Сокове и чайове за прочистване на артериите

Включете в менюто си целина, криши и ананас, и пийте редовно чай от лайка
Сокове и чайове за прочистване на артериите

Последна актуализация: 17 юли, 2019

Артериите се запушват след като достигнете определена възраст благодарение на множество лоши навици като консумация на нездравословни мазнини, наднорменото тегло и други. В днешната статия искаме да обясним защо това се случва и какви може да са последиците от запушването на артериите. Също така ще предложим някои сокове и чайове за прочистването им, които ще помогнат естествено да излекувате този проблем.

Защо се запушват артериите?

С течение на годините артериите са склонни да натрупват мазнини от тялото, като образуват покритие от плака по вътрешните стени и ги кара да губят своята еластичност.

Съществуват някои фактори, които влияят върху появата на този сериозен здравословен проблем:

 • Пушене
 • Висок холестерол и триглицериди
 • Високо кръвно налягане
 • Заседнал начин на живот
 • Наднормено тегло
 • Диабет
 • Стрес
 • Консумиране на храни с големи количества наситени мазнини
 • Наследственост

Сериозни рискове за здравето

Запушените артерии са здравословен проблем, който се развива постепенно, но може да има много сериозни последици. Те пречат достатъчно кръв и кислород да стигнат до сърцето, което евентуално причинява ангина или инфаркт.

Ето защо е важно да се избегнат рисковите фактори и да се пият редовно някои от следните лекарствени сокове и чайове, които ще помогнат да прочистите артериите естествено.

Сокове и чайове за прочистване на артериите – Бял глог

Тази билка е била използвана в продължение на векове за предпазване на сърцето и артериите. Благодарение на високото съдържание на флавоноиди, минерали, допамин, както и други, белият глог помага за разширяване на коронарните артерии и подобряване на цялостното кръвообращение.

Ето защо често се препоръчва за лечение на тахикардия, аритмия, мигрена и високо кръвно налягане.

Също така е леко успокоително, което помага за успокояване на нервната система и се бори с безсънието.

Пийте тази билка като чай.

сокове и чайове от бял глог

Сокове и чайове за прочистване на артериите – Лайка

Лайката е един от най-популярните чайове в света, известен със способността си да успокоява нервната система и подобрява храносмилането. Въпреки това, също трябва да споменем неговата способност да разширява артериите и да се бори с възпалението, което подобрява кръвообращението и притока на кръв.

Ето защо лайката помага за намаляване на високо кръвно налягане.

сокове и чайове от лайка

Сокове и чайове за прочистване на артериите – Целина

Целината е богата на витамини А, С и Е, както и минерали като цинк и селен, които помагат за подобряване на здравето на кръвта. Тя също така съдържа фталид, съединение, което отпуска мускулите заобикалящи артериите, насърчава вазодилатацията и по-добрия приток на кръв.

Целината също е една от най-добрите храни за детоксикация, тъй като спомага за отстраняването на токсините и излишните течности и дори има слабителни свойства.

Сокът от целина е вкусен, и също се комбинира добре с плодове като ябълки, круши и ананас.

Препоръчваме да изберете най-нежните зелени стъбла, за предпочитане органична целина.

Сокове и чайове за прочистване на артериите – Круша

Сладкият и освежаващ вкус на този плод прикрива факта, че крушата също така е много полезна за артериите. Крушата помага за регулиране на кръвното налягане, високото съдържание на калий разширява артериите и кръвоносните съдове, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и подобрява цялостната сърдечно-съдова система.

Като сладък плод, който също съдържа много вода, крушите са чудесна възможност за добавяне към сокове, защото не е нужно да използвате допълнително подсладител.

Ако купувате органични круши, това е дори още по-добре, защото обелката на крушата е богата на полезни хранителни вещества.

сокове и чайове от круша

Сокове и чайове за прочистване на артериите – Ананас

Ананасът действа по начин, подобен на крушите, защото е богат на калий и спомага за контролиране на кръвното налягане. В допълнение към това, ананасът е тропически плод, който е полезен в борбата срещу затлъстяването, помага за насърчаване на постепенната загуба на тегло.

Можете да ядете само ананас. Пиенето на сока от плода дава възможност да усвоите неговите ползи в рамките на деня.

Сокът от ананас, който купувате в магазина обикновено е по-сладък от този, който може да приготвите у дома, но може да опитате да изберете узрели плодове. Може дори да използвате кората от ананас, за да приготвите други напитки, които се борят с различни здравословни проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ascaso, Juan F., et al. “Hipercolesterolemia familiar homocigota: adaptación a España del documento de posición del grupo de consenso sobre hipercolesterolemia familiar de la Sociedad Europea de Arteriosclerosis. Documento de Consenso de la Sociedad Española de Arteriosclerosis (SEA) y la Fundación Hipercolesterolemia Familiar (FHF).” Clínica e Investigación en Arteriosclerosis 27.2 (2015): 80-96.
 • Lahoz, Carlos, et al. “Control del colesterol-LDL en pacientes con dislipidemias genéticas seguidos en unidades de lípidos y riesgo vascular de la Sociedad Española de Arteriosclerosis.” Clínica e Investigación en Arteriosclerosis 27.1 (2015): 1-8.
 • Martin, S. S. “Colesterol de subclases de HDL, infarto de miocardio y mortalidad en prevención secundaria.” Eur Heart J36.1 (2015): 22-30.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.