8 храни, които трябва да избягвате, ако искате плосък корем

Ако упорито тренирате като целта ви е постигането на плосък и добре оформен корем, трябва да внимавате с какво се храните. Вижте кои 8 храни трябва да избягвате, ако искате да отслабнете и стегнете корема си.
8 храни, които трябва да избягвате, ако искате плосък корем
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Нека си признаем: добре оформения, плосък корем е цел и мечта на почти всеки един човек. Особено за упорито трениращите всеки ден.

Оформянето на мускулите, отслабването и извайването на корема са плод на дълги тренировки, съпроводени с много усилия и дисциплина.

По-голямата част от усилията са фокусирани върху тренировките. Но освен това е изключително важно да коригирате нездравословните си хранителни навици, които се отразяват върху крайния резултат.

Важно е например да ограничите консумацията на определени храни, особено на тези, водещи до възпаления и натрупване на мазнини.

В тази статия ще ви разкажем кои 8 храни трябва да избягвате, за да имате плосък корем. И да се опитате да ги заместите с по-здравословни варианти.

1. Пържени храни

Ако искате плосък корем, избягвайте пържените храни
Пържените храни са богати на наситени мазнини. За съжаление тези мазнини могат да доведат до появата на нарушения на метаболизма.

Проблемът е още по-голям, ако храните са панирани или консумирате пържен хляб.

Редовната консумация на пържени храни повишава приема на калории. В дългосрочен план те водят до напълняване, развитие на диабет и други здравословни проблеми.

2. Избягвайте масово използваните сосове, за да имате плосък корем

Вкусът им е „пристрастяващ“ и се съчетават добре с много ястия.

Но масово използваните сосове и дресинги не са полезни. Те са пълни с наситени мазнини, калории и добавени хранителни вещества.

Те определено ви пречат, ако сте решили да отслабнете. Могат да предизвикат и тревожност.

За щастие има домашни рецепти, които се приготвят с органични съставки. А това означава, че могат да са част от менюто ви, без да застрашават здравето ви.

Можете да хапвате такива сосове два – три пъти седмично. И разбира се винаги ги консумирайте в умерено количество.

3. Обработени меса

Ако искате плосък корем, избягвайте обработените меса
Някои хора ги считат за източник на протеини. Но обработените меса са вредни за здравето ви.

Скрити зад свежестта и вкуса си, те съдържат голямо количество добавени химически съставки. С течение на времето те предизвикват смущения в метаболизма.

Редовната им консумация е свързана с редица последици. Такива като натрупване на килограми, поява на диабет и дори сърдечно-съдови проблеми.

Високото им съдържание на мазнини и сол причинява дисбаланс и насърчава появата на възпалителни процеси в организма. Те често се проявяват под формата на задържане на течности и стомашни разстройства.

4. Сладкиши

Сладкишите могат да ви подведат. Това важи особено за тези с надписи върху опаковките си като “н иско съдържание на калории” или “лайт”.

Вярно е, че ни помагат да контролираме глада си. Но редовната им консумация може да попречи на оформянето на корема ви.

Причината за това е съдържанието им на брашно, захар и други висококалорични съставки. Всички те ви пречат да отслабнете.

5. Хлебни изделия и торти

Ако искате плосък корем, избягвайте хлебните изделия
Повечето хлебни изделия, торти и пасти се правят от бяло брашно. То затруднява храносмилането и спомага появата на възпаления.

Да, вкусни са и ни изкушават. Но честата им консумация ще ви попречи да стегнете корема си.

Като това не се дължи единствено на факта, че повишават подуването на корема. Освен това спомагат образуването на “любовни дръжки” и натрупването на мазнини в областта на корема. Това се дължи на високото им съдържание на мазнини.

7. Избягвайте солените храни, за да имате плосък корем

Ако искате плосък корем, избягвайте солените храни
Консумацията на солени храни се отразява негативно върху здравето и теглото ви.

Натрият спомага задържането на течности в тъканите на организма. И води до опасни възпалителни процеси.

Същевременно повишава риска от появата на хипертония и бъбречни проблеми.

По отношение на талията ви – солените храни със сигурност пречат на оформянето на плоския корем. Тъй като освен че повишават подуването, те спомагат и натрупването на мазнини.

8. Напитки

Всички готови напитки съдържат химически вещества и захар. А те директно се отразяват на теглото ви.

Това важи дори за напитките обозначени като “лайт” или “без калории“.

Много хора омаловажават този факт. Но тези напитки повишават нивото на кръвната ви захар. И затрудняват метаболитните процеси. И не на последно място увеличават количеството мазнини, които се натрупват около талията ви.

А проблемът е още по-голям при газираните напитки. Те водят до стомашни проблеми, възпаления и метеоризъм.

Консумирате ли редовно някои от тези храни? Ако е така крайно време е да ги извадите от менюто си. Така те няма да попречат на усилията ви да оформите корема си.

Заместете ги с повече плодове, зърнени храни и източници на висококачествени протеини. След като бъдат усвоени, те спомагат оформянето на мускулите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647.
  • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673.
  • Plaza-Diaz J, Pastor-Villaescusa B, Rueda-Robles A, Abadia-Molina F, Ruiz-Ojeda FJ. Plausible Biological Interactions of Low- and Non-Calorie Sweeteners with the Intestinal Microbiota: An Update of Recent Studies. Nutrients. 2020 Apr 21;12(4):1153.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.