Как да премахнем плаката и подобрим устната хигиена

Добавете малко сода за хляб към пастата за зъби или използвайте лимонов сок веднъж седмично
Как да премахнем плаката и подобрим устната хигиена

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Содата бикарбонат може да унищожи зъбния емайл, така че я използвайте внимателно. Прилага се само веднъж седмично, за да отстраните плаката и избелите зъбите си.

Плаката се формира, когато остатъците от храната, която консумираме, се натрупват по вътрешните и външните повърхности на зъбите. Този дентален проблем може да предизвика не само лош дъх, но и редица заболявания. Когато натрупванията се втвърдят и калцират върху зъбите, това води до кървене и болка във венците.

Няма трайно решение за отстраняване на плаката и няма как да я спрете да се натрупва по зъбите. Въпреки това има няколко неща, които можете да направите у дома, за да намалите натрупването и да предотвратите развитие на по-сериозни проблеми. Искате ли да научите повече? Тогава продължете да четете.

Най-доброто нещо, което можете да направите е да промените начина, по който си миете зъбите. Повечето хора ги мият в хоризонтална посока. Това, което може би не знаете е, че когато правите така, чувствителността на зъбите се увеличава и дори натискате плаката по-навътре между зъбите.

Вместо това си мийте зъбите вертикално, отгоре надолу, като винаги се опитвайте да използвате кръгови движения. След като ги измиете с четка, не забравяйте да използвате и конец, за да премахнете натрупванията между тях. След като сте готови, изплакнете с вода за уста. Изплакнете и четката, за да отстраните парченца храна, които биха могли да попаднат в нея.

Забележка:

Не забравяйте да сменяте вашата четка за зъби най-малко 4 пъти годишно, както и да използвате паста за зъби, която съдържа флуорид.

Променете диетата си

Балансираното хранене е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите здравето на зъбите. Опитайте се да избягвате захари и въглехидрати и не пийте безалкохолни напитки. Поне ги пийте със сламка, за да не влиза течността в пряк контакт със зъбите ви. Не яжте прекалено много храни, които съдържат рафинирани брашна. Ако все пак го правите, не забравяйте да си миете зъбите след това, за да предотвратите появата на всякакви бактериални инфекции.

По-добра устна хигиена и премахване на плаката

Домашното лечение понякога може да бъде много ефективно, когато става въпрос за борба с кариеси и проблеми като плаката. Все пак е важно да не се прекалява с него, за да не се окаже, че вредите на зъбите си повече, отколкото помагате. Някои от домашните средства, които могат да помогнат в борбата с плака и за подобряване на цялостното ви здраве на зъбите, са:

Дъвка

Дъвка, за по-добра устна хигиена и премахване на  плаката

Въпреки че е малко спорно, скорошно проучване показва, че дъвченето на дъвка без захар намалява образуването на плаката върху зъбите. Просто дъвчете едно парче след всяко хранене, така че всички остатъци от храни да се изчистят, и след това ги премахнете напълно, като си измиете зъбите.

Сода за хляб

Сода за хляб, за по-добра устна хигиена и премахване на  плаката

Когато си миете зъбите, може да добавите малко сода за хляб към пастата за зъби. Наистина количеството трябва да бъде много малко. Содата разтваря остатъчната храна от повърхността на зъбите и може значително да ги избели.

Можете да правите това веднъж седмично преди лягане, но не забравяйте да използвате малко количество от този продукт.

Лимон

Лимоновият сок е чудесно средство за борба с плаката и зъбния камък
Прочетете и това: Натурални средства срещу кървенето на венците и разклатените зъби

Лимоновият сок е чудесно средство за борба с плаката и зъбния камък. Киселинността на лимоните ги прави абразиви, които помагат устата да се почисти добре. Лимонът прави зъбите по-искрящи, премахва лошия дъх и дори може да ги избели.

Използвайте го веднъж седмично, за да намалите постепенно натрупването на плаката, и внимавайте да не правите това твърде често, защото прекомерната употреба може да има обратен ефект.

Не забравяйте!

Въпреки че има някои методи за почистване, избелване и подобряване на цялостното здраве на зъбите, най-доброто нещо, което можете да направите, за да се поддържате добра зъбна хигиена, е да посещавате вашия стоматолог веднъж на всеки 6 месеца. Няма нищо по-добро от професионалното почистване на зъби, чрез което напълно се премахва плаката и всички неудобства и вреди, които може да донесе със себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.