Полезни пържени картофи? Ето как!

Добавете няколко сливи в олиото за премахване на киселинността
Полезни пържени картофи? Ето как!
Lourdes Martínez

Написано и проверено от фармацевт Lourdes Martínez.

Последна актуализация: 11 декември, 2018

Кой не обича пържени картофи? Имайки предвид обаче как се приготвят, самата истина е, че могат да подложат здравето ни на сериозен риск. За съжаление, масовата практика сочи, че пържените картофи се приготвят при много висока температура и в нискокачествено олио, което се употребява многократно.

Съществуват начини да продължите да консумирате пържени картофи и без да вредите на здравето си. Днес ще ви дадем три различни рецепти за приготвяне на пържени картофи в домашна обстановка. Те са по-здравословни от обичайните и по-лесни за храносмилане. Т.е. – в следващите редове ще направим възможно хапването на здравословни пържени картофи.

Пържените картофи, които се предлагат на пазара

Ако целта е пържените картофи да бъдат здравословни, то първата стъпка към осъществяването й е да си ги приготвим у дома. Така можем да гарантираме със сигурност качество на приготовлението. Освен това, когато сме у дома, можем да ги включваме в малки порции към различни ястия. Тук идва и още едно следствие – когато ядем вкусни пържени картофи у дома, все по-рядко ни се иска да си поръчваме вредните навън.

Пържените картофи, които обичайно се предлагат в ресторантите и заведенията за бързо хранене, са вредни за здравето ни поради няколко причини:

 • Приготвят се с нискокачествена мазнина (съдържаща трансгенна соя или масла от растителен произход), която, изложена на много висока температура, се превръща в трансмазнина. С други думи, и храната, и мазнината стават токсични. Неоспорим минус е и многократната употреба на една и съща мазнина.
 • Картофите навън съдържат много високо количество мазнини, тъй като се пържат в прекалено много олио.
 • Пържените картофи в ресторантите често представляват смес от картофено пюре и други не особено здравословни съставки.
 • Съдържат прекалено много сол.

Пържените картофи навън категорично влошават здравето. Ето как:

 • Повишават на холестерола и триглицеридите в кръвта
 • Стимулират процеса на затлъстяване и поява на целулит
 • Пренатоварват на черния дроб и бъбреците
 • Влошават кръвното налягане и задържането на течности
 • Повишават киселинността на тялото, което води до развитие на различни болести.
Полезни пържени картофи

Основни стъпки в приготвянето на здравословни пържени картофи

За да си направите вкусни и полезни пържени картофи, следвайте няколко основни стъпки:

 • Използвайте качествени картофи, по възможност органични.
 • Заменете олиото със зехтин.
 • Подправяйте със сол умерено.
 • Използвайте съдове без тефлон, например керамични, стъклени, метални.

Пържени картофи без киселина

Предлагаме един трик от Изтока, където хората  имат практиката да добавят няколко сливи в олиото, в което пържат. По този начин се премахва киселинността, която храните придобиват по време на пържене. Сливите, както знаете, са много полезни. Тези плодове абсорбират част от токсичността, без да променят цвета на храната или олиото. След като сте пуснали сливите в олиото, не следва да ги консумирате. Ако все пак ви се доядат, можете да си похапнете след хранене – но заложете на пресни.

Сливи

Печени картофи

Нарежете картофите на ленти като за обикновено пържене. След това ги наредете върху хартия за печене. Преди да ги сложите във фурната, покрийте ги с олио – така ще станат приятно хрупкави. Като резултат ще сервирате на трапезата си пържени картофи, но с много по-ниско съдържание на мазнини.

Варено-пържени картофи

Друг начин да приготвите картофи, които да не са пропити с мазнина, е като ги сложите във вряща вода за 10 минути. Извадете ги и ги прецедете от водата. След това ги изпържете както обикновено.

Препоръки за консумация на картофи

Картофите представляват храна, богата на нишесте. Препоръчително е да я съчетавате със зеленчуци и протеини (месо, риба, яйца, бобови храни ) с цел по-добро храносмилане. Редовното комбиниране на тези групи храни ще ви гарантира по-здравословно хранене като цяло. В същото време, не ви препоръчваме да съчетавате пържените картофи с други нишестени храни, като хляб, пица, паста и т.н. Резултатът няма да е положителен за здравето ви, тъй като подобни комбинации натоварват значително храносмилателната система и провокират натрупване на мазнини в тялото.

Пържени картофи

Какво знаете за пържените ябълки?

Нека завършим с нещо любопитно и здравословно. Това ни предложение може да се окаже изненада за вас и цялото семейство. Нарежете ябълка на ленти, както бихте нарязали картофи за пържене. След това ги изпържете и им добавете малко сол. Вероятно мислите, че идеята е странна и нищо няма да се получи? Напротив –  опитайте и ще се убедите колко вкусна и оригинална кулинарна закачка ще сътворите.

Снимки: avlxyz, stevebott, mismisimos, Leszek.keszcysnki


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kostik, V., Memeti, S., & Bauer, B. (2013). FATTY ACID COMPOSITION OF EDIBLE OILS AND FATS. Hygienic Engineering and Design Original.
 • Bhardwaj, S., Passi, S. J., & Misra, A. (2011). Overview of trans fatty acids: Biochemistry and health effects. Diabetes and Metabolic Syndrome: Clinical Research and Reviews. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2012.03.002
 • Micha, R., & Mozaffarian, D. (2008). Trans fatty acids: Effects on cardiometabolic health and implications for policy. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2008.09.008
 • Ginter, E., & Simko, V. (2016). New data on harmful effects of trans-fatty acids. Bratislava Medical Journal. https://doi.org/10.4149/BLL_2016_048

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.