но ако трябва да проявите загриженост по отношение на един въпрос, то това е здравето на очите.

Струва си да сте наясно с рисковете и враговете на зрението. Тук не става дума просто за консумация на морковен сок, който е богат на витамин А (сигурно си спомняте как вашият дядо ви е казвал колко полезни са морковите за очите: “Виждал ли си заек с очила?”, вероятно е питал той на шега).

Да, за да бъдат очите по-здрави е важно да приемате ежедневно достатъчно витамин А. Той предпазва зрението и се бори с инфекциите.

Освен това редуцира напрежението върху зрителния нерв, което в наши дни е по-голямо заради постоянна употреба на компютри, таблети, смартфони и телевизори. Налице е обаче дълъг списък от натурални средства, които могат да повлияят положително върху здравето на очите и зрението – това безценно сетиво.

здравето на очите е важно

Съвети за защита на здравето на очите

Първо, трябва да знаете, че очите са част от нервната система. Затова трябва да се погрижите за нивото на ежедневния стрес. Почивайте си максимално. Ето няколко съвета:

 • Консумирайте храни, богати на минерали – например плодове, морски водорасли и зеленчуци.
 • Уверете се, че до очите достига достатъчно кислород. Дишайте дълбоко, бавно и спокойно.
 • Практикувайте физически занимания, които отпускат нервната система и ви даряват с вътрешно спокойствие – йога, тай-чи и др.

Какви са симптомите на проблеми с очите?

Дисбалансът в тялото, провокиран от практикуването на вредни навици или отсъствие на адекватна грижа за очите, не само създава проблеми със зрението и води до потребността от прием на лекарства, но и върви ръка за ръка със следните негативни последици:

Повишена секреция

Става дума за секрета, който се натрупва в ъгълчето на окото, докато спите. Ако забелязвате, че гурелите са повече от обичайното за деня или след сън, това може да се дължи на излишък от токсини, които тялото се опитва да елиминира с всички налични средства. Решението на проблема се крие в детоксикацията на тялото.

Избягвайте консумацията на млечни и пържени храни, меса, захар и сол. Препоръчително е менюто да бъде съставено от изобилие от пресни храни и вода.

здравето на очите и повишената секреция
Сърбеж в очите

Сърбежът може да се дължи на недостатъчно сън, но също така и да е резултат от лошо кръвоснабдяване на зоната на очите или нездравословна диета. Една техника, която винаги дава резултат, е да седнете комфортно и да погледнете нагоре, без да движите главата. Само вдигнете очи нагоре към тавана.

Затворете очи няколко пъти, без да променяте посоката, в която гледате. Тази техника стимулира циркулацията на кръвта в тъканите около очите, освен това зарежда с енергия. Не забравяйте обаче да включите повече пресни зеленчуци и вода в менюто.

Подути клепачи
здравето на очите и подутите клепачи

Не говорим за това, което се получава, когато плачете (дали заради рязане на лук, гледане на тъжен филм или емоционален отговор на нещо, което ви се е случило). Когато клепачите са необичайно подути, това може да е знак, че бъбреците са претоварени или не функционират правилно.

Дали не слагате грима си прекалено невнимателно или пък го отстранявате без нужната прецизност? Какво можете да направите? Започнете да тренирате, да консумирате сок от ананас или портокал сутрин, да се наспивате и да използвате по-щадяща козметика. Всичко това ще допринесе за справянето с проблема.

Ечемик
здравето на очите и ечемика

Някои хора смятат, че ечемикът се появява заради вирус, който върлува в обществото. Ечемикът е резултат от натрупването на токсини в тялото, което пък е резултат от вредни хранителни навици и дефицит на определени витамини.

Опитайте се да избягвате консумацията на солена, сладка, пържена и мазна храна. Едно домашно средство ще ви е от помощ: загрейте златен предмет – пръстен например, и го наложете върху ечемика няколко пъти.

Зачервени и воднисти очи
здравето на очите - зачервени и воднисти очи

Ако сте работили дълго време пред компютърния екран, били сте изложени на замърсяване или на въздействието на химикали, не сте свалили контактните лещи или не сте спали добре наскоро, очите могат се зачервят и да изглеждат воднисти (понякога без ясна причина).

Опитайте се да отпуснете очите, като просто ги затваряте за 2 минути на всеки час, който прекарвате пред компютъра. Препоръчваме да носите лещи според препоръките на опаковката – не и по-дълго. Консумирайте достатъчно вода и се опитайте да избягвате места, в които въздухът е лош.

“Безжизнени” очи
здравето на очите - безжизнени очи

Някои хора се тревожат, когато очите им добият “безжизнен” вид. Той може да се дължи на няколко фактора, сред които:

 • Дефицит на хранителни вещества
 • Анемия
 • Заболяване
 • Изтощение
 • Тъга
 • Стрес

Едно от най-добрите средства за справяне с “безжизнените” очи е да се стремите да освободите напрежението. Разходете се, поговорете с приятел или посетете психолог, който да идентифицира проблема. Не забравяйте да се храните здравословно, да си почивате оптимално вечерно време и да не се пренапрягате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Olmedilla, B. (2012). Nutrición y salud ocular. Manual Práctico de Nutrición y Salud.

 • Barberá Loustaunau, E., & Vázquez Castro, F. (2009). Tratamientos tópicos oculares: revisión. Inf Ter Sist Nac Salud.

 • Subcomité de Epidemiologia de DEWS I. (2007). Epidemiología de ojo seco. The Ocular Surface.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.