7 страхотни полезни качества на къпините

Къпините са вълшебен малък плод. Научете за многобройните им ползи за здравето при редовна консумация.
7 страхотни полезни качества на къпините
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Къпините са вкусен и сочен плод. Ето защо са страхотен заместител на нездравословните напитки и любим плод за всички, които обичат натуралните сокове.

Но това далеч не е единственият начин, по който можете да се насладите на този плод. Можете да ги добавите и към различни салати, десерти и подобни рецепти.

Несравнимият им вкус не е единствената причина да бъдат търсен и обичан плод.

Този плод дава на тялото голямо количество мастни киселини, витамини, минерали и въглехидрати. Освен това къпините са един от най-здравословните натурални антиоксиданти.

Не на последно място те съдържат много малко калории. Това ги прави идеално допълнение към диетите за отслабване.

Днес бихме искали да ви разкажем за част от страхотните качества на този малък плод.

Полезните качествата на къпините

Всички натурални храни осигуряват ползи на организма, този плод също не е изключение. Нека да видим за кои негови полезни качества става дума.

1.Къпините са натурална храна с противовъзпалително действие

Къпините са натурална храна с противовъзпалително действие
Редовната консумация на този плод е изключително полезна за хората страдащи от възпалителни заболявания.

Благодарение на хранителните си вещества, къпините могат да се използват за лечение на болести като артрит и остеоартрит.

Те дори ускоряват лечението на хематоми, причинени от травми и други възпалителни процеси, без значение къде се намират.

2.Те са антиоксидант

Ако горното полезно качество на този малък плод ви е изненадало, със сигурност факта, че къпините са антиоксидант ще ви шокира. А най-хубавото е, че можете да се възползвате от двете ползи при консумиране на този плод.

Ако лечението на възпаление в тялото ви не е достатъчна причина да ги включите менюто си, то факта че се борят срещу свободните радикали, може би ще ви изкуши да го направите.

Антиоксидантното им действие стимулира изчистването на токсините и други непотребни вещества. По този начин те осигуряват и грижа за кожата, както и спомагат функционирането на кръвоносната система и различни органи.

Накратко редовната консумация на къпини детоксикира организма по естествен начин.

3.Лекуват анемията

Къпините са един от най-богатите на желязо плодове
Много хора страдат от анемия, без дори да подозират това. В този случай предимството от консумирането на този плод се крие във високото му съдържание на желязо.

В действителност къпините са един от най-богатите на желязо плодове.

Редовната им консумация не само се бори с анемията, но и поддържа нормално нивото на тромбоцитите в кръвта.

4.Предпазват от рак

Тъй като къпините са натурален източник на антиоксиданти, те спомагат на организма да се пребори с някои ракови клетки. Редовната им консумация намалява вероятността от развитие на определени видове рак.

Въпреки че първоначално това е просто теория, Университетът на Илинойс (САЩ) провежда редица проучвания, доказващи тази теза.

С проучванията се доказва, че ракът на стомаха се повлиява най-добре от къпините.

5.Понижават температурата

Много полезни качества на този малък плод са свързани едно с друго. Пример за това е страхотното им действие при висока температура.

Благодарение на антиоксидантното си действие, къпините атакуват бактериите, носители на вируси. Накратко – те спомагат „дезинфекцията“ на организма.

6.Къпините заздравяват зъбите

Къпините помагат и за поддържането на здравето на устната кухина, най-вече на зъбите.
Освен при високата температура, те помагат и за поддържането на здравето на устната кухина, най-вече на зъбите.

Редовното похапване на този плод почиства и заздравява зъбите ви благодарение на въздействието на витамин С върху бактериите.

Освен това къпините предотвратяват появата на различни проблеми като халитоза, зъбна плака и възпаление на венците.

7.Атакуват кашлицата

Полезното действие на този плод зависи от това в какъв вид го консумираме. Например зелените къпини се използват против кашлица.

За да се възползвате максимално от действието им се препоръчва да смесите плодовете с малко мед.

Други полезни качества на къпините

  • Спомагат организма да бъде оптимално хидратиран.
  • Къпините имат разхлабително действие.
  • Поддържат функционирането на мозъка.
  • Регулират нивото на холестерола в кръвта.

Ако страдате от високо кръвно налягане трябва да се консултирате с лекар или диетолог, преди да увеличите консумацията на този плод.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fundación Española del Corazón. Antioxidantes: ¿qué son y para qué sirven? Febrero 2018.
  • Valero Gaspar T, Rodríguez Alonso P, et al. La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta. Mayo 2018. Fundación Española de la Nutrición. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.