Типове телесни мазнини и как да се справим с тях

Когато торсът е по-малък в сравнение с талията, ще се наложи да положите повече усилия за елиминиране на натрупаните мазнини по ханша, бедрата и краката
Типове телесни мазнини и как да се справим с тях

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Всяко човешко тяло съдържа известно количество телесни мазнини.

Това, разбира се, се определя от генетични и други фактори, а също така и от пола. Жените, например, са предразположени към натрупване на мазнини по бедрата, дупето и стомаха.

В днешната статия ще покажем как можете да се справите с различните типове мазнини, които са натрупват в определени зони на тялото.

Защо в тялото се натрупват телесни мазнини?

Всяка част от организма съхранява известно количество от тях.

Когато телесното тегло се покачва, се случват 2 неща: количеството на мастните клетки се увеличава от ханша надолу, а мастните клетки от талията нагоре се увеличават по размер. Този процес повлиява всяка зона от човешкото тяло по различен начин.

Мазнините представляват начина, по който организмът съхранява енергията, но тя не се „складира“ на едно място. Съществуват 3 типа телесни мазнини:

Подкожна мазнина

Н амира се   най-близо до повърхността на  кожата  и най-лесно може да бъде изразходвана по време на тренировкаГенетиката и хормоните играят ключова роля, когато тялото „решава“ къде да складира телесни мазнини.

Висцерална мазнина

telesni-maznini

Тя се намира по-дълбоко в човешкия организъм и се натрупва около органите. Става опасна, когато е в огромни количества.

По принцип излишните висцерални телесни мазнини се натрупва преди подкожната мазнина. Поради това е препоръчително да не допускате коремът да става прекалено голям.

Интрамускулни мазнини

Тези телесни мазнини се складира между мускулните фибри. Те не са толкова разпространени, колкото другите 2 типа. Появяват се при хората, които страдат от наднормено тегло или затлъстяване и може да провокират инсулинова резистентност (основна причина за развитието на диабет).

4 зони, където се натрупват телесни мазнини

Човешкият организъм се контролира от хормоните. Техните нива определят здравословното състояние. Някои от тях са отговорни за настроението на човека, а други – за енергията, с която разполага тялото.

Изследвания сочат, че хормоните определят къде да се трупат телесни мазнини. Обърнете внимание на най-честите хормонални дисбаланси и как те се отразяват върху фигурата на човека:

Телесни мазнини по гръдния кош и раменете: тестостерон

Когато нивото на този хормон е по-ниско от нормалното, той провокира увеличаване на размера на ръцете и гръдния кош. Това, обаче, не се дължи на активна физическа дейност. Андрогените са друга група мъжки хормони, които също провокират нарастване на тези части от тялото.

За да разрешите този проблем, консумирайте здравословни храни,  съдържа щи нехидрогенирани мазнини, витамини от група В и протеини. Съчетайте този режим на хранене със силови тренировки.

Телесни мазнини по бедрата и дупето: инсулин

topi-maznini

Дисбалансът на този хормон провокира захарите да се натрупват, а това води до преобразуването им в телесни мазнини. Този тип покачване на теглото на тялото е разпространено сред любителите на сладки храни.

Решението е в намаляването на консумацията на десерти, бонбони и въглехидрати, които са с висок гликемичен индекс.

Телесни мазнини по корема:  естроген

Естрогенът е женски хормон и е причината, поради която мазнините се натрупват по ханша и бедрата на жените (тази форма на тялото е позната като „круша“).

В случая става дума за метаболизъм, повлиян от високото ниво на естрогена, който черният дроб трябва да филтрира. Консумирайте храни, богати на фолиева киселина, витамини В6 и В12 (например , броколи).

Ключови упражнения за всяка зона от тялото

Сега ще представим 5 различни начина за справяне с телесни мазнини, които се натрупват в тялото.

 1. Слаба фигура с издут корем

  натрупване на телесни мазнини в областта на корема
  Този тип фигура е характерна за хора, които обичат да похапват. Често те са доста нервни. Дори с помощта на диета, коремът им така и не намалява размера си. Натрупването на телесни мазнини в тази зона на тялото води до повишен риск от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, като хипертония или диабет.

  Най-добрите упражнения за този тип мазнини са:

  • Умерена аеробика, 3-4 пъти на седмица
  • Коремни преси
  • Разтягане
  • Йога или медитация
 2. Фигура тип „круша“

Когато торсът е по-малък в сравнение с талията, ще се наложи да положите повече усилия за елиминиране на натрупаните телесни мазнини по ханша, бедрата и краката.

Случаят е характерен за доста жени и е резултат от биология и еволюция: става дума за подготовка на тялото за бременност.

Този тип тяло е по-предразположено към образуване на целулит и задържане на течности. Добрата новина е, че рискът от проблеми със сърцето или метаболизма е по-нисък.

Най-добрите упражнения са:

 • Аеробика
 • Упражнения за издръжливост (спининг, плуване, каране на колело)
 • Танци
 • Йога
 • Тай чи
 1. Фигура тип „цилиндър“

  телесни мазнини и фигура тип "цилиндър"
  Тук не се наблюдава разлика в пропорциите между талия, ханш и торс. Мазнините са равномерно разпределени по корема и бедрата. Те са от типа, който е най-лесен за стопяване.

  Рисковете са свързани  с внезапни промени в метаболизма. Препоръчва се редовно трениране.

  Сред упражненията за справяне с проблема са:

  • Цялостна тренировка (аеробика, вдигане на тежести и др.)
  • Продължителни упражнения (тичане, скачане на въже, каране на колело)
  • Коремни преси
 1. Голям торс

Този тип тяло се характеризира с това, че мазнините не се складират пропорционално. Рискът е, че често този тип хора страдат от ниска самооценка ако са високи и с едро тяло, те често изпитват дискомфорт.

Най-добрите упражнения в борбата с този тип мазнини:

 • Продължителни тренировки (плуване, каране на колело, ходене) 
 • Танци и други занимания, изискващи активно движение
 • Разтягане
 1. Фигура „пясъчен часовник“

телесни мазнини и фигура тип "пясъчен часовник"

В този случай формите на женското тяло са ясно изразени. Талията е тънка в сравнение с ханша и торса. Мазнините се натрупват по гръдния кош и по бедрата в равни пропорции.

Такива жени често лесно покачват телесното тегло и изпитват трудности с укрепването на мускулите. Тип ът фигура е свързан с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и с по-голяма продължителност на живота.

Препоръчваме следните упражнения:

 • Аеробни упражнения (тичане, каране на колело, кръгова тренировка)
 • Упражнения с тежести

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jensen MD. Role of body fat distribution and the metabolic complications of obesity. J Clin Endocrinol Metab. 2008;93(11 Suppl 1):S57–S63. doi:10.1210/jc.2008-1585
 • Santosa S, Jensen MD. Why are we shaped differently, and why does it matter? [published correction appears in Am J Physiol Endocrinol Metab. 2009 Feb;296(2):E403]. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2008;295(3):E531–E535. doi:10.1152/ajpendo.90357.2008
 • Cohen P, Spiegelman BM. Cell biology of fat storage. Mol Biol Cell. 2016;27(16):2523–2527. doi:10.1091/mbc.E15-10-0749
 • van der Lans AA, Hoeks J, Brans B, et al. Cold acclimation recruits human brown fat and increases nonshivering thermogenesis. J Clin Invest. 2013;123(8):3395–3403. doi:10.1172/JCI68993
 • Schugar, R. C., Shih, D. M., Warrier, M., Helsley, R. N., Burrows, A., Ferguson, D., … Brown, J. M. (2017). The TMAO-Producing Enzyme Flavin-Containing Monooxygenase 3 Regulates Obesity and the Beiging of White Adipose Tissue. Cell Reports19(12), 2451–2461. https://doi.org/10.1016/j.celrep.2017.05.077
 • De Maddalena, C., Vodo, S., Petroni, A., & Aloisi, A. M. (2012, December). Impact of testosterone on body fat composition. Journal of Cellular Physiology. https://doi.org/10.1002/jcp.24096
 • Björntorp, P. (1997). Hormonal control of regional fat distribution. Human Reproduction (Oxford, England). https://doi.org/10.1093/humrep/12.suppl_1.21
 • Patel P, Abate N. Body fat distribution and insulin resistance. Nutrients. 2013;5(6):2019–2027. Published 2013 Jun 5. doi:10.3390/nu5062019
 • Björntorp, P. (2001). Do stress reactions cause abdominal obesity and comorbidities? Obesity Reviews2(2), 73–86. https://doi.org/10.1046/j.1467-789x.2001.00027.x
 • Hewagalamulage, S. D., Lee, T. K., Clarke, I. J., & Henry, B. A. (2016). Stress, cortisol, and obesity: a role for cortisol responsiveness in identifying individuals prone to obesity. Domestic Animal Endocrinology. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.domaniend.2016.03.004
 • Lizcano F, Guzmán G. Estrogen Deficiency and the Origin of Obesity during Menopause. Biomed Res Int. 2014;2014:757461. doi:10.1155/2014/757461

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.