9 причини да ядем костилката на авокадото

Добавете я към чаша вряла вода и я оставите да омекне за 15 минути. Консумирайте я, докато е топла
9 причини да ядем костилката на авокадото

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Антиоксидантите, които се съдържат в костилката на авокадото помагат в борбата с преждевременното стареене на кожата. Нещо повече, този плод стимулира производството на колаген и предотвратява образуването на бръчки.

Авокадото е вкусен плод. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и естествени масла, то притежава много полезни козметични и здравословни свойства, които спомагат за по-добро здраве.

Много хора пренебрегват костилката на авокадото, която също има голяма хранителна стойност. В съчетание с останалите й качества, тя може да спомогне за подобряване качеството на живот и да ви предпази от различни здравословни проблеми.

По традиция консумираме само месестата част на авокадото. Така получаваме полезните свойства на този чудесен плод. Почти винаги вадим костилката на авокадото и я изхвърляме, без дори да осъзнаваме колко полезна може да бъде тази част от плода.

Вярно е, че малко хора осъзнават, че костилката на авокадото е богата на фибри и аминокиселини. Те са от съществено значение за предпазване и лекуване на различни заболявания. Искате ли да научите повече за костилката на авокадото? Продължавайте да четете!

Контролира холестерола

Авокадото може да регулира нивата на лошият холестерол в кръвта, докато нивата на добрия холестерол се увеличават. Но това, което повечето хора не знаят е, че 70% от аминокиселините в този плод се намират в костилката му, а ние почти винаги изхвърляме тази удивително полезна част.

Консумацията на костилката на авокадото може да спомогне за редуциране нивата на лошия холестерол и да понижи риска от заболявания на сърдечно съдовата система.

Бори се със стомашните проблеми

костилката на авокадото се бори със стомашните проблеми

Оказва се, че костилката на авокадото е много ефикасна при овладяване възпаленията на стомашно-чревния тракт и при лекуването на диария. Можете да получите тези добри резултати, като нарежете костилката на средно по размер авокадо.

Добавете я към чаша вряла вода и я оставите да омекне за 15 минути. Консумирайте я, докато е топла. Костилките могат да се използват също и за борба с различни инфекции и стомашни разстройства.

Борба с туморите

Изследвания върху плъхове показват, че благодарение на високото съдържание на  флавоноли, консумирането на костилката на авокадото може да попречи на растежа на туморите.

 

Помагат при отслабване
костилката на авокадото помага при отслабване

Костилката на авокадото има термогенен ефект, който може да подобри изгарянето на мазнините, ако в допълнение към нея прилагате здравословна диета с физически упражнения. За да се възползвате от предимството й, трябва да направите чай от едно стрита на прах костилка в две чаши вряла вода. Пие се по три пъти на ден.

Стимулира имунитета

Благодарение на силните си противовъзпалителни свойства, костилката на авокадото помага на имунната ни система в борбата с инфекциите и респираторните заболявания. Друга полза, която донася, е облекчаването на болките и симптомите при страдащите от артрит и други ставни проблеми.

Предотвратява преждевременното стареене
костилката на авокадото предотвратява преждевременното стареене

Костилката от авокадото е богата на антиоксиданти, които са ефикасни в борбата с преждевременното стареене. Тя допринася и за производството на колаген, който предотвратява ранната поява на бръчки и поддържа гладка кожата.

Бори се с катарактата

Костилката на авокадото може да ви помогне в предотвратяване появата на катаракта. Само капнете няколко капки масло от костилката на авокадо в очите сутрин и вечер. Маслото трябва да е прясно и чисто от бактерии или замърсяване.

Придава блясък на косата
костилката на авокадото придава блясък на косата

Натуралното масло, което се съдържа в семето на авокадото, е подобно на чистия зехтин. То се ползва за козметични цели, като едно от най-големите му предимства е, че придава невероятен блясък на косата и предпазва от пърхот.

Помага на щитовидната жлеза

Според Европейски медицински изследвания костилката на авокадото съдържа хранителни вещества и етерични свойства. Те могат да помогнат при проблеми с щитовидната жлеза, особено при хора с наднормено тегло.

Как можете да се възползвате от семето на авокадото?

Вземайки предвид всички горе-споменати предимства, се надяваме, че следващия път когато консумирате този плод, няма да изхвърлите костилката. За да се възползвате от невероятните й свойства, можете да си приготвите чай от костилката на авокадото, да я добавяте съм салати, шейкове и др.

Винаги я мийте добре и не забравяйте да я подсушите. Опитайте я препечена или настъргана.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aregheore E. M. A review of implications of antiquality and toxic components in unconventional feedstuffs advocated for use in intensive animal production in Nigeria. Veterinarian and Human Toxicology. Febrero 1998. 40 (1): 35-9.
  • Belete Bahru T, Hailu Tadele Z, Ajebe Gebrie E. A review on avocado seed: functionality, composition, antioxidant and antimicrobial properties. Chemical Science International Journal. Julio 2019. 27 (2): 1-10.
  • California Avocado Commission. Is it safe to eat avocado seed?
  • Campos, E. (2011). El aguacate. AGROPRODUCTIVIDAD.
  • Dabas D, Shegog R. M, et al. Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Current Pharmaceutical Design. 2013. 19 (34): 6133-40.
  • Dabas D, Elias R, et al. In vitro antioxidant and cancer inhibitory activity of colored avocado seed extract. International Journal of Food Science. Abril 2019. 1-7.
  • Henry L, Mtaita U. Y, Kimaro C. C. Nutritional efficacy of avocado seeds. Global Journal of Food Science and Technology. Agosto 2015. 3 (5): 192-196.
  • Instituto Nacional del Cáncer. Vitamina E. Institutos Nacionales de Salud. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos.
  • Muñoz, M. A., & Barrón, A. R. (2009). Efectos médicos del aguacate. Medicina Interna de Mexico.
  • Weschenfelder C, Lorenzón J, et al. Avocado and cardiovascular health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Disease. Agosto 2015. 5 (5): 77-83.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.