8 храни за контролиране на високите нива на триглицеридите
Високото ниво на триглицеридите, познато с медицинския термин хипертриглицеридемия, е болест характеризираща се с необичайно увеличаване на триглециридите в кръвта.
Експертите по сърдечносъдови болести препоръчват поддържането им в нормални граници под 150 mg/dl. Стойностите над това ниво повишават риска от сърдечносъдови заболявания и панкреатит.
Организмът използва определено количество от тези мазнини като източник на енергия. Но прекалено високото им ниво е една от основните причини за болестите на коронарните артерии .
В допълнение високите нива на тези мазнини вървят ръка за ръка с намаляване нивата на липопротеини с висока плътност (HDL), наречени “добър холестерол.” HDL холестеролът пречиства артериите.
За щастие спазването на диета с разумни количества мазнини и калории по естествен начин регулира нивата на триглицеридите, преди да засегнат здравето ви.
Ето защо е добре да увеличите приема на определени храни, помагащи ви да поддържате стабилни нивата на триглицеридите.
Вижте за кои храни говорим.
Храни, контролиращи нивата на триглицеридите
1. Зехтин
Екстра върджин зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, стимулиращи увеличаването на добрия холестерол в артериите ви.
Редовната консумация на зехтин регулира високите нива на триглицериди, пречиства артериите и намалява възпаленията.
Освен това ви предпазва от сериозни сърдечносъдови заболявания като коронарна болест на сърцето, тромбоза и атеросклероза в дългосрочен план.
2. Бобови култури
Бобовите култури са ценни поради високото си съдържание на основни хранителни вещества. Те са отлична възможност за поддържане здравето на сърцето.
Значителното съдържание на разтворими фибри в тях спомага намаляването на високите нива на холестерола и триглицеридите в тялото. Освен това намаляват натрупването им по артериалните стени.
Те са здравословен източник на въглехидрати и протеини. Организмът ги използва за поддържане високи нивата си на енергия.
3. Мазна риба
Мазната риба е една от най-добрите храни за поддържане здравето на сърцето и мозъка.
Тази риба е известна като основен източник на омега 3 мастни киселини, здравословни мазнини помагащи понижаването на триглицеридите.
Освен това съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни съставки, които се борят с вредното въздействие на свободните радикали, вредни молекули ускоряващи клетъчното разрушаване.
Едни от най-полезните мазни риби са:
- Скумрия
- Сьомга
- Риба тон
- Сардини
- Херинга
- Риба треска
4. Овесени ядки
Известни като един от основните източници на енергия за организма, овесените ядки са отличен начин за понижаване нивата на тези мазнини в артериите ви.
Овесените ядки съдържат значително количество разтворими фибри, хранително вещество спиращо натрупването на лошите мазнини.
Освен това гликемичният им индекс е нисък. Те дори съдържат малки количества мононенаситени и полиненаситени мазнини. Тези мазнини са известни с положителното си въздействие при този вид нарушения.
5. Ядки
Орехите, бадемите и другите видове ядки съдържат значителни количества омега 3 мастни киселини. Те са изключително необходима хранителна съставка пречистваща кръвта и поддържаща здравето на сърцето.
Освен това те са богати на фибри и антиоксиданти, които консумирани в правилните количества, спомагат контролирането на нивата на триглицеридите.
6. Авокадо
Ежедневната консумация на авокадо е изключително полезна за здравето на сърцето и на организма ви като цяло.
Този вкусен плод е богат на хранителни вещества, намаляващи възпаленията и риска от хронични болести.
Авокадото съдържа значителни количества здравословни мазнини, антиоксиданти и протеини. Както може би знаете те спомагат здравословния метаболизъм и пречистват артериите.
И не на последно място маслото му контролира високите нива на триглицеридите и лошия холестерол (LDL).
7. Чесън
Чесънът трябва да присъства в менюто на всички хора страдащи от този здравословен проблем.
Той насърчава регулирането на мазнините в кръвта. Като същевременно ускорява изхвърлянето на токсините.
Много хора препоръчват да се консумира самостоятелно и в сурово състояние. Вярвате или не, това е най-добрият начин да се възползвате от качествата му.
Прочетете и тази статия: Лечебните свойства на чесъна
8. Папая
Папаята съдържа антиоксиданти, фибри и натурални ензими, които спомагат усвояването на мазнините. Този плод намалява натрупването на лоши мазнини и триглицериди.
Можете да консумирате плода директно, като съставка на смутита или плодови салати. Всички начини са полезни и предотвратяват натрупванията по стените на артериите ви.
Не забравяйте, че включването на тези храни в менюто ви е само част от борбата срещу този здравословен проблем.
Изключително важно е да пиете много вода и да избягвате консумацията на пържени храни, млечни продукти и други източници на наситени мазнини.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
- Handelsman Y, Shapiro MD. TRIGLYCERIDES, ATHEROSCLEROSIS, AND CARDIOVASCULAR OUTCOME STUDIES: FOCUS ON OMEGA-3 FATTY ACIDS. Endocr Pract. 2017 Jan;23(1):100-112. doi: 10.4158/EP161445.RA. Epub 2016 Nov 7. PMID: 27819772.
- Xia N, Daiber A, Förstermann U, Li H. Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol. 2017 Jun;174(12):1633-1646. doi: 10.1111/bph.13492. Epub 2016 May 6. PMID: 27058985; PMCID: PMC5446570.