7 храни, които никога не трябва да съхранявате в пластмасови съдове

Забелязвали ли сте, че някои храни придобиват аромат на пластмаса, след като са били съхранявани в найлонова торбичка или пластмасов съд? Някои храни реагират при контакта си с пластмасата. Научете за кои храни става дума и защо никога не трябва да ги съхранявате в пластмасови съдове.
7 храни, които никога не трябва да съхранявате в пластмасови съдове
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Найлоновите торбички и пластмасови съдове са често използвани в кухнята за съхранение на всякакви видове сготвени и сурови храни.

Те често се използват за съхраняване на остатъците от храната в хладилника или за опаковане на обяда ни за работа.

Широко използвани са и можете да ги откриете във всеки дом под всякаква форма и големина, като не трябва да забравяме и факта, че пластмасовите съдове са много по-евтини от тези направени от алуминий, например.

Проблемът е, че не можете да съхранявате всичко в тях. Някои храни могат да се развалят по-лесно при контакта си с пластмасата. Ако пък съдът не се затваря плътно, той позволява на бактериите лесно да проникнат в храната, която е в него.

Въпреки тези опасности много хора дори не подозират за тях и продължават да използват тези торбички и съдове, без да вземат необходимите мерки.

Днес ще ви разкажем кои са 7- те храни, които никога не трябва да съхранявате в пластмасови кутии.

Внимание!

1. Не съхранявайте сурови яйца в пластмасови съдове

Не трябва да съхранявате яйца в пластмасови съдове

Суровите яйца и храни, които ги съдържат, като майонезата, никога не трябва да се съхраняват в такъв вид съдове, тъй като могат да се заразят със салмонела или Ешерихия коли (E. Coli ).

За съжаление тези микроорганизми се разпространяват лесно в суровите яйца и при контакта си с пластмасата се размножават изключително бързо.

Единственият безопасен начин за съхраняване на сурови яйца е в отделен, изолиран съд или съд с лед.

2. Обработени меса

Причината, поради която не трябва да съхранявате обработените меса в такъв тип съдове е, че те понижават хранителната им стойност и качества.

Когато месото е сготвено, например на яхния, или е панирано, то се разваля много по-бързо, вкусът и консистенцията му също се променят.

3. Яхнии и супи

Не съхранявайте яхнии и супи в пластмасови съдове

Вкусът на яхниите и супите, сготвени и изсипани в съдовете още докато са топли, се променя при контакта им с пластмасата.

Ако ги оставите да изстинат, преди да ги поставите в пластмасовите съдове, можете да ги съхранявате в хладилника без проблем.

По този начин топлината не оказва влияние върху състава на пластмасата.

4. Мляко и млечни продукти

Пластмасовите кутийки не са идеалният начин за съхраняване на мляко и млечни продукти.

Въпреки че вършат чудесна работа за няколко часа, пластмасовите изделия не са подходящи за дългосрочна употреба, тъй като се увеличава риска от развитието на бактерии.

Пластмасовите съдове позволяват промяната в температурата на храната, като така ускоряват развалянето й и риска от разболяване при консумацията й.

Най-добрият избор за съхранение на млякото и млечните продукти са керамичните съдове и тези от алуминий, които удължават годността им.

5. Салата с дресинг

Не съхранявайте салати с дресинг в пластмасови дъдове

Вижте още: 6 масови грешки, които допускаме при съхранение на храната

Много хора си мислят, че пластмасовите кутийки са най-добрият начин за съхраняване на свежите зеленчуци, дори след приготвянето им.

Въпреки че пластмасовите съдове могат да спомогнат избягването на кръстосано замърсяване, те не са подходящи за дълго съхранение на храна.

При салатите с дресинг пластмасата може да промени вкуса им и да отнеме част от хранителната им стойност.

6. Кафе и чай

При пластмасовите чаши, които използвате за кафе и чай е най-добре да изчакате изстиването на течностите, преди да ги налеете.

Това се дължи на факта, че високата температура води до промени и повишава риска от развитие на бактерии.

Съхранявайте тези напитки в съдове от друг материал, за да не загубят аромата и хранителните си вещества.

7. Сирене

Не съхранявайте сирене в пластмасови съдове

Сиренето спада към групата на млечните продукти, за които вече ви разказахме, но си струва да го споменем отново, тъй като е опасно да го съхранявате в пластмасови кутии.

Всеки вид сирене отделя вода, която се събира в кутията, ускорявайки образуването на мухъл и развитието на бактерии.

Ако оставите сиренето повече от три дена, без да отворите съда, в който сте го поставили, натрупаните променливи вещества ще ускорят развалянето на продукта.

В резултат на това се променят вкуса и хранителните качества на сиренето, дори може да се стигне до храносмилателни проблеми при консумация.

Въпреки че са много удобни, пластмасовите съдове невинаги са най-доброто решение за правилното съхранение на храната.

Избягвайте съхранението на изброените храни в пластмасови кутии и открийте по-безопасен и здравословен начин за целта. 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • TOXNET. (2017). Bisfenol A.

  • Azevedo, M. R. Q. A., Gouveia, J. P. G., Trovão, D. M. M., & Queiroga, V. P. (2003). Influência das embalagens e condições de armazenamento no vigor de sementes de gergelim. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. https://doi.org/10.1590/S1415-43662003000300019

  • Rodríguez, R., Rojo, G., Martínez, R., Piña, H., & Ramírez, B. (2014). Envases inteligentes para la conservacion de alimentos. Ra Ximhai.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.