Как да премахнем плаката и подобрим устната хигиена

· 05.02.2016
Добавете малко сода за хляб към пастата за зъби или използвайте лимонов сок веднъж седмично

Содата бикарбонат може да унищожи зъбния емайл, така че я използвайте внимателно. Прилага се само веднъж седмично, за да отстраните плаката и избелите зъбите си.

Плаката се формира, когато остатъците от храната, която консумираме, се натрупват по вътрешните и външните повърхности на зъбите. Този дентален проблем може да предизвика не само лош дъх, но и редица заболявания – когато натрупванията се втвърдят и калцират върху зъбите, това води до кървене и болка във венците.

Въпреки че няма трайно решение за отстраняване на плаката и няма как да я спрете да се натрупва по зъбите, има няколко неща, които можете да направите у дома, за да намалите натрупването и да предотвратите развитие на по-сериозни проблеми. Искате ли да научите повече? Тогава продължете да четете.

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да се отстрани плаката, е да промените начина, по който си миете зъбите. Повечето хора ги мият в хоризонтална посока отляво надясно, но това, което може би не знаете е, че когато правите така, чувствителността на зъбите се увеличава и дори натискате плаката по-навътре между зъбите.

Вместо това си мийте зъбите вертикално, отгоре надолу, и винаги се опитвайте да използвате кръгови движения. След като ги измиете с четка, не забравяйте да използвате и конец, за да премахнете натрупванията между тях. След като сте готови, изплакнете с вода за уста, а също изплакнете и четката, за да отстраните парченца храна, които биха могли да попаднат в нея.

Забележка: не забравяйте да сменяте вашата четка за зъби най-малко 4 пъти годишно, както и да използвате паста за зъби, която съдържа флуорид.

Променете диетата си

Балансираното хранене е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите здравето на зъбите. Опитайте се да избягвате захари и въглехидрати и не пийте безалкохолни напитки – или поне ги пийте със сламка, за да не влиза течността в пряк контакт със зъбите. Не яжте прекалено много храни, които съдържат рафинирани брашна, но ако го правите, не забравяйте да си миете зъбите след това, за да предотвратите появата на всякакви бактериални инфекции.

Заложете на по-добра устна хигиена, за да премахнете плаката

Домашното лечение понякога може да бъде много ефективно, когато става въпрос за борба с кариеси и проблеми като плаката, но е важно да не се прекалява с него, за да не се окаже, че вредите на зъбите си повече, отколкото помагате. Някои от домашните средства, които могат да помогнат в борбата с плака и за подобряване на цялостното ви здраве на зъбите, са:

Дъвка

davka

Въпреки че е малко спорно, скорошно проучване показва, че дъвченето на дъвка без захар намалява образуването на плаката върху зъбите. Просто дъвчете едно парче след всяко хранене, така че всички остатъци от храни да се изчистят, и след това ги премахнете напълно, като си измиете зъбите.

Сода за хляб

soda

Когато си миете зъбите, може да добавите малко сода за хляб към пастата за зъби. Наистина количеството трябва да бъде много малко. Содата разтваря остатъчната храна от повърхността на зъбите и може значително да ги избели. Можете да правите това веднъж седмично преди лягане, но не забравяйте да използвате малко количество от този продукт.

Лимон

limonov sok

Лимоновият сок е чудесно средство за борба с плаката и зъбния камък. Киселинността на лимоните ги прави абразиви, които помагат устата да се почисти добре. Лимонът прави зъбите по-искрящи, премахва лошия дъх и дори може да ги избели. Използвайте го веднъж седмично, за да намалите постепенно натрупването на плаката, и внимавайте да не правите това твърде често, защото прекомерната употреба може да има обратен ефект.

Не забравяйте!

Въпреки че има някои методи за почистване, избелване,ю и подобряване на цялостното здраве на зъбите, най-доброто нещо, което можете да направите, за да се поддържате добра зъбна хигиена, е да посещавате вашия стоматолог веднъж на всеки 6 месеца. Няма нищо по-добро от професионалното почистване на зъби, чрез което напълно се премахва плаката и всички неудобства и вреди, които може да донесе със себе си.