5 храни за по-здрава кръв и щастливо тяло

Препоръчва се консумацията на пълнозърнести храни, картофи, ядки, зеленчуци и постно месо. Не чакайте качеството й да се влоши, а започнете подходяща диета веднага
5 храни за по-здрава кръв и щастливо тяло

Последна актуализация: 19 февруари, 2019

Как може да подобрите качеството на кръвта си и да имате по-здрава кръв? Нека да започнем с определението за нея. Това е течна съединителна тъкан, която циркулира през капиляри, вени, артерии, атриуми и вентрикули на всички гръбначни. Червеният цвят се причинява от наличието на хемоглобинов пигмент, съдържащ се в еритроцитите.

Нейната консистенция е плътна, непрозрачна и с вкус на метал. Цветът обаче може да варира: от алено червено, което е знак за високо ниво на кислород до тъмно червено, което е с ниско съдържание на кислород. Средното рН на кръвта е 7.35 до 7.45. Температурата на кръвта е 38°C – малко по-висока от телесната температура.

Какво носи здравата кръв?

Къде се прави?

Храни за по-здрава кръв

Кръвните клетки се произвеждат в костния мозък, което е гъбестата тъкан, намираща се в някои кости на тялото като например бедрена кост, гръдната кост или костите в черепа.

Човешкото тяло съдържа приблизително 4.5 до 6 литра кръв. 55% от кръвта е плазма, течната част се състои от вода, минерални соли и протеини, докато останалите 45% се състоят от червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити.

Как мога да започна здравословна диета?

 • Яжте не-скорбялни зеленчуци като домати, моркови и спанак. Препоръчва се да намалите приема на картофи, но не ги изключвайте напълно от диетата си.
 • Потърсете здравословни протеини като постно месо, пилешко, пуешко и риба. Избягвайте да ядете червено месо, особено преработени меса като бекон или колбаси.
 • Пълнозърнестите храни са добър избор. Ориз, макаронени изделия и пълнозърнест хляб са по-полезни от белия ориз поради съдържанието на фибри. В резултат нивото на кръвната захар се покачва бавно и ни дава чувство на ситост.
 • Използвайте растителни масла. Зехтинът или рапичното масло са добри възможности за подправка. От друга страна, избягвайте да използвате масло, защото то съдържа твърде много наситени мазнини.
 • Избягвайте захарни напитки като сокове, безалкохолни напитки или студен чай. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да приготвите малко вода с малко плодове.

Какви витамини и минерали съставят кръвта?

 • Витамин Е: важен за най-устойчивите червени кръвни клетки.
 • Йод: допринася за производството на червени кръвни клетки и тромбоцити.
 • Витамин С: стимулира абсорбцията на желязо.
 • Цинк: участва в образуването на лимфоцити.
 • Витамин К: помага за съсирването на кръвта.
 • Кобалт: помага при производството на хемоглобин и червени кръвни клетки.
 • Мед: осигурява наличието на желязо за получаване на червени кръвни клетки.
 • Желязо: е от съществено значение за производството на хемоглобин, който е отговорен за пренасяне на кислорода в клетките.
 • Витамин В12: помага при узряването на червените кръвни клетки.
 • Фолиева киселина: допринася за узряването на еритроцитите и левкоцитите.

Препоръчителни храни

Черен дроб

Черният дроб е богат на витамин А, който спомага за подобряване на външния вид на кожата благодарение на антиоксидантните си свойства. Той също така увеличава производството на хемоглобин поради високото си съдържание на желязо. Ако това не е достатъчно, то е с ниско съдържание на мазнини и осигурява фолиева киселина, която помага за поддържането на правилното деление на клетките.

Яйца

яжте яйца за по-здрава кръв

Ако не сте алергични или имате непоносимост към яйцата, винаги трябва да ги включите в диетата си. Това е чудесен източник на протеини, минерали и витамини за по-здрава кръв. В жълтъка по-специално, ще откриете лецитин, който е отговорен за прочистването на мазнините в артериите. Освен това съдържа холин, който подобрява нервната система.

Той осигурява витамин А, D и Е, както и минерали като желязо, цинк, селен, фосфор и фолиева киселина. Всичко това е от съществено значение за по-здравословната кръв и здраво тяло.

Зеленчуци

Те са чудесни за хора, които не ядат месо, тъй като те спомагат за балансиране на приема на хранителни вещества поради високото съдържание на протеини. Но те също така осигуряват въглехидрати, фибри, витамини от група В и минерали като желязо, магнезий и калий.

Ядки за по-здрава кръв

яжте ядки за по-здрава кръв

Въпреки че ядките имат високо съдържание на калории, те осигуряват важни хранителни вещества за организма, ако се консумират умерено. Така те ви помагат да имате по-здрава кръв, тъй като те съдържат здравословни мазнини и омега-3 мастни киселини.

Освен това те осигуряват разнообразие от витамини и минерали като калий, магнезий, фосфор, витамин Е и витамин В комплекс.

Картофи

Картофите действат като гориво, от което тялото се нуждае, за да произвежда енергия. Те са богати на витамин В, фолиева киселина и минерали и също така осигуряват флавоноиди, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и понижават лошия холестерол.

От своя страна витамините от вида B са отговорни за предпазването на артериите. В частност, витамин В6 намалява нивата на хомоцистеин, който е химично съединение, което води до възпаление на артериите.

И така, кога ще започнете да предприемате стъпки за по-здрава кръв?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.