9 причини да ядем костилката на авокадото

· 11.11.2016
Добавете я към чаша вряла вода и я оставите да омекне за 15 минути. Консумирайте я, докато е топла

Антиоксидантите, които се съдържат в костилката на авокадото помагат в борбата с преждевременното стареене на кожата. Нещо повече, този плод стимулира производството на колаген и предотвратява образуването на бръчки.

Авокадото е вкусен плод. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и естествени масла, то притежава много полезни козметични и здравословни свойства, които спомагат за по-добро здраве. Много хора пренебрегват костилката на авокадото, която също има голяма хранителна стойност. В съчетание с останалите й качества, тя може да спомогне за подобряване качеството на живот и да ви предпази от различни здравословни проблеми.

По традиция консумираме само месестата част на авокадото. Така получаваме полезните свойства на този чудесен плод. Почти винаги вадим костилката на авокадото и я изхвърляме, без дори да осъзнаваме колко полезна може да бъде тази част от плода. Вярно е, че малко хора осъзнават, че костилката на авокадото е богата на фибри и аминокиселини. Те са от съществено значение за предпазване и лекуване на различни заболявания. Искате ли да научите повече за костилката на авокадото? Продължавайте да четете!

Контролира холестерола

Авокадото може да регулира нивата на лошият холестерол в кръвта, докато нивата на добрия холестерол се увеличават. Но това, което повечето хора не знаят е, че 70% от аминокиселините в този плод се намират в костилката му, а ние почти винаги изхвърляме тази удивително полезна част. Консумацията на костилката на авокадото може да спомогне за редуциране нивата на лошия холестерол и да понижи риска от заболявания на сърдечно съдовата система.

Бори се със стомашните проблеми

2-stomashni-problemi

Оказва се, че костилката на авокадото е много ефикасна при овладяване възпаленията на стомашно-чревния тракт и при лекуването на диария. Можете да получите тези добри резултати, като нарежете костилката на средно по размер авокадо. Добавете я към чаша вряла вода и я оставите да омекне за 15 минути. Консумирайте я, докато е топла. Костилките могат да се използват също и за борба с различни инфекции и стомашни разстройства.

Борба с туморите

Изследвания върху плъхове показват, че благодарение на високото съдържание на  флавоноли, консумирането на костилката на авокадото може да попречи на растежа на туморите.

 

Помагат при отслабване3-semka-na-avokado

Костилката на авокадото има термогенен ефект, който може да подобри изгарянето на мазнините, ако в допълнение към нея прилагате здравословна диета с физически упражнения. За да се възползвате от предимството й, трябва да направите чай от едно стрита на прах костилка в две чаши вряла вода. Пие се по три пъти на ден.

Стимулира имунитета

Благодарение на силните си противовъзпалителни свойства, костилката на авокадото помага на имунната ни система в борбата с инфекциите и респираторните заболявания. Друга полза, която донася, е облекчаването на болките и симптомите при страдащите от артрит и други ставни проблеми.

Предотвратява преждевременното стареене4-prezhdevremenno-stareene

Костилката от авокадото е богата на антиоксиданти, които са ефикасни в борбата с преждевременното стареене. Тя допринася и за производството на колаген, който предотвратява ранната поява на бръчки и поддържа гладка кожата.

Бори се с катарактата

Костилката на авокадото може да ви помогне в предотвратяване появата на катаракта. Само капнете няколко капки масло от костилката на авокадо в очите сутрин и вечер. Маслото трябва да е прясно и чисто от бактерии или замърсяване.

Придава блясък на косата5-kosa

Натуралното масло, което се съдържа в семето на авокадото, е подобно на чистия зехтин. То се ползва за козметични цели, като едно от най-големите му предимства е, че придава невероятен блясък на косата и предпазва от пърхот.

Помага на щитовидната жлеза

Според Европейски медицински изследвания костилката на авокадото съдържа хранителни вещества и етерични свойства. Те могат да помогнат при проблеми с щитовидната жлеза, особено при хора с наднормено тегло.

Как можете да се възползвате от семето на авокадото?

Вземайки предвид всички горе-споменати предимства, се надяваме, че следващия път когато консумирате този плод, няма да изхвърлите костилката. За да се възползвате от невероятните й свойства, можете да си приготвите чай от костилката на авокадото, да я добавяте съм салати, шейкове и др. Винаги я мийте добре и не забравяйте да я подсушите. Опитайте я препечена или настъргана.