Защо сме подути непрекъснато?

Причините може да са задържане на течности и газове, предменструален синдром или нетолерантност към храни.
Защо сме подути непрекъснато?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Няма значение какво правите, колко тренирате или на каква диета сте… изглежда, че стомахът ви никога няма да спадне и се чувствате подути. Същото нещо може да се случи с краката ви.

Освен, че може да се превърне в проблем за външния ви вид, имате усещането за тежест и дискомфорт. Това може да ви попречи да се наслаждавате на обичайните дейности.

Искате ли да разберете защо се чувствате подути непрекъснато? Ще ви разкрием в тази статия.

Причини за подуване на корема

Коремът е по-податлив на възпаление, отколкото всяка друга област на тялото. Този проблем засяга една трета от жените и често се случва най-малко веднъж седмично.

Макар че не е сериозно, това може да е неудобно, защото често е придружено с болка, газове или запек.

Основните причини за подуване на стомаха са:

Предменструален синдром

Това е най-честата причина за коремно възпаление. В периода точно преди менструация женското тяло намалява производството на простагландини, което води до задържане на течности и подуване на корема и гърдите.

Задържане на газове

Задържаният в корема ви газ е причината да се чувствате подути.

Задържаният в корема ви газ е причината да се чувствате подути. Ето защо подуването на корема е по-лошо след хранене. По време на храносмилането се натрупват газове в областта на корема и отнема време, за да напуснат тялото.

Задържане на течности

Стоенето в продължение на часове изправени или седнали е една от причините за подуване на стомаха. Това може да доведе до натрупване на течности в областта.

Задържането на течности върви ръка за ръка със заседналия начин на живот, лошото кръвообращение, и излишен натрий и захар. Може да се появи като резултат от липсата на физически упражнения или недостатъчно пиене на вода.

Нетолерантност към храни

Хранителната непоносимост може да ви накара да се чувствате подути.

Често не осъзнаваме, че хранителната непоносимост е причина за дискомфорта. Това може да ви накара да се чувствате подути, а понякога може да доведе дори до диария, след като сте яли определени храни.

Най-честата непоносимост е тази към лактоза (захар в млякото), която се появява, когато тялото не може да произвежда достатъчно ензима лактаза.

Хормонални нарушения

Когато течности се натрупват в краката или долната част на корема, това може да бъде причинено от заболявания на черния дроб, бъбреците или сърцето. Приемът на някои лекарства може да предизвика хормонални промени и наддаване на тегло.

Дразнимо черво

Задържането на газове в червата е друга причина за подуване на корема. Това състояние причинява няколко различни симптоми: коремна болка, затруднено ходене до тоалетната, хроничен или повтарящ се чревен дискомфорт.

Виновникът е промяна в бактериалната флора на организма.

Твърде бързото хранене ни  кара да се чувстваме подути

Твърде бързото хранене  ни кара да се чувстваме подути.

Понякога не си даваме сметка, че вместо да ядем, само поглъщаме храната, без да дъвчем.

Това е лош навик поради няколко причини:

  • отнема на мозъка почти ½ час, за да се чувствате удовлетворени след хранене.
  •  кара ви да ядете повече, отколкото е необходимо.
  • увеличава вероятността от поглъщане на повече въздух, който се задържа в червата, което ви кара да се чувствате подути.

Пържени храни

Панирана и мазна храна, както и тази,  пържена във фритюрник, е в ежедневното меню на много хора. Пържените храни забавят усвояването на мазнините, което увеличава подуването на корема след хранене.

Безалкохолни напитки

Балончетата подуват ! Това обобщава всичко.

Пиенето на газирани напитки възпалява стомаха. Сладките напитки увреждат двойно повече, защото празните калории водят до увеличаване на теглото.

Бъдете внимателни, тъй като газираната вода може да предизвика усещане за възпаление на корема, въпреки че не съдържа захар.

Яденето на твърде много или твърде малко фибри

Липсата на фибри води до запек, както и до подуване на корема, но и не трябва да прекалявате с консумацията им.

Твърде многото фибри действително имат обратен ефект, защото това може да доведе до диария и възпаление на червата.

Твърде много рафинирани брашна

Твърде много рафинирани храни ви карат да се чувствате подути.

Тестените изделия, пица, паста (наред с други храни, които формират част от нашата ежедневна диета) може да доведат до липсата на храносмилателна сила.

Това означава, че стомахът няма храносмилателни ензими, преди да е приключил с усвояването на храната.

Тези храни след това се “съхраняват” и започват да се разлагат, причинявайки газ, диспепсия и подуване на корема.

Съвети за намаляване на подуване на корема

След като сте идентифицирали причините, поради които стомахът се подува, следващата стъпка е да промените няколко навици и да предприеме превантивни действия.

Ето някои съвети, които ще ви помогнат:

  • Намалете приема на натрий.
  • Пийте най-малко 2 литра вода на ден. Избирайте натуралните сокове пред газираните или безалкохолни напитки.
  • Избягвайте да приемате лаксативи, защото те могат да предизвикат зависимост и диария.
  • Яжте храната бавно и дъвчете всяка хапка няколко пъти. Отървете се от стреса, защото това може да доведе до задържане на течности.
  • Избягвайте храни, които причиняват газове като артишок.
  • Яжте кисело мляко, за да балансирате чревната флора.
  • Направете тест за хранителна непоносимост.
  • Заменете”забранените” храни с полезни (бадемово мляко вместо краве мляко например).
  • Не забравяйте да ядете достатъчно фибри всеки ден. Включете повече сурови плодове и зеленчуци в диетата.
  • Упражнявайте се, за да помогнете на тялото да изхвърли газовете. Опитайте като натиснете леко мястото, за да помогнете да ги изхвърлите.
  • Яжте по-малко пържена и нездравословна храна. Печете, варете или гответе на пара.
  • Изберете пълнозърнестите храни пред рафинираните или преработени.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.